Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki wisiorek?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaki wisiorek?

nooo wiec ja cwicze np. i z walk na atrapy wiem ze najlepiej go wogole nie wyjmowac tylko spier.....ć bo 19 na 20 walk sparringowych kończy sie : ja długo i boleśnie a on szybko i chlapiąco albo odwrotnie
co do wyjmowania to nikt kto naprawde bedzie chciał użyć noż nie bedzie lazł do ciebie z nim w łapie z 10 metrów tylko wyjmie go w ostatniej chwili albo bedzie nióśł w odrotnym za dłonią schowany tak że jedyne co zobaczysz to błyski klingi najwyżej - to tyle jeśli chodzi o pochopne wnioski

Spier...nie w tym temacie to nic nowego i wrecz pierwsza zasada.
Co do wyjmowania to mowimy tu o osobie broniacej sie a nie napastniku.
Co do samej techniki, poco w takim razie jest np pozycja wiezienna? bo chyba nie po to zeby wyjac noz w ostatniej chwili ustawic sie i dostac w miedzyczasie po gebie, tylko po to zeby wyjac noz i wyczekiwac na ruch przeciwnika?
Niech wypowiedza sie jakies forowe autorytety np Seiken, Combat i pozostali ludzie ktorzy maja jakies wieksze doswiadczenie. Chociaz w sumie to wypadaloby juz zalozyc odzielny temat o ile niema juz takowego, bo zaczelismy rozmawiac na temat zalet i wad konkretnych dwoch nozy a skonczylo sie na technikach walki.
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzikki - bardzo chętnie - niestety soboty mam ostatni zajete ale jeżeli za trzy tygodnie bedziecie cwiczyc też to wpadnie nas może kilku - nadal ćwiczymy gąbkami - ( miałeś okazje pomacać ) - efekty są takie ze jeden z kumpli ma podbite oko a tydzien wcześniej charczał po dźgnięciu w tchawice mimo iż miekkie niby są to czasem cięcie w szyje lub dzgnięcie w oko bywa niebezpieczne - nie mówiąc już o Waszych odlewanych ..... - zapraszmy jakby co w tygodniu do nas też bardo chętnie ( im więcej sparujących tym lepiej chyba nie ? )
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

efekty są takie ze jeden z kumpli ma podbite oko a tydzien wcześniej charczał po dźgnięciu w tchawice mimo iż miekkie niby są to czasem cięcie w szyje lub dzgnięcie w oko bywa niebezpieczne

Ciosy w oko? 8O co wy za technike stosujecie? Brave-eye waleczne oko?
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dźgnięcia po prostu ;)
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja sie przyznam, ze w ramach doksztalcania sam chce zaopatrzyc sie w neck - Bear Claw (mimo, ze stal slaba) ale i tak utrzymuje, ze jest to noz b.ciekawy i o szeregu zastosowan. Tutaj na forum Seiken podal b. dobry sposob na noszenie tego typu nozy - zamiast na szyi to w kieszeni. Radze poszukac - moze sie skusicie. Ja jak zakupie wyprobuje.

Uwak - wiem.. ja tez czasami lecze swoje po sparingach a zel mam zawsze pod reka.
Jakby co przeslij mi na priv wasze spotkania - miejsce i godziny - jakby co to ja wyjezdzam 26VI a wracam 12VII.
Gabki gabkami a ja szukam teraz palek treningowych - cos moze z plastiku (jak zabawkowe baseballe).

Liczba sparujacych powinna byc roznorodna - to juz mowilem. Widziales jak sparuje sie z gosciem wyzszym, nizszym, z zupelnie innego stylu itp
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wyobraz sobie, ze celujesz w szyje powiedzmy a gosc schodzi ci nizej ... albo po prostu nie trafisz i noz slizgiem idzie w gore... jak myslisz w co trafisz ?
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mało tego, właśnie z więziennej z wejściem lewą ręką na uzbrojona ręke napastnika .......nie wiem jakie maja inni na tem temat zdanie ale unas technika ta często definitywnie rozstrzyga starcie jako 1wygrane z tych 20 krótko/ długo obaj ........myśle że dobre pchnięcie w oko kończy się na potylicy - chyba że ostrze jest krótsze.....
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wyobraz sobie, ze celujesz w szyje powiedzmy a gosc schodzi ci nizej ... albo po prostu nie trafisz i noz slizgiem idzie w gore... jak myslisz w co trafisz ?

w dziurke od nosa? :wink:
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dobrze, ze nie w dupe Razor. Wiesz .. po prostu wez noz i pocwicz - dowcipkowac bedziesz potem. Tylko spytaj sie ludzi najpierw dlaczego tak wazna w czasie sparingu jest ochrona oczu .
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Skoro jest tak wazna to zastanawia mnie dlaczego nie uzywacie jakichs okularow ochronnych czy tez innego rodzaju zabespieczen?

Bo z tego co piszecie wychodzi ze zanim bedziesz mial kilka lat praktyki za soba to i tak na nic ci sie zda bo bedziesz slepy z powylupowanymi oczami?
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co prawda zgubilem sie w temacie tego postu i nie wiem czy to ma byc o szybkosci wyciagania noza czy tez o zaletach tego a nie innego neck knife ?
Osobiscie ja juz nie raz pisalem noszenie noza na szyii to paranoja ,nie jest to wygodne , nie jest tez najlepszym sposobem do szybkiego dostepu do noza.
Tak jak pisal Mindrazor ( chyba ) , to wszystko zalezy czego szukasz.
Wszystkie noze kerambito podobne czy tez claw , to noze nadajace sie tylko do samoobrony , pozytek z nich jako noza uzytkowego jest praktycznie zaden.
Jako EDC preferuje folder , wiec neck ( w sumie nosze go w kieszeni ) musi byc ablo kerambitem , albo pochodna Perrina ( musi miec ta DZIURE).

Jezeli chodzi o wyciaganie noza to panowie czy myslicie ze jezeli wyciagniecie noz w 0.8 sec czy 1.1 sec zrobi to jakakolwiek roznice ?
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mało tego, właśnie z więziennej z wejściem lewą ręką na uzbrojona ręke napastnika .......nie wiem jakie maja inni na tem temat zdanie ale unas technika ta często definitywnie rozstrzyga starcie jako 1wygrane z tych 20 krótko/ długo obaj ........

Uwak zauwaz ze caly czas mowilismy o uzyciu noza przez osobe broniaca gdy napastnik jest nieuzbrojony, a po drugie mowimy o neckach ,ktore raczej do potylicy nie dojda, a jak juz mialbys go uzyc przeciwko drugiej osobie z nozem to tak jak napisal dzikki...
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiesz co ? posluchaj dzikkiego i pocwicz troche - sam sie przyznales ze jestes laikiem wiec krytyka wszystkiego po kolei nie jest chyba zbyt sluszna przy braku doswiadczen praktycznych
- okulary - owszem tak , tylko ze plexi od atrapy noza tez moze popękac wieć wole miec podbite oko od miekkiej gąbki niz wydłubywać resztki okularów z gałki ocznej np..

pozatym trza byc twardym nie mietkim
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do nieuzbrojonego napastnika to ja bym wogole nie wyciagal noza - wiesz - po co go niechcacy zabijac .....
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cwiczymy cwiczymy... ja mam do spolki z kolega spawalnicze ze skora wokol okularow (wydebnil je od kogos z rodziny) - ale zakladam je tylko w opcji pelne sparingu (czyli ataki zadawane takze w glowe).

Normalnie cwicze bez... skutek glupiego lenistwa (powinienem sie juz dawno postarac o cos swojego). Juz raz kiedys dostalem blisko oka, w oczodol - co daje do myslenia.
W zasadzie w treningach bez okularow czlowiek umawia sie z drugim na ataki do linii szyi - oczywiscie wypadki chodza po ludziach.
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wreszcie chociaz jedna osoba skupila sie na glownym watku. Tak wiec chyba juz wszystko jasne, jezeli neck do samoobrony tylko z dziurka (w tym przypadku La'Griffe) jezeli ma miec wiekszy zakres zastosowan drugi z nozy (Medalion)
I to by bylo chyba wszystko w tym temacie?
  • 0

budo_uwak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 574 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzikki - gąbkami bez ograniczeń .... ;) no rules

do obrony - kerambit z dziurkom albo i dwoma nawet !!!
do kanapek - co kto woli
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do nieuzbrojonego napastnika to ja bym wogole nie wyciagal noza - wiesz - po co go niechcacy zabijac .....

Moze zle sie wyrazilem, nietyle nieuzbrojonego co nieuzbrojonego w noz.
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jezeli chodzi o wyciaganie noza to panowie czy myslicie ze jezeli wyciagniecie noz w 0.8 sec czy 1.1 sec zrobi to jakakolwiek roznice ?

Seiken a pytanie mam do ciebie - jesli chodzi o cos kerambito-podobnego w cenie powiedzmy do 120 $ - znalbys moze cos takiego ? Szczerze mowiac nie mam teraz gotowki na rozrzucanie a chcialbym potrenowac ... inna alternatywa jest dla mnie Bear Claw (cena oczywsicie)

A co do wyciagniecia ... nie no taka roznica to zadna. Ale chyba lepiej wyciagnac go szybko niz szamotac sie z nim - bo wtedy to i tak szansa spada ponizej zera.
  • 0

budo_mindrazor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do kanapek - co kto woli

Z tymi kanapkami nie przesadzajmy, mysle ze Medalion wszedlby w Ciebie rownie lekko jak w kanapke :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024