Mycie jaj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A parzenie rzeczywiście jest lepsze bo działa lepiej i niszczyto wszystko co sie zagnieżdziło głebiej w skorupce.
Choć podobno ostatnie badanie pokazały że salmonella moze sie dostac do jajka jeszcze przed utworzeniem skorupki.Więc co nam zostało? Tylko jaja na twardo?
Napisano Ponad rok temu
Jaja trzeba myc sie tylko w obawie przed salmonella. Jest wiele innych nie mniej niebezpiecznych chorob.
Jaja parzone traca na estetyce. Ale lepsze parzone niz nie umyte.
Napisano Ponad rok temu
najlepiej chyba i tak zrobic jajecznice... nawet chyba nie trzeba miec taki czystych jaj do tego chociaz nie jestem tego pewien... czekam na dalsze komentarze, chetnie sie dowiem jak nalezy myc jaja
Napisano Ponad rok temu
A ogolnie chodzi o spozywanie na sorowo tych jajek? Bo na twardo czy miekko to one sa jusz po tym wrzatku raczej. No ale wszelkiej masci kogle mogle i jakies inne dziwadla. Ja nie myje jaj i jestem z tego dumny
Napisano Ponad rok temu
czekam na dalsze komentarze, chetnie sie dowiem jak nalezy myc jaja
Dokladnie.
Napisano Ponad rok temu
no to sie masochizm nazywaRety! Parzenie jaj wrzatkiem? Poco sobie robic taka krzywde?? CHOPAKI NIE WSADZAJCIE JAJ DO WRZATKU!!
najlepszy jest kogiel mogiel i jajka na mięko (malo ze smaczne to zdrowe)
Napisano Ponad rok temu
Na szczęscie rzadko sie zdarzaja, i ich zywotnosc wcale nie oznacza ze sa najgorsza forma salmonelli.
Do jajek skuteczną rzecza sa naswitlarki uv, uzywaja takich w gastronomii do dezynfekcji, specjalna konstrukcja zamknieta naswietla jajka przez ok 3 min wzmozona dawka uv.
Niestety ja znam tylko takie na 30 jaj wiec nie wiem czy produkuja na domowy uzytek.
Całkiem surowych jajek nie polecam, zwłaszcza bialka
pakerzy beda wiedziec ze zołtko ma wiecej bialka od "białka"
Ogólnie to zycie zawsze sie konczy smiercia wiec raczej sie nie przejmowac bzdetami,
tu sie mozesz pilnowac a potem zezresz gdzies knysze na dworcu i po wała sie tak męczyłeś.
Napisano Ponad rok temu
ja tam wole pozyc te pare dni wiecej :twisted: :wink:Ogólnie to zycie zawsze sie konczy smiercia wiec raczej sie nie przejmowac bzdetami,
tu sie mozesz pilnowac a potem zezresz gdzies knysze na dworcu i po wała sie tak męczyłeś.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np. w Gdynii dostep do goracej wody na dworcu, pomocnej w myciu jaj kosztuje 7 zl, u mnie w miescie 10 zl. Czy mozna mowic o tym ze u mnie jajasa lepiej umyte ( no bo jak place wiecej to jest lepiej ) ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
albo w tych `swietych zrodelkach` lub ` sw. fontannach`... eh...
Kubutek, napisales cos ze zoltko ma wiecej bialka. zaintrygowalo mnie to delikatnie mowiac, mozesz rozwinac?
pozdr ;]
Napisano Ponad rok temu
smreczan: w żółtku jajka jest wiecej białka niż w białku ale żółtek nie można jeść za często.
Mi najlepiej smakują:
-na miękko: równo 5 min
-na twardo: 8-9 min
Napisano Ponad rok temu
W wodzie swieconej emerytki rece myja :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ja nie myje jaj i jestem z tego dumny
Oj Rabi, to chyba nie jest najlepszy pomysł To jest niehigieniczne :twisted:
Może kobiety zabiorą głos, mają często kontakt z jajami
Jako kobieta odpowiadam - JAJA TRZEBA MYĆ!!! KONIECZNIE!!! Dla własnego (i nie tylko ) dobra :twisted: Jaja niemyte grożą poważnymi komplikacjami w przyszłości Np. salmonellą :twisted: :wink:
Czy preferujecie jaja kolorowe i pomalowane, czy moze takie najzwyklejsze?
Ja tam wolę te najzwyklejsze...
Napisano Ponad rok temu
Chodujesz moze kury? :wink:
Co takiego pociagajacego jestw tych " zwyklych " jajach :? , czy one sie nie znudza, czy nie powinno sie ich dodatkowo ozdabiac, przed konsumpcja?
A co do mycia jajek, to warstwa brudu izoluje i nie dopuszcza do powierzchni jajek nowych bakrerii!!
Brudne jaja to higieniczne jaja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kontuzja barku.
- Ponad rok temu
-
Siłownia i sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Brzuszki
- Ponad rok temu
-
Dieta cud ;D
- Ponad rok temu
-
TEST SPRAWNOŚCIOWY DO SG
- Ponad rok temu
-
jezeli brak wam sportowych sukcesow Polakow latem...
- Ponad rok temu
-
to podchodzi pod mase czy sile ??
- Ponad rok temu
-
Kreatyna lepsza przy...
- Ponad rok temu
-
szpagat
- Ponad rok temu
-
Powrót po kontuzji