CS SRK czy Fallkniven A1?
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
Od dluzszego czasu choruje na porzadny uniwersalny noz wyprawowo-lesny. Tak, ktorym bez problemu mozna mniejsze drwa porabac, podlubac, ale tez oprawic rybe, czy porznac nieszczesnego pomidorka.
Wczesniej uzywalem zestawu Victorinox Hunter + toporek Fiskarsa, ale przy niektorych pracach inox jest juz za maly, a toporek za duzy.
Kase mam odlazana, ale ciagle waham sie pomiedzy SRK a Fallknivenem A1 lub F1.
Czy ktos z was mial okazje porownac te noze? Co wybrac? Amerykanska legende, czy finskie doswiadczenie? Co wy byscie wybrali jako uniwersalny noz do lasu, w gory i nad wode jako glowny noz przy pasku razem z Leathermanem Wavem (ktory to Wave sluzy mi tez jako folder)?
Szlag mnie trafia, bo i SRK i A1 podobaja mi sie jak diabli, a moge kupic tylko jeden.
pozdr
wysz[/list][/code]
Napisano Ponad rok temu

mi sie osobiscie jakos niezabardzo widzi stal VG-10 w takim koniu roboczym ... co innego weglowka ... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie wole A1, i nie mam pojecia co przedmowca ma do stali VG-10...
Wybierz na czuja!
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu

Dwa posty i dwie przeciwstawne rady...
SRK jest na tyle popularny, że wiadomo o nim wszystko a nawet więcej. I na pewno jest swietnym wołem roboczym,.
Co jednak mi byscie mogli podpowiedziec o A1? Tak sie składa, że mogę go ze Szwecji (nie Finlandii...

Na czuja wole nie wybierać, bo nóz ma byc wybrany z rozmysłem i posłuzyć mi przez jakis czas.
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie, bierz Fallknivena.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
IMHO z tych trzech nozy F1 jako wyprawowy jest najfajnejszy, szczegolnie jesli masz zamiar dalej dzwigac siekiere.
Gdy bedziesz kupowal wybierz wersje z pochwa a Kydexu.
pozdr
n.
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
Chyba rzeczywicie wezme Fallknivena. A SRK to troche jak Ferrari - moze nie jest najlepszy, ale po prostu trzeba go miec. Bedzie nastepny w kolejnosci

Jeszcze jedno pytanie - Fallkniven sprzedaje tez gole klingi do oprawienia samemu. Znajomy rusznikarz moglby mi dopasowac rekojesc i pochwe do lapy (jestem leworeczny). Zwlaszcza, ze samo ostrze jest tansze

Kombinowac, czy zdac sie na fabrycznych expertow?
pozdr
wysz
Napisano Ponad rok temu
Dosc dlugo uzywalem F1, A1 krocej .
hmm no to ok

Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
SRK ma też duże pole przekroju poprzecznego, co może nie daje tak dobrego efektu cięcia jak w F1 ale za to jest z niego kawał łomu.
Wiesz Piter, F1 to wyszedl pozniej w rozmowie, porownaj SRK z A1 od ktorego sie zaczelo i juz bym sie zastanawial ktory z nich to wiekszy kawal lomu

Wojtek
Napisano Ponad rok temu

No w koncu to Szwedzka firma, nie finska. Tylko ze wielokrotnie widzialem noze Fällkniven tansze w USA niz tu w Szwecji!
[/quote]Moze masz cos wiecej Lo-Han?[/quote]
Nie mam nic wiecej, nie jestem objektywny i wole A1, ale nie wynika to z zadnych ciezkich testow.
Jesli chodzi o fachowe wypowiedzi to raczej czytaj posty WAR'a i Pitera.
W sumie dalej proponuje zebys wybral na czuja, moze na wyglad.
Ktorykolwiek z nich kupisz to bedzie to dobry zakup.
Guest_budo_wysz_*
Napisano Ponad rok temu
A1 lub SKR dlatego, ze:
NIE CHE juz nosic toporka i dlatego potrzebuje zastepstwa - oczywiscie do miejszych konarow, robot obozowych, ale i kuchennych - zwlaszcza na jednoosobowe wypady w gory.
2 tygodnie temu bylem w Bieszczadach i po 3 dniach na szlaku mialem juz dosc. Kilkukrotnie chcialem toporek wypieprzyc w krzaki, ale zawsze robilo mi sie zal tak pieknego narzedzia i taskalem go dalej. Tak od paru ladnych lat

Niech Fiskars zostanie na grupowe wypady, ja potrzebuje uniwersalnego, mocnego ostrza + 2 x malenstwa w Wave'ie.
(ale pomidorki tez powinien kroic - na wszelki wypadek)
to ja juz kurnia nie wiem......;(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Dane:
Dlugosc calkowita: 11.0"
Dlugosc ostrza: 6.3"
Stal: VG-10
Dlugosc rekojesci: 4.7"
Material rekojesci: Kraton
Waga: 11 oz
Pochwa: Kydex

Dane
Dlugosc calkowita: 10.75"
Dlugosc ostrza: 6"
Stal: Carbon V
Dlugosc rekojesci: 4.75"
Material rekojesci: Kraton
Waga: 8.2 oz
Pochwa: Concealex
A1 jest masywniejszy, bezsprzeczna zaleta jest mniejsza rdzewnosc Fallknivena, ja nie jestem hardcorowym survivalowcem, i robiac cos w nocy na mokrym materiale, to ja ide spac, a nie siedze jeszcze i zabezpieczam noz :wink:
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
to nie a1 , ale zawsze coś. polecam też inne testy ze stronki.
Napisano Ponad rok temu
A1 jest masywniejszy to przeciez 1/4 " , SRK to 3/16 , ale przy cieciu wlasnie ta mniejsza grubosc ( niznacznie ) wychodzi SRK na dobre.
Wywazenie , tu lepiej jednka zawsze mi sie uzywalo A1 , po prostu lepije chodzil mi rece przy roznego rodzaju pracach.
Stal , A1 pomimo braku pokrycia niezle znosi wilgotnosc nawet ta podwyszona ontaryjska.Nie mozna sie przyczepic tez do SRK , ale nigdy nie przpadalem za powder coating , po roku uzywania SRK nie wygladal zbyt ciekawie.
Zgodze sie Piterem ze jednka SRK lepiej trzyma ostrze , na twardym drzewie , A1 szybciej ma dosyc i ostrze przestaje byc agresywne.
Co kupic do survivalu ???? Ja polecam Fällkniven A2
Napisano Ponad rok temu
ślepy jestem, a1 też jest...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Rękojeść ze skóry...
- Ponad rok temu
-
Ostrza na zlocie...