Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nóż BUDO... ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

budo_tatoine
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 365 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Nóż BUDO... ???

osa "satin finish"... czemu nie? liczy się klimat... a jeszcze jakby ładnie to zrobili...

Mam taką samą opinię co Piter. Najpierw musimy stwierdzić czy wogóle chcemy coś takiego jak nóż vortalowy. Jeśli tak, to następne pytanie: ile sztuk i czy ma to być custom?
Z producentów w PL mamy zdaje się wybór ograniczony do Sanitasa. Jeśli ma to być Sanitas, to po prostu zabieram Pitera i jedziemy do chłopaków. Pomarudzimy, powybrzydzamy :) , oni sprowadzą nas na ziemię :) i może coś z tego wyjdzie.
Tak naprawdę nie jest to jednak taka prosta sprawa dla nas.
Tatoine
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gdyby ten VB-Knife miał być cenowo umieszczony gdzieś na poziomie ich średniej ceny, to chyba bym się skusił :D

No, ale "wszystko zależy".

Pozdrówka,
AdamD
  • 0

budo_sid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1086 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

BUDOholics
:)
  • 0

budo_sokół
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie!
W dzisiejszych czasach gadżeciarstwa i płyt DVD w pismach kobiecych jestem całokowicie za a nawet bardzo za. (nie chciałem powiedzieć przeciw ponieważ pomysł bardzo mi się podoba). To by było wspaniałe, nawet gdy logo BUDO Magia Stali było by na nożyku bazarowym. Poprostu o coś takiego inaczej się dba. W tym nożu była by zawarta filozofia pewnej grupy ludzi których łączy ta sama pasja. A nożyk taki bardziej by pełnił rolę symbolu przynależności do tej grupy.
Jestem na tak i czekam na dalsze propozycję.
  • 0

budo_shakal
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 83 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem za.
Nie wiem gdzie się wpisać to zrobie to tu :wink:

...Z producentów w PL mamy zdaje się wybór ograniczony do Sanitasa...

..nie tylko bo jeśli odrzucimy gerlacha...to jeszcze pozostaje kopromed.
Z tych trzech producentów ta firma wydaje mi się najbliższa filozofi o której tu mówimy (tak sądzę bynajmiej)
Przy osie bym się nie upierał - mój głos na customik (ale w logicznej cenie :) )

pozdr,
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tez jestem za. Jesli nie OSA to moglby byc Kopromed No.8 albo No.26. Kopromed wyraznie zaznacza na swojej stronie www, ze moga zamiast standardowego logo umiescic na ostrzu dowolne inne w/g projektu dostarczonego przez klienta. A jesli chodzi o stal to przynajmniej wiedza o co chodzi.
  • 0

budo_wojtek22
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Podoba mi się pomysł, tylko bym go trochę zmodyfikował.
OSA z okładzinami z micarty oczywiście rodzimej i pochwą z kydexu -nie przesadzam? Dlaczego z okładzinami - bo tego nie robi się seryjnie. Coś takiego jak Boker Specjalist. Nóż trochę by stracił na swej pierwotnej idei ale by nabrał własnego smaczku
  • 0

budo_wojtek22
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jacu$ napisał

Co prawda jedna pani kiedys zwrocila mi uwage, ze te moje to aniolki i dopiero gdybym mial (tak jak ona) dwie 13-letnie corki to bym wiedzial co to jest "banda lobuzow", ale ja wiem swoje. A przy dwoch 13-letnich corkach to bym chyba podcial sobie zyly.

Mam dwie córki teraz wiesz dlaczego tu bywam :2gunfire:
  • 0

budo_fiodor
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3675 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Spodobał mi się ten nóż z Budo, o custom firmowym to możemy zapomnieć, ale jakby zakupić partię noży do 300 zł i dać na to nadruk tamponem np. to by coś z tego było.
  • 0

budo_xarr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 409 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm ja bym byl za Kopromedem i ich wz.26 - ofkoz czarna micarta ;) cos lepszego od ich 440(moze ATS34 ?) , logo budo,lepsze wykonanie ... bylo by piknie :roll:

osa z lepszych materialow itp to tez w sumie niezly pomysl :> nieprzepadam za tym nozem ale jakas lepsza wersje (nawet 440C,blackmicarta:P,lepsze wykonanie)ze znaczkiem budo by sie kupilo - teraz tylko pozostaje kwestia ceny :> nikt za to chyba nie da wiecej niz 500zł (gora) :?
  • 0

budo_bodo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 257 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

witam po przerwie , temat jest na tyle dobry - ze może by tak konkurs wsrod K.Makerow (rodzimych) zrobić? przy ilosci 100 sztuk mozna by znaczaco zejsc z kosztow utrzymujac dobre materialy i wykonanie
i nowy design zrobic i publicznie go przetestowac ... gra jest warta swieczki dla kazdego kto robi noze
  • 0

budo_kooniu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

witam all

już widzę jak zaczynacie ustalać co to ma być za nóż!!!! :?:
w końcu kazdy ma inne preferencje, nooo chyba ze chodzi wyłacznie o logo wtedy traktujemy go jako pamiatkowy

kooniu
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bodo, bodo... tu Ziemia, jak mnie słyszysz? Odbiór.
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A na czym polega kłopot? No, może oprócz tego że ludzie z Vortalu w życiu nie kupią setki noży ;)
Producent nie będzie zainteresowany wprowadzeniem dowego modelu noża?
Świata tego od podszewki nie znam, więc pytam - żeby nie błądzić ;)

Bo to brzmi całkiem rozsądnie - nowy wzór, wyłoniony w ramach dyskusji środowiska czubków (VB) - dostępny w zamian za umieszczenie na krótkiej serii noży numerków i logo VB na pierwszych powiedzmy pięćdziesięciu, i udostępnienie tych (oznakowanych) noży wyłącznie dla użytkowników VB. A reszta - normalnie na sprzedaż "dla ludu".

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to moze zamiast zwyklego noża jakis kerambit ? - to byłby wypas dopiero a jak by sie wzór spodobał i zaczął dobrze sprzedawać ti i copromed bedzie zadowolony ....
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A na czym polega kłopot? No, może oprócz tego że ludzie z Vortalu w życiu nie kupią setki noży ;) Producent nie będzie zainteresowany wprowadzeniem dowego modelu noża? Świata tego od podszewki nie znam, więc pytam - żeby nie błądzić ;)

Co do nowego noża produkcyjnego... projekt ktoś musi zrobić (profesjonalnie, ze specyfikacjami i wymiarowaniem a nie zarys ogólny na serwetce), potem producent musi za to projektantowi zapacić (prawa autorskie), musi być możliwośc techniczna jego wykonania, potem oczywiście prototypy, poprawki, zatwierdzania itp. itd. Typowy czas wprowadzenia nowego noża od koncepcji (już konkretnej) do momentu aż seria "first production run" opuści fabrykę to w przypadku producentów jak BM czy Spyderco MINIMUM ROK, a sa to firmy uznawane za szybko reagujące na rynek. Nie mówię o kosztach wprowadzenia takiego noża do produkcji.

No a idea 100szt. "custom"... kto za to zapłaci? Ile to potrwa? Zejdźmy na Ziemię. Jeżeli komukolwiek się pomysł noża BUDO podoba to proponuję zrobić przegląd noży naszych rodzimych producentów i coś wybrać. Jak zaczniemy z nimi rozmawiać o "custom design" to sie okaże, że wyjdzie po 400-500zł na nóż Sanitasu... fajnie, ale kurcze mimo wszystko drogo. Więc odłożyłbym te dywagacje na bok. Nie słyszałem do tej pory, aby jakieś forum zamówiło sobie od tak noże "custom" u jakiegoś knifemakera i za tą robotę zapłaciło. Trochę zbyt powalające koszty... chyba, że ktoś się podejmie zrobić je po cenie materiałów TYLKO. Ale nie sądzę, bo coś trzeba jeść robiąc setkę customów siedząc przy szlifierce te parę miesięcy :lol:
  • 0

budo_fiodor
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3675 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

No panowie, bez jaj z tymi nożami custom, juz pisałem zapomnijcie, piterm zresztą wyjaśnił. Firmowe noże + nadruk to jedyne na co na stać. Można przecież zrobić sam nadruk logo vb, a nóż każdy by dostarczył, lub zamowił, np. "chcę nóż ten i ten z nadrukiem logo budo".
Można też wybrać jeden i zamówić kilkanaście sztuk.
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No właśnie.

Po pierwsze - nie nóż "custom" (bo ja jednak stopy trzymam na ziemi) - tylko oznakowany, wyróżniony jakoś nóż produkcyjny.
Po drugie - trza by popytać projektantów noży z VB (paru by się znalazło pewnie) czy któryś nie jest gotów "dla chwały" przygotować wzoru noża. Przy czym zasugerować materiały (np: okładziny z G10), ale nie czepiać się stali choćby, pozostawiając to producentowi. I tak zminimalizować potencjalne problemy. Bo rzeczywiście - namówienie Kopromedu żeby puścił serię noży z M2 albo innego wynalazku może być kłopotliwe cokolwiek ;)

No...

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_bodo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 257 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

uwazam nadal, ze wyprodukowanie noza w cenie 300zl jest mozliwe - z zachowaniem odpowiedniej wielkosci serii - z dostepnych na terenie polski materialow - z dobra obrobka cieplna i z pominieciem bezwladnosci duzego producenta
  • 0

budo_bodo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 257 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zreszta kazda dyskusja na ten temat bedzie jałowa dopuki nie okresli sie wielkosci serii - wystarczy zrobic ankiete - kto bylby chetny (na razie bez zobowiazan) - na jej podstawie zrobie kosztorys wykonawczy noza przyjmijmy 10cm ostrza 4mm grubosci d2- zwykla + powloka chemiczna na stali antykorozyjnie - wazna jest ilosc chetnych a nie dyskusje o nozu - przynajmniej na poczatek - ktos załozy ankiete?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024