Skocz do zawartości


Zdjęcie

Gdy potrzebujesz więcej niż tylko kreatyny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 4
523
Wyśmienita
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Gdy potrzebujesz więcej niż tylko kreatyny
Kwas 2-alfa-3-beta-dihydroksyoleinolowy (z ang. maslinic acid, MA) to trójterpenoid obecny w owocach i liściach oliwki europejskiej. Jednym z przykładów trójterpenów jest cholesterol. Są nimi także fitosterole i fitoecdysteroidy. Wiem, że badania na zwierzętach nie zawsze znajdują przełożenie na badania z udziałem ludzi, można w nich jednak odnaleźć nowe, rewelacyjne informacje. Podczas jednego z badań naukowcy oceniali wpływ MA na wzrost, tempo wymiany białek i stężenie kwasu nukleinowego w białych włóknach mięśniowych pstrąga. Tak, pstrąga, takiej ryby. Rezultaty są dosyć intrygujące. Pięć grup 180 pstrągów o przeciętnej masie ciała wynoszącej 20 g przez 225 dni żywionych było karmionych pożywieniem zawierającym odpowiednio 0, 1, 5, 25 i 250 mg MA na kg masy ciała. Pod koniec eksperymentu waga białych włókien (które są mięśniami szybkokurczliwymi) i tempo odkładania się białek były wyższe w grupie pstrągów żywionych paszą z MA niż w grupie kontrolnej. Całkowita zawartość DNA, RNA i białka u pstrągów dostających 25 i 250 mg kwasu na kilogram masy ciała była znacząco wyższa niż w grupie kontrolnej. Współczynnik białko:DNA także był nieco wyższy.

Dalej jest jeszcze lepiej! We wspomnianych grupach pstrągów tempo syntezy białek wzrosło o 80% powyżej wartości kontrolnej, nie zauważono poza tym zmian dotyczących tempa degradacji białek. A zatem, MA może pełnić rolę czynnika wzrostu po wzbogaceniu nim standardowej diety pstrągów. A co jeśli dodamy go do ludzkiej diety? Kwas 2-alfa-3-beta-dihydroksyoleinolowy ma także inne, bardzo intrygujące właściwości. Dla przykładu, rezultatem kuracji przeprowadzonej z jego użyciem jest znaczące zahamowanie namnażania komórek oraz apoptotyczna śmierć komórek rakowych w jelicie grubym. Wisienką na torcie jest inne badanie, podczas którego stwierdzono, że MA może regulować metabolizm glukozy częściowo poprzez zmniejszenie odporności insulinowej. A zatem podsumowując, kwas 2-alfa-3-beta-dihydroksyoleinolowy może przyczyniać się do hipertrofii mięśni szkieletowych, polepszać metabolizm glukozy i " informacja dla zdrowotnych zapaleńców " zwalczać komórki rakowe w jelicie grubym. To dopiero bajer!

źródło: musculardevelopment.pl
  • 0

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017