Witam powrócę do swojego wątku z mistrzem Ma. Na tym egzaminie/mistzrostwach krajowych startowało ponoć około 300 zawodników. 8 zostało zwycięzcami I kategorii a 11 II kategorii na czym to polegało nie udało mi się ustalić. Ale to kwestia czasu. Ponoć Ma był nagrodzony w obu kategoriach??????????? Pewne jest że kilku zawodników nie przegrało żadnej walki a wielu zostało ciężko kontuzjowanych. Dlatego też w roku 1933 na podobnych zawodach zabroniono uderzeńw głowę. Jest co najmniej kilka wersji tych zawodów z 1929 roku. Ludzie z meihua (Qingdao) starają się pomniejszyć udział Ma a wysunąć na plan pierwszy mistrza Wang Yushan przoduje w tym niejaki Ilya Profilatow. Jest to typowa propaganda tak więc ogólnie do tego tzreba podchodzić ostrożnie także do udziału Ma. Mam nadzieję że uda nam się dotrzeć do pełnej prawdy.
Pozdrawiam
MaciejW
no tak to ja znowu o turnieju tym razem z ust uczestnika Chang tungshen (Zhang Dongshen) ktore w wywiadzie na zawodach na Taiwanie w 1977 roku powiedzial ze te zawody byly metoda semikontaktu byly oznaczone strefy ataku i po trafieniu w strefe byl stop i przyznaniu punkty i jezeli dobrze zrozumialem to nie byly uderzenia z sila
wywiad ten macie tutaj i jest po chinsku wiem ze troche osob rozumie wiec moze sobie poslychac, Zhang zaczyna mowic na ten temat po zadaniu mu pytania przez dziennikarza czy aktualne zawody podazaja w dobrym kierunku i on zaczyna mowic o zawodach w latach dwudziestych:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]