CS SRK czy Fallkniven A1?
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
Od dluzszego czasu choruje na porzadny uniwersalny noz wyprawowo-lesny. Tak, ktorym bez problemu mozna mniejsze drwa porabac, podlubac, ale tez oprawic rybe, czy porznac nieszczesnego pomidorka.
Wczesniej uzywalem zestawu Victorinox Hunter + toporek Fiskarsa, ale przy niektorych pracach inox jest juz za maly, a toporek za duzy.
Kase mam odlazana, ale ciagle waham sie pomiedzy SRK a Fallknivenem A1 lub F1.
Czy ktos z was mial okazje porownac te noze? Co wybrac? Amerykanska legende, czy finskie doswiadczenie? Co wy byscie wybrali jako uniwersalny noz do lasu, w gory i nad wode jako glowny noz przy pasku razem z Leathermanem Wavem (ktory to Wave sluzy mi tez jako folder)?
Szlag mnie trafia, bo i SRK i A1 podobaja mi sie jak diabli, a moge kupic tylko jeden.
pozdr
wysz[/list][/code]
Napisano Ponad rok temu
mi sie osobiscie jakos niezabardzo widzi stal VG-10 w takim koniu roboczym ... co innego weglowka ... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie wole A1, i nie mam pojecia co przedmowca ma do stali VG-10...
Wybierz na czuja!
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
Dwa posty i dwie przeciwstawne rady...
SRK jest na tyle popularny, że wiadomo o nim wszystko a nawet więcej. I na pewno jest swietnym wołem roboczym,.
Co jednak mi byscie mogli podpowiedziec o A1? Tak sie składa, że mogę go ze Szwecji (nie Finlandii... sprowadzić taniej przez kumpla. tylko, tak sie składa, ze poza propagandówką fabryki cięzko jest znaleźc jakieś obiektywne recenzje. Moze masz cos wiecej Lo-Han?
Na czuja wole nie wybierać, bo nóz ma byc wybrany z rozmysłem i posłuzyć mi przez jakis czas.
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie, bierz Fallknivena.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
IMHO z tych trzech nozy F1 jako wyprawowy jest najfajnejszy, szczegolnie jesli masz zamiar dalej dzwigac siekiere.
Gdy bedziesz kupowal wybierz wersje z pochwa a Kydexu.
pozdr
n.
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
Chyba rzeczywicie wezme Fallknivena. A SRK to troche jak Ferrari - moze nie jest najlepszy, ale po prostu trzeba go miec. Bedzie nastepny w kolejnosci
Jeszcze jedno pytanie - Fallkniven sprzedaje tez gole klingi do oprawienia samemu. Znajomy rusznikarz moglby mi dopasowac rekojesc i pochwe do lapy (jestem leworeczny). Zwlaszcza, ze samo ostrze jest tansze
Kombinowac, czy zdac sie na fabrycznych expertow?
pozdr
wysz
Napisano Ponad rok temu
Dosc dlugo uzywalem F1, A1 krocej .
hmm no to ok ale moim zdaniem SRK jest nozem bardziej uniwersalnym ... chociaz dalej idac skoro ma zamiar nosic ze soba siekiere czy inne narzedzia zastepcze to w sumie ten zgrabny maluch F1 z pochwa z kydexu sie nada , mialem i mam do czynienia z VG-10 od Spyderco no i jest to bardzo dobra stal ale jakos nie bardzo mi sie widzi w nozu do survivalu :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SRK ma też duże pole przekroju poprzecznego, co może nie daje tak dobrego efektu cięcia jak w F1 ale za to jest z niego kawał łomu.
Wiesz Piter, F1 to wyszedl pozniej w rozmowie, porownaj SRK z A1 od ktorego sie zaczelo i juz bym sie zastanawial ktory z nich to wiekszy kawal lomu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
No w koncu to Szwedzka firma, nie finska. Tylko ze wielokrotnie widzialem noze Fällkniven tansze w USA niz tu w Szwecji!
[/quote]Moze masz cos wiecej Lo-Han?[/quote]
Nie mam nic wiecej, nie jestem objektywny i wole A1, ale nie wynika to z zadnych ciezkich testow.
Jesli chodzi o fachowe wypowiedzi to raczej czytaj posty WAR'a i Pitera.
W sumie dalej proponuje zebys wybral na czuja, moze na wyglad.
Ktorykolwiek z nich kupisz to bedzie to dobry zakup.
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
A1 lub SKR dlatego, ze:
NIE CHE juz nosic toporka i dlatego potrzebuje zastepstwa - oczywiscie do miejszych konarow, robot obozowych, ale i kuchennych - zwlaszcza na jednoosobowe wypady w gory.
2 tygodnie temu bylem w Bieszczadach i po 3 dniach na szlaku mialem juz dosc. Kilkukrotnie chcialem toporek wypieprzyc w krzaki, ale zawsze robilo mi sie zal tak pieknego narzedzia i taskalem go dalej. Tak od paru ladnych lat
Niech Fiskars zostanie na grupowe wypady, ja potrzebuje uniwersalnego, mocnego ostrza + 2 x malenstwa w Wave'ie.
(ale pomidorki tez powinien kroic - na wszelki wypadek)
to ja juz kurnia nie wiem......;(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dane:
Dlugosc calkowita: 11.0"
Dlugosc ostrza: 6.3"
Stal: VG-10
Dlugosc rekojesci: 4.7"
Material rekojesci: Kraton
Waga: 11 oz
Pochwa: Kydex
Dane
Dlugosc calkowita: 10.75"
Dlugosc ostrza: 6"
Stal: Carbon V
Dlugosc rekojesci: 4.75"
Material rekojesci: Kraton
Waga: 8.2 oz
Pochwa: Concealex
A1 jest masywniejszy, bezsprzeczna zaleta jest mniejsza rdzewnosc Fallknivena, ja nie jestem hardcorowym survivalowcem, i robiac cos w nocy na mokrym materiale, to ja ide spac, a nie siedze jeszcze i zabezpieczam noz :wink:
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
to nie a1 , ale zawsze coś. polecam też inne testy ze stronki.
Napisano Ponad rok temu
A1 jest masywniejszy to przeciez 1/4 " , SRK to 3/16 , ale przy cieciu wlasnie ta mniejsza grubosc ( niznacznie ) wychodzi SRK na dobre.
Wywazenie , tu lepiej jednka zawsze mi sie uzywalo A1 , po prostu lepije chodzil mi rece przy roznego rodzaju pracach.
Stal , A1 pomimo braku pokrycia niezle znosi wilgotnosc nawet ta podwyszona ontaryjska.Nie mozna sie przyczepic tez do SRK , ale nigdy nie przpadalem za powder coating , po roku uzywania SRK nie wygladal zbyt ciekawie.
Zgodze sie Piterem ze jednka SRK lepiej trzyma ostrze , na twardym drzewie , A1 szybciej ma dosyc i ostrze przestaje byc agresywne.
Co kupic do survivalu ???? Ja polecam Fällkniven A2
Napisano Ponad rok temu
ślepy jestem, a1 też jest...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rękojeść ze skóry...
- Ponad rok temu
-
Ostrza na zlocie...
- Ponad rok temu