nooo wiec ja cwicze np. i z walk na atrapy wiem ze najlepiej go wogole nie wyjmowac tylko spier.....ć bo 19 na 20 walk sparringowych kończy sie : ja długo i boleśnie a on szybko i chlapiąco albo odwrotnie
co do wyjmowania to nikt kto naprawde bedzie chciał użyć noż nie bedzie lazł do ciebie z nim w łapie z 10 metrów tylko wyjmie go w ostatniej chwili albo bedzie nióśł w odrotnym za dłonią schowany tak że jedyne co zobaczysz to błyski klingi najwyżej - to tyle jeśli chodzi o pochopne wnioski
Spier...nie w tym temacie to nic nowego i wrecz pierwsza zasada.
Co do wyjmowania to mowimy tu o osobie broniacej sie a nie napastniku.
Co do samej techniki, poco w takim razie jest np pozycja wiezienna? bo chyba nie po to zeby wyjac noz w ostatniej chwili ustawic sie i dostac w miedzyczasie po gebie, tylko po to zeby wyjac noz i wyczekiwac na ruch przeciwnika?
Niech wypowiedza sie jakies forowe autorytety np Seiken, Combat i pozostali ludzie ktorzy maja jakies wieksze doswiadczenie. Chociaz w sumie to wypadaloby juz zalozyc odzielny temat o ile niema juz takowego, bo zaczelismy rozmawiac na temat zalet i wad konkretnych dwoch nozy a skonczylo sie na technikach walki.