Czy uczy się medytacji w polskich szkołach Kung-Fu ?
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko. Czy jest w Polsce szkoła Shaolin Kung-Fu, taka gdzie szkolenie oparte na tym samym co w sławnym klasztorze? Tzn. nie tylko aspekty fizyczne walki, ale też medytacje itd. Wogóle gdzieś się uczy medytowania w polskich szkołach?
Ciekawy jestem, bo zainteresowała mnie medytacja. Sprawienie by podaczas walki miec czysty umysł itd.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak dobrze pamietam to np. na treningach choy lee fut w krakowie sie medytuje...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Tzn. co konkretnie robicie na treningu i ile czasu to zajmuje?
K.
Napisano Ponad rok temu
2. to ze sie spedza pierwsze i ostatnie 10 minut w odprezajacej pozycji to nie jest tak naprawde medytacja. Natomiast jest to bardzo korzystne podczas dalszego treningu. Bo: pozbywamy sie napiec przed treningiem (np.jak ja ide na zajecia po 11h przed komputerem to jestm spiety dosyc) i przed wyjsciem z treningu "puszczamy" ten caly zastrzyk emocjonalny jaki dostajemy np. podczas sparingu.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego chcialem dopytac, co oni wlasciwie robia na tych zajeciach.
Bo jakis czas temu na ten przyklad uslyszalem, ze ten yiquan, "to najpierw qigong robia, a potem sie okladaja po ryjach". Sil mi nie starczylo, zeby wyprostowac ten "qigong". "Okladania po ryjach" nie bylo potrzeby prostowac
K.
Napisano Ponad rok temu
Mowilem o Shaolin Kung-Fu
Bardzo istotnym elementem tego stylu jest Tai-Chi wg przekazu Yanga Ywing Minga, na czym polega to nie musze tlumaczyc.
Duzo cwiczen medytacyjnych jakie byly prowadzone na zajeciach to zblizone cwiczenia oddechowe jak w Yoga.
dziwnie wygladaja dla laikow (jak i dla calej reszty;) i trudne w opisaniu...(np. siad skrzyzny, rece zlaczone kciukami i stukanie baaardzo powoli zebami, pozniej coraz szybciej jakby sie cos gryzlo, przy tym nalezy sie skoncentrowac na tantiem i powoli oddychac, albo ruchy rak - wzniosy do gory (wdech) i gwaltowne opuszczenia na dol wydech...takich roznych dziwacznych cwiczen bylo duzo)
Napisano Ponad rok temu
Podobny opis widziałem gdzieś na sieci, tylko bez stukania zębami. :-) To chyba standardowa pozycja.Duzo cwiczen medytacyjnych jakie byly prowadzone na zajeciach to zblizone cwiczenia oddechowe jak w Yoga.
dziwnie wygladaja dla laikow (jak i dla calej reszty;) i trudne w opisaniu...(np. siad skrzyzny, rece zlaczone kciukami i stukanie baaardzo powoli zebami, pozniej coraz szybciej jakby sie cos gryzlo, przy tym nalezy sie skoncentrowac na tantiem i powoli oddychac, albo ruchy rak - wzniosy do gory (wdech) i gwaltowne opuszczenia na dol wydech...takich roznych dziwacznych cwiczen bylo duzo)
Co to jest tantiem?
Ciekawią mnie te tajemniczo brzmiące aspekty Shaolin Kung-Fu. To jak kontrolować energię chi. Jak najlepiej koncentrować się, m.in. podczas walki. Jak utwardzać ciało (z tego co czytałem to oprócz wielu powtórzeń uderzeń daną częścią ciała, stosuje się jakieś "mikstury" z ziół - pewnie takie szczegóły nie są wam znane? tzn. chodzi mi o skład takich "mikstur").
Czy uczycie się na treningach mapy czułych punktów u człowieka? Czy używacie w ćwiczeniach takich map (np. naklejonych na ścianę) lub manekinów (np. z drewna) z zaznaczonymi punktami witalnymi?
Może głupie są te pytania, trochę poczytałem o Shaolin, ale zbyt dużo nie wiem.
Sam chciałbym sobie poćwiczyć styl: Pięść Oko Feniksa, bo wydaje mi się to bardzo efektywne i stosunkowo niezbyt trudne. (Poza tym trenuję capoeirę).
Napisano Ponad rok temu
Sam chciałbym sobie poćwiczyć styl: Pięść Oko Feniksa, bo wydaje mi się to bardzo efektywne i stosunkowo niezbyt trudne.
Chuka Shaolin? Tak, sifu w dzwonach i kwiecistej koszuli bylby najlepszy. Moglbym sie zapisac
Napisano Ponad rok temu
W sekcji Ving Tsun Kuen, w ktorej cwicze zasadniczo nie ma "klasycznej" medytacji takiej jak w zen/chuan.
Swoja droga, nie chcialbym truc, ale nalezaloby tu uscislic pojecie "medytacji" - dla jednego medytacja jest medytacja zen/chuan wlasnie a dla innego np. koncentracja na sile jet chun w Siu Lim Tao to juz takze medytacja...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Medytacja to temat morze o którym można długo.
Jezeli chodzi o Shaolin oni bazują na praktyce Chan(jap Zen). Jest mało szkól Kung Fu w Polsce gdzie praktykuje sie i naucza medytacji. Jak napisał Yareck treningi sa krótkie i brakuje czasu na medytacje. A po drugie to ilu nauczucieli tak naprawde medytuje w czynny sposób w jakimś ośrodku Zen lub ma nauczyciela duchowego. Wiesz bo oszołomów jest dużo i na nich trzeba uważać. Jak sam widzisz sami dyskutujący mają rózne poglądy na medytacje. Sam musisz okreslić czym jest dla ciebie medytacja. Czy jest to siedzenie w danej pozycji z pewnym układem rąk i koncentracja na oddechu, powtarzanie mantry, czy praca z koanem. A może jest to płynne i spokojne ćwiczenie Chi gong lub bycie świadomym siebie tu i teraz w każdej sytuacji.
Stary odnośnie walki i czystego umysłu. Czystrzy to on już chyba być nie może. Popatrz co sie dzieje z twoją świadomościa na sparingu. Jestes ty i twój przeciwnik i tylko ta chwila. Nie ma cycatej Anki ani zasranego profesora czy nie zapłaconych racunków jest TERAZ i nie ma potem czy wczesniej. I to jest medytacja. Po walce ogarnia cię spokuj i cisza i jest ci super masz wszystko w nosie bo jest teraz.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ciekawy jestem co kryje się za określeniem: "kontrolować energię chi". Gdzieś to na necie przeczytałem odnoście Shaolin Kung-FU właśnie.
Wiecie może coś więcej o "miksturach" jakich używają tamtejsi mnisi przy utwardzaniu ciała (po nawalaniu np. w worek piasku) by zapobiec nieodpowiednim następstwom nadwyrężania ciała.
Czy uczycie się na treningach mapy czułych punktów u człowieka? Czy używacie w ćwiczeniach takich map (np. naklejonych na ścianę) lub manekinów (np. z drewna) z zaznaczonymi punktami witalnymi? Szukam takiej mapki bo chciałbym sobie poćwiczyć styl: Pięść Oko Feniksa.
Napisano Ponad rok temu
Albo napisz, ile masz lat...
prosze....
K.
Napisano Ponad rok temu
Jak mi powiesz czego ty szukasz i czy masz ponad 15 lat to możemy pogadać. Bo widzisz znam taki przypadek z doświadczenia
Także nie owijaj w bawełne tylko jak u księdza na spowiedzi ile masz lat,
skąd jesteś, i co ćwiczysz. A jak nie to gitary nie zawracaj tylko wróć do artykułów i filmach o Shaolinie. Żyj swoim światkiem
Pozdrawiam
Ps. KrzysT ma racje dobrze wiedzieć z kim się gada na takie tematy i co on ma do powiedzenia
Napisano Ponad rok temu
Dobra idę sobie poczytać więcej, ale jeszcze chyba tu wrócę :twisted: .
Tak poza tym nic o sobie nie powiem :roll: hehehehe.
Napisano Ponad rok temu
Naucz się składać polszczyzne. Jaki Shaolin Kung Fu od tego w Polsce.
Piszesz jak baba a miedzy wierszmi czytać mi się nie chce. Więc przejdz do konkretów. A jak tego nie potrafisz to zmykaj potańczyć. Bo nikt tu cię o nic prosić nie będzie tym bardziej że to ty zaczołeś od pytania. :twisted:
Rzegnam oziemble
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Historie i Legendy Wing Chun
- Ponad rok temu
-
wing chun film
- Ponad rok temu
-
Googlizmy kung-fu
- Ponad rok temu
-
Najskuteczniejszy styl kung fu :-)
- Ponad rok temu
-
Jak sie Wam trenuje/trenowalo w Chinach?
- Ponad rok temu
-
Parter w Weng Chun
- Ponad rok temu
-
Kim jest pan Dan?
- Ponad rok temu
-
Yong Chun - Program Nauczania
- Ponad rok temu
-
Legendy Kung-Fu