Mycie jaj
Napisano Ponad rok temu
Zrobie sobie na twardo wg. przepisu saku i wszamam je potem z majonezem, albo ketchupem.
A jak juz jestesmy przy temacie jajek powinno sie mowic:
[ keczup ], czy moze [ keczap ] ????
Napisano Ponad rok temu
Wreszcia jakas expertka w dziale jajek? poklon
Chodujesz moze kury? :wink:
Co takiego pociagajacego jestw tych " zwyklych " jajach :? , czy one sie nie znudza, czy nie powinno sie ich dodatkowo ozdabiac, przed konsumpcja?
A co do mycia jajek, to warstwa brudu izoluje i nie dopuszcza do powierzchni jajek nowych bakrerii!!
Brudne jaja to higieniczne jaja
Kur nie choduję, ale ciotki mają i na wakacjach miewałam z nimi do czynienia od najmłodszych lat - niestety ostatnio straciłam z nimi kontakt W chwili obecnej w jaja zaopatruje się w sklepach Myślę, że tam już dbaja o to, żeby były czyste i bez bakteriów A co do warstwy brudu na skorupce - to jednak proponuję go spłukać przed użyciem, bo rozbijając jajko - np. do jajecznicy, ciasta, itp. to może Ci się coś odczepić od skorupki i wpaść do wyżej wymienionego pokarmu. A chyba nie chciałbyś mieć jajecznicy z dodatkami... których sam nie wybrałeś... :wink:
A jeśli chodzi o drugie pytanie, to odpowiem tak - jaja zwykłe są pociagające same w sobie. Taka już ich natura Żadne ozdoby i kolory nie dodadzą im większego uroku A w dodatku takie ozdabianie może być tragiczne w skutkach, bo np. jesli komuś przyjdzie ochota na wystruganie wzorków na jajkach, to może się to okazać dla nich bardzo bolesne
Napisano Ponad rok temu
Biedactwo, moze napisz do nich list i powiedz jak tesknisz :wink:Kur nie choduję, ale ciotki mają i na wakacjach miewałam z nimi do czynienia od najmłodszych lat - niestety ostatnio straciłam z nimi kontakt
A co do warstwy brudu na skorupce - to jednak proponuję go spłukać przed użyciem, bo rozbijając jajko - np. do jajecznicy, ciasta, itp. to może Ci się coś odczepić od skorupki i wpaść do wyżej wymienionego pokarmu. A chyba nie chciałbyś mieć jajecznicy z dodatkami... których sam nie wybrałeś... :wink:
Takie tez jest moje zdanie. Pisalem szezej o myciu jaj w poprzednich postach :twisted: :wink:
Mi z ta warstwa brudu chodzilo o " tak na codzien ", nie przed bezposrednim urzyciem.
A jeśli chodzi o drugie pytanie, to odpowiem tak - jaja zwykłe są pociagające same w sobie. Taka już ich natura Żadne ozdoby i kolory nie dodadzą im większego uroku A w dodatku takie ozdabianie może być tragiczne w skutkach, bo np. jesli komuś przyjdzie ochota na wystruganie wzorków na jajkach, to może się to okazać dla nich bardzo bolesne
Wzory na jajkach mozna strugac tylko jak sa debowe.
Czyli jaja sa urokliwe
Skoro juz udzielasz odpowiedzi na tak trudne zagadnienie to :
Co bylo pierwsze: jajo czy kura ?
Napisano Ponad rok temu
na poparcie moich słów definicja ze słownika PWN :
keczup - ostry, zimny sos pomidorowy zaprawiany korzeniami, używany do potraw
A co do potraw z jajek, to polecam jajka w majonezie... Przepyszna sprawa... Mniamniuśna...
Przepis: ugotować jajka, do majonezu dodać śmietanę, łyżeczkę ostrej musztardy, szczyptę cukru, soli i może byc papryka do smaku, dokładnie wymieszać, dodać groszku konserwowego, potarty na tarku ogórek konserwowy i potarty ser żółty. Jajka obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki i polać przygotowanym sosem (albo położyć na sosie - jak kto woli). I gotowe. polecam
Napisano Ponad rok temu
Nie dosc, ze jestes expertka w sprawach dot. teorii jajek, to jeszcze wiesz co z nimi robic w praktyce :wink: .
Zrobie sobie z jajkami to co doradzasz. Na pewno tobedzie wspaniale doznanie.
A papryka drobno posiekana?
A ogurek moze bys kiszony, a drobno potarty ?
Wlasnie wyciagnalem jajka z wrzatku i musze powiedziec, ze teraz sa higienicznie czyste, ale dla pewnosci poleje je jeszcze spirytusem. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wzory na jajkach mozna strugac tylko jak sa debowe.
Widać, że nigdy nie robiłeś pisanek Powiem Ci jak się to robi... Najpierw gotujesz jajka w wywarze np. ze skórek cebuli. Jajka nabierają w nim ciemnobrązowego koloru. Nastepnie bierzesz cieniutkie dłutko, lub coś innego, byleby ostre było i zaczynasz wydrapywać na nich wzorek Tu już dowolność wyboru i kompozycji Tak więc gotowanie i drapanie - chyba nie jest to najprzyjemniejsze :twisted:
Co bylo pierwsze: jajo czy kura ?
I tu mnie zagiąłeś... Wstyd sie przyznać, ale nie wiem
Napisano Ponad rok temu
Nie czulem potrzeby
Co do przepisu to wlasnie to jem.
Byl problemz groszkiem, ale mysle sobie z braku laku kit dobry i wzialem kukurydze
Co do dyskomfortu zwiazanego z ryciem dlurem po jajkach to w tym przypadku przydaje sie ww warstwa brudu, w ktorej mozna swobodnie tworzyc wlasne kompozycje :twisted: .
Brud rulez :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ale o jajkach w spirytusie jeszcze nie słyszałam... W końcu człowiek uczy się całe życie...
Ps. Ciekawostka - aby pozbyć się bakteriów przy wykorzystaniu jaj do ciasta, to należy je ubijać na parze Wtedy salmonellę sie powinno wyeliminować na amen...
Napisano Ponad rok temu
Jak sie ubija jajka na parze, czy nie zmieszaja sie z woda?
:?
Musze to kiedys wyprobowac, bo higiena i zdrowie jest priorytetem dla kazdego sportowca.
A jak jeszcze mozna naruralnie zmienic kolor jajek przed konsumpcja, ot w celach estetycznych ( dot. wywaru z cebuli ). :roll:
Napisano Ponad rok temu
Nie, nie zmieszają się z wodą - ale żebyś był tego pewien, to musisz szybko i rytmicznie ubijać
[quote]A jak jeszcze mozna naruralnie zmienic kolor jajek przed konsumpcja, ot w celach estetycznych ( dot. wywaru z cebuli ). [/quote]
Z tego co się orientuję, to można jeszcze ugotować w wywarze z trawy Będą wtedy zielone Ale zielony kojarzy mi się z czymś nieświerzym, więc nie polecam tego koloru [/quote]
Napisano Ponad rok temu
A potem wszystkim pokarze jakie kolorowe. :twisted:
A poza tym umyte beda na dodatek.
A nie rozumiem z tym ubijaniem jajek
Dlaczego jak szybko ubijam tosie nie mieszaja :?
A jaki ma bys rytm, moze w rytm muzyki????? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zrobie sobie na twardo wg. przepisu saku i wszamam je potem z majonezem, albo ketchupem.
Z keczupem?
bleee obrzydliwe :blus:
z majonezem to rozumiem...
Napisano Ponad rok temu
Ale ja nigdy nie umailem zachowac rytmu, moze nie jestem dosc muzykalny, wiec w ubijanie jajek wrabialem kogos innego.
Czy wiesz gdzie odbywaja sie jakies seminarja, gdzie mozna nauczyc sie sztuki wlasciwego obchodzenia sie z jajkami?
Czy wiedze mam zdobywac we wlasnym zakresie :?
Napisano Ponad rok temu
Ale ja osobiście jestem za zdobywaniem wiedzy we własnym zakresie. I częstych próbach - w końcu praktyka czyni mistrza
Napisano Ponad rok temu
A zrobilem sobie wg. przepisu naszej expertki ( nie chodzi o ten z cebula i trawa ) tylko w pasta majonezowa i jest super!!!
> MSJ : A z " :blus: " sa smaczne :?
Napisano Ponad rok temu
Chcesz kobiete prawa i pracowita , szukaj na prowincji bialoglowy za slowami wieszcza slowackiego, ona wie co z jajami poczac.
To co mam zrobic z tymi jajami zeby osiagnac prawdziwe mistrzostwo w jajecznictwie?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kontuzja barku.
- Ponad rok temu
-
Siłownia i sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Brzuszki
- Ponad rok temu
-
Dieta cud ;D
- Ponad rok temu
-
TEST SPRAWNOŚCIOWY DO SG
- Ponad rok temu
-
jezeli brak wam sportowych sukcesow Polakow latem...
- Ponad rok temu
-
to podchodzi pod mase czy sile ??
- Ponad rok temu
-
Kreatyna lepsza przy...
- Ponad rok temu
-
szpagat
- Ponad rok temu
-
Powrót po kontuzji
- Ponad rok temu