internetowe karate?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzę pewną różnicę w sposobie odejścia.
No i M Oyama nie nazwał swojej szkoły Yamaguchi Karate
A
Pragnę zauważyć, że nazwisko "Oyama" neleżało do rodziny Shigeru, więc miał wszelkie podstawy po temu by nazwać tak swoją szkołę.
Swoją drogą słyszałem kiedyś,że Masutatsu przyjął nazwisko "Oyama" właśnie od rodziny Shigeru - czy ktos to może potwierdzić/zdementować? Bo jeśli to prawda, to wszelkie dalsze waśnie odnośnie nazwy mamy załatwione... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Większość źródeł podaje,że M.Oyama był Koreańczykiem i naprawdę nazywał się Young-I-Choi.Po przybyciu do Japonii niejaki pan Oyama (notabene emigrant z Korei) zatrudnił go jako swojego ochroniarza i nauczyciela Ma dla swoich synów:Shigeru i Yasuhiko.Choi wkrótce zżył się z rodziną i przejął jej nazwisko.
Wszystko jasne?Niekoniecznie.
W wywiadzie przeprowadzonym z M.Oyamą w Polsce w 1993 roku pytający mówi:"było wielu uczniów,którzy zdradzali-jeden z nich,Koreańczyk,był tak zapatrzony w pana,że przejął pańskie nazwisko i założył własną szkołę w USA,ale nie idzie mu najlepiej(...)"
To burzy "koreańską" wersję pochodzenia Kancho.
Ale wydaje mi się,że wkradło się tu jakieś przekłamanie i prawdziwa jest pierwsza wersja.Niemniej wątpliwości pozostają.
Napisano Ponad rok temu
To jest sprawa,która nurtuje mnie tak długo,jak ćwiczę kyokushin.
Większość źródeł podaje,że M.Oyama był Koreańczykiem i naprawdę nazywał się Young-I-Choi.Po przybyciu do Japonii niejaki pan Oyama (notabene emigrant z Korei) zatrudnił go jako swojego ochroniarza i nauczyciela Ma dla swoich synów:Shigeru i Yasuhiko.Choi wkrótce zżył się z rodziną i przejął jej nazwisko.
Zgadza sie, tylko, że to M Oyama rozsławił nazwisko Oyama w świecie sztuk walki. Formalnie niby nie ma się do czego przyczepić, nie mniej na miejscu Shigeru inaczej bym nazwal szkołę.
A
Napisano Ponad rok temu
Wielu moich znajomych,którzy mają tam jakieś pojęcie o MA i słyszą hasło "Oyama Karate" pytają się mnie,co jest grane-tu Oyama,tam też Oyama...Faktycznie,mógł Sihgeru wybrać inną nazwę.Ale taki jego wybór.
Napisano Ponad rok temu
nie nazwal yamaguchi bo sam nie mial tak na nazwisko...wy chyba zapominacie ze to nazwisko schigeru oyamy ( prawdziwe nazwisko m.oyamy brzmi inaczej gdyz jest koreanczykiem i tylko przyjal to nazwisko)...nie wiem czy wam by ulzylo jakby oyama karate nazywalo sie iko 2003 lub umcia umcia kyokushinCzy nie uważacie, że historia zatoczyła koło i sytuacja się powtórzyła...? Powiedzcie, kto dał nogę ze szkoły Gogena Yamaguchi zw. Kotem, żeby stworzyć szkołę karate, bardziej nastawioną na walkę, bardziej kontaktową...
Widzę pewną różnicę w sposobie odejścia.
No i M Oyama nie nazwał swojej szkoły Yamaguchi Karate
A
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdybym Ja był na miejscu Shigeru to to nie nadawął bym odrębnej nazwy szkole - karate to karate. A nawet w obrębie większej organizacji instruktorzy mają sporą autonomię imogą wdrażać swoje koncepcje.Zgadza sie, tylko, że to M Oyama rozsławił nazwisko Oyama w świecie sztuk walki. Formalnie niby nie ma się do czego przyczepić, nie mniej na miejscu Shigeru inaczej bym nazwal szkołę.
A
No ale jeśli koniecznie chcesz wymyślić kilka własnych kata...
"organizacja swiatowa do ktorej naleza powoli chyli sie ku upadkowi po drugie nie maja mozliwosci startowania w naprawde prestizowyych zawodach "
To, że Oyama chyli się ku upadkowi prawdę mówiąc średnio mi przeszkadza - dla mnieliczy się nauczyciel, z którym pracuję - organizacja do której ów nauczyciel należy to mało istotna sprawa. Póki co mam szczęście mieć wspaniałego instruktora i świetne warunkui do treningu - jestem zadowolony.
Jeśli Oyama padnie - zawsze znajdzie się jakieś dojo, w którym będzie można ćwiczyć karate na wysokim poziomie. Bo karate jest jedno - tylko ludzie są różni.
Jeśli chodzi o zawody - to fakt: Oyama karate nie organizuje tak prestiżowych zawodów jak np. IKO-1. I tak się właśnie zastanawiam: czy zawodnicy innych szkół mogą startować w zawodach organizowanych przez KK? Słyszałem, że jest to możliwe - zawdodnik z innej szkoły musi jedynie podpisać oświadczenie, że min. 2 lata trenował karate. Czy jednak w Polsce/w Europie/na świecie na zawodach IKO-1/2/3/X widuje się zawodników z innych organizacji?
Będę wdzięczny za info
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ktos tam w kk ma chyba jakies kompleksy i boi sie rywalizacji z innymi hehehhe...coz mit herosow z kk i ich o niebo wyzszych umiejetnosci moglby prysnac???W europie nie ma sprawy aby organizator IKO 1 dopuszczał inne stytle i IKO ale w Polsce shihan Drewniak nie zezwala ,gdyz ponoc matsui tego zabronił. Mój kolega był wybrany na poważne zawody w IKO 1 ,które były w paryzu ale jak Matsui sie dowiedział,że statuje w shidokanie i jest w najlepszej 8 świata to skreślił go z listy.
Napisano Ponad rok temu
Choć z drugiej strony prestiż imprezy rośnie, gdy startuje w niej wielu zawodników z różnych organizacji. Takie przynajmniej jest moje zdanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No dobra - mam wrażenie, że w Polsce Oyama jest bardziej skłonne do współpracy niż PZK, więc jeśli ktoś z Kyokushinkai chce do nas wparować w odwiedziny (zowody, trening, wspólne obijanie sobie gnatów) to dajcie znać 8)nikt nie broni organizowac pzk wspolnych zawodow z innymi organizacjami knockdown karate w polsce...jak sie chce wspolpracowac to sie wspolpracuje jak sie nie chce to na sile sie zawsze jakis powod znajdzie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mówiąc "niewygodny" mam na myśli zawodników i wszystkich szeregowychzawodników, bo politykom podtrzymywanie animozji jest chyba na rękę...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wasze kontuzje po kumite/treningach karate
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata na Eurosporcie
- Ponad rok temu
-
KYOKUSHIN PRAWDA I MITY