Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To teraz spójrz na swój wcześniejszy post (ten z którym polemizuję) i pokaż mi, gdzie tam jest napisane, że broniący się też ma broń?W kali, na przyklad, wszystko opiera sie na broni (szczegolnie noze i kije) i mowiac krotko jabys do tego goscia (Guro Jun De Leon) wystartowal ze swoim nozem to by Cie pochlastal nim szybiej niz Ty bys mrognal oczami :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W kali, na przyklad, wszystko opiera sie na broni (szczegolnie noze i kije) i mowiac krotko jabys do tego goscia (Guro Jun De Leon) wystartowal ze swoim nozem to by Cie pochlastal nim szybiej niz Ty bys mrognal oczami :?
Takze jak cwiczys "combative martial art" przez pare ladnych lat i jestes bardzo dobry z nozem (attack, defense, & disarment) to masz szanse.
A jak cwiczysz karate to najpierw opanuj "empty-hand" na ulicy bo wiem ze wielu karatekow dostaje wpierd.... na ulicy bez zadnych broni
Napisano Ponad rok temu
Tylko, że w real-life to nie będzie pojedynek, gdzie stoicie z dobytą bronią 2 metry od siebie.
Masz w łapie torbę, jesteś zmachany po iluś godz. roboty, wracasz do domu walnąć się spać i wtedy może się o Ciebie otrzeć gnojek z kosą. I dupa blada
Napisano Ponad rok temu
Nic w zyciu nie jest na 100% KP. Ale mysle ze by wyszlo jak ktos umie. Nie wiem KP czy jezdzisz standartem ale pamietasz morze jak sie uczyles i miales problemy ze sprzeglem i z jedynka, a teraz naparzasz perfekcyjne wrzuty biegow bez patrzenia z zamknietymi oczami? To wszystko przez to ze robiles to tysiace razow.A teraz bez ironi - oczywiscie obrona moze sie powiesc, ale moze tez.... nie wyjsc. Zaden system i zadne "mistrzostwo" w czymkolwiek nie daje takiej gwaranancji, daje tylko jakas szanse.
Przesadzasz KP. Wiadomo ze w MA cwiczy sie techniki roznego rodzaju tysiace razy. To wcale nie znaczy ze umiesz sie obronic tylko przed jednym rodzajem ataku nozem. Ja nie mowilem o uczniach tylko o ochotnikach z widzowni i ja bylem jednym z nich i zostalem rozbrojony. Co prawda noz byl plastikowy ale ja sie wcale mistrza nie balem.Ja wiem jak sie robi takie pokazy. Uczen atakuje w sposob znany mistrzowi (nawet jak sie nie umawiali), to i tak mistrz mial okazje 100 razy "przyzwyczaic sie" do motoryki ucznia. A autorytet mistrza, tak przygniata ucznia, ze uczen porusza sie dwa razy wolniej niz w walce z kimkolwiek innym.
Wiem jak tez wyglada bojka na ulicy, albo zaciemnionej knajpie i zapewniam was, ze gdyby w czasie takich zajsc ktos mial noz w rece trup padalby gesto.
To teraz spójrz na swój wcześniejszy post (ten z którym polemizuję) i pokaż mi, gdzie tam jest napisane, że broniący się też ma broń?
Nie neguję, że z pałką, nożem czy Glockiem masz spore szanse vs nóż. Zwłaszcza jeśli rzetelnie ćwiczyłeś u dobrych instruktorów. Tylko, że w real-life to nie będzie pojedynek, gdzie stoicie z dobytą bronią 2 metry od siebie.
Tak powinno byc zawsze nie tylko w walce z nozem.Szanse zawsze są - ale z nich należy korzystać gdy NIE MA wyjścia - w innym wypadku -ucieczka...
Jezeli mowiles o mnie to mi sie tak nie wydajeDokładnie!! Wielu gościom się wydaje także, że ulica to to samo co walki na treningach - wychodzimy, kłaniamy się - i przepisowo, dystansowo, ładnie, obszernymi technikami walczymy (jeden taki klient koniecznie chciał się ze mną zmierzyć - zapomniał jak kiedyś na "normalnych" sparingach dostał bęcki )
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo ze w MA cwiczy sie techniki roznego rodzaju tysiace razy. To wcale nie znaczy ze umiesz sie obronic tylko przed jednym rodzajem ataku nozem.
Ja nie mowilem o uczniach tylko o ochotnikach z widzowni i ja bylem jednym z nich i zostalem rozbrojony. Co prawda noz byl plastikowy ale ja sie wcale mistrza nie balem.
Chodzilo mi o noz vs empty hand w zeszlym post.
Jezeli mowiles o mnie to mi sie tak nie wydaje
Napisano Ponad rok temu
Ja nie mowilem o uczniach tylko o ochotnikach z widzowni i ja bylem jednym z nich i zostalem rozbrojony. Co prawda noz byl plastikowy ale ja sie wcale mistrza nie balem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przestan z TKD, karate albo kung-fu, to miedzy innymi style "empty-hand".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moj atak na mistrza byl "slash" po przekatnej, tak jak w kali masz piec tzwn. basic attacks, cztery po przekatnej i jedno "stab".
Moj atak byl wykonany w 50% sily i szybkosci. Moje 50% sily i szybkosci to przecietniaka 100%![]()
.
Ale zauzmy na chwile (taka mala hipoteza) ze jestescie zamknieci w metalowej klatce (cage fight) i gosc ma kose. Nie mozecie uciec. To walka na smierc i zycie. Jak sie bronicie:
3) Bronicie sie.
Jezeli wybiezecie (3) to jestem ciekawy jaka technike obronna stosujecie i czego absolutnie NIE nalezy robic.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu