Napisano Ponad rok temu
Re: teledyski i videoclipy o Wing Chun
Ten materiał już w tym poście wcześniej szedł, a przynajmniej jego część "ringowa".
Prezentacja estońskiej szkoły posttingowskiej. Pierwszy klip ma charakter poglądowy co do możliwości zastosowań technik ala wing tsun/chun dla laików, te przeklepki fajnie wyglądają na etapie umówionej "synchronizacji" - jak Ty mi tak, to ja Ci tak - i markowanego ataku w stylu jak ch/tsunowiec wyobraża sobie i imituje atak napastnika, przy czym najczęściej jest to skażone podstawowym kątem krótkiego prostego z dystansu zwarcia ćwiczonego standardowo w wch/ts, dopasowanego wydłużonym krokiem i z niewielkim wkładem realnej siły ciosu (to chyba podstawowy problem czunowa, bowiem tak jak się ćwiczy standardowo na treningach wch/ts w realiach nie wali praktycznie nikt kto chce użyć "prawdziwego" ciosu, gdzie pracuje całe ciało i jego masa z obręczami barkową i biodrową, zresztą widać to na paru momentach w części ringowej, gdzie zazwyczaj rozpoczyna się standardem czunowskim "rączka, nózka do modlitwy", a później to już po "naszemu i jak natura i mechanika przykazała"). Etap przejścia do parteru i popychanki w tym zakresie specjalnie mocno nie komentuję, bo to też jakieś wyobrażenia "jak mogłoby być" bez użycia realnych sił - po prostu model się podkłada. Ale przynajmniej chwała, że goście trochę szerzej oczęta otworzyli poza standardy opatrzone na kasetach. Wydaje mi się, że problem tkwi głównie w tym, że rzadkością jest dojście do takiego etapu nauki w stylach/szkołach/odmianach wch/ts, kiedy techniki nauczane "tradycyjnie" w formach i pozostałych ćwiczeniach pomocniczych są przez danego trenera i "delikwenta męczonego" dopasowywane do realiów jego warunków fizycznych i psychicznych, które ostatecznie determinują faktyczne możliwości i umiejętności praktycznego wykorzystania tego chlebka. Statystycznie czunowo osoby krępej i grubokościstej będzie "bardziej zapaśnicze" niż szczupłej i drobnokościstej, podobnie w obszarach psychicznych, gdzie osoby bardziej "zakapiorskie" będą dążyły do frontalnej konfrontacji, zaś ci drudzy będą szli kierunkiem zejść i furtek bocznych.