Czy lepiej jest cwiczyc bjj czy karate kyokushin?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do wysokiego kopania nie jest potrzebny szpagat. Do kopania jest potrzebna gibkość dynamiczna, a do szpagatu - statyczna. A wysokie kopanie nie jest wyznacznikiem skuteczności.Prosze powiedzcie mi jak mam sie rozciagac do szpagatu. Ale powaznie.
A propos rozciągania, to właśnie piszę artykuł - będzie za jakieś parę dni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak wygląda trening karate?Zaczyna i kończy się ceremonią 8) Poza tym rozgrzewka,brzuszki,pompki (na kościach i na palcach) i inne ćwiczenia.Potem zazwyczaj przychodzi czas albo na kata,albo na kihon,albo kumite,albo trening na sprzęcie...To jest naprawdę duży skrót i oparty na moich doświadczeniach-ale tak to mniej więcej wygląda.
Shotokan czy kyokushin?Hmm,może ktoś z shotokanu podpowie Ci,kto tam prowadzi w Gdańsku treningi.Plotka głosi,że w shotokanie ćwiczy się kata,a w kyokushin kumite.Z tym jest bardzo różnie-u niektórych shotokanowców robi się w zasadzie tylko formy+jakieś lajcikowe kumite,a u innych trening wygląda twardziej niż w kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wybacz,ale nie napiszę Tobie co jest skuteczne,bo na forum rozpętałaby się kolejna wojna :twisted: :wink: Tak naprawdę to każdy styl/sztuka ma w sobie "coś" i nie można moim zdaniem określić,że coś jest najlepsze-Ty musisz wybrać,co najbardziej pasuje do Twoich predyspozycji...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hermes nie musisz powtarzac dwadziescia razy ze potrzebujesz info o cwiczeniach do rozciagania, zreszta to nie to forum, jak ktos jush wspomnial szukaj tego na SPORT, TRENING, ZDROWIE i ODŻYWIANIE
to jest forum karate i tu sie pisze o karate
shorin-ryu to jeden ze styli karate, wystarczy wpisac w pierwszej lepszej wyszukiwarce i znajdziesz co najmniej kilkanascie stron temu stylowi poswieconych
panuje stereotyp ze w kyokushinie cwiczy sie kumite (walki), a w shotokanie kata (formy), ale z tym bywa roznie - zalezy od klubu i trenera
poczytaj inne tematy, nie raz bylo to juz poruszane... przewaznie konczylo sie to wnioskiem "nie wazny jest styl tylko czlowiek"co jest lepsze - shotokan czy kyokushin?
co do tego ktore karate jest lepsze na ulice to jw. (nie wazny jest styl tylko czlowiek), ale jesli chcesh trenowac tylko dla obrony to lepiej kup sobie gaz albo jeszcze lepiej jakiegos guna i tyle (i jednoczesnie trenuj biegi na srednie dystanse, na ulicy sie przydaja :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie jesteśmy tutaj do spełniania twoich zachcianek.powtarzam zebyscie mi podali cwiczenia na rozciaganie bo szukałem w SPORT ODRZYWIANIE I TRENING - cos takeigo i tam nic nie mogelm znales i dlatego sie pytam. A orietujecie sie moze ile kosztuje miesiecznie Kyokushin u Bogdana? tam w jego klubie! Ptam sie was gdyz odeszlem od Bjj i chce znalesc cos dobrego dla siebie. I chciałbym abyscie mi doradzili.
Zajrzyj do "Ciekawych tematów" na forum Sport, poza tym od czego jest wyszukiwarka na głównej stronie Vortalu?
Co do opłat, na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz telefony, to sobie zadzwoń.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i facet badz troche zaradny! chcesz wiedziec kiedy ktos tam prowadzi treningi to zadzwon i sie spytaj (moglbys tez wykazac troche szacunku i pisac "u sensei Bogdana", a przynajmniej "Pana Bogdana")
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeczytaj mój poprzedni post, wyraźnie napisałem, gdzie masz szukać.O rozciagnaiu caly czas szukam ale nic nie widze, ale bede szukał dalej.
Napisano Ponad rok temu
co jest lepsze na ulice? ja powiem kk, ale raczej z patriotyzmu niz z doswiadczenia :wink:
jakby nie patrzec zaden z tych styli nie ma parteru wiec na ulice teoretycznie oba sa do niczego, idzmy dalej wiele osob twierdzi ze shotokan uczy kata a nie walki, czyli jest slaby na ulicy, idzmy dalej kyokushin teoretycznie nie uczy uderzen/blokow strefy jodan (glowa), a wiec jest slaby na ulicy
wszystko to jest tylko teoretyczne, w praktyce na ulicy nie liczy sie ani perfekcyjna technika, ani styl jaki cwiczysz - liczy sie czlowiek (jego psychika, wytrzymalosc, dobra ocena sytuacji, szczescie itd)
bylo juz wiele tematow typu "co jest dobre na ulicy" - poszukaj m.in. na forum ULICA
Napisano Ponad rok temu
Co do ćwiczeń rozciągających,to idź do sensei Jeremicza-popatrz na trening,popytaj.Poza tym to dość skomplikowana sprawa i różni ludzie preferują różne ćwiczenia-zależy to od Twojego wieku,postury,gibkości i masy innych rzeczy...
Tak samo z tym,co lepsze,co gorsze.Jeżeli ćwiczyłeś BJJ,to masz chyba mniej więcej jako takie pojęcie o sztukach walki-idź na trening kyokushin,idź na shotokan,na shorin-ryu czy cokolwiek innego-popatrz,co i jak oni tam ćwiczą,popytaj,powiedz,co Ciebie interesuje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mam dylemat....chcę rozpocząć trenować a nie wiem co wybarać
- Ponad rok temu
-
srednia wieku uztkownikow vortalu budo :]
- Ponad rok temu
-
Trening w Krakowie[Wakacje]
- Ponad rok temu
-
uderzacze kontra łapacze
- Ponad rok temu
-
Fighters Notebook - refleksje, uwagi, spostrzeżenia
- Ponad rok temu
-
Techniki combatu w UFC - gdzie to wrzucic :) :P
- Ponad rok temu
-
Co można ćwiczyć w Sosnowcu???
- Ponad rok temu
-
Bo na treningach MA chciałabym znaleźć męża...
- Ponad rok temu
-
Figura pań ćwiczących sztuki walki:)
- Ponad rok temu
-
Strzykawka
- Ponad rok temu