Dobra książka poszukiwana...
Napisano Ponad rok temu
napewno nie warto obrazac innych i obrazac sie na innych... rozwoj sztuk walki jest pasjonujacy ale zawsze ma wokol siebie sporo sprzeczek. Wydaje mi sie ze z czasem jak sie dochodzi do kontaktow z roznymi mistrzami, zaczyna sie miec wrazenie, ze doszlo sie do jedynego i prawdziwego zrodla!Abstrachując, moim zdaniem misją przywódców poszczególnych szkół jest przedstawianie swoich systemów, tyle ze nie kosztem innych... wydaje mi się ,że miejsca starczy dla wszystkich...
to nie tylko forum dla specjalistow (ja sie do nich nie zaliczam, ale nie sadze byc totalnym laikiem). Forum jest forma rozmowy i propagandy, a to wazne. Nie zawsze ma sie odwage zadac pytanie, a na forum mozna i zawsze mozna dostac jakas odpowiedz... wydaje mi sie, ze jest wiele do zrobienia, sa pokolenia ktore sie kloca i sa pokolenia ktore chca rozmawiac, dyskutaowac, sprawdzac, ale nie raniac...oni byc moze sledza nasze dyskusje ale z tego co wiem uwazaja nas za internetowych mistrzow
i to jest wazne!! sadze, ze mozna dziekowac. Jest to wiedza dla tych co pojawili sie pozniej na arenie SzW... nie dla kazdego jest dzis jasny rozwoj tej sztuki, na naszym podworku a co dopiero historycznie!!gdyby nie nasze dyskusje wielu by nie wiedzialo o wielu rzeczach, dlatego rozmawiamy a to czy podsycamy czy walczymy czy lizemy sobie dupki wzajemnie to juz kwestia bycia
Jest spoko!! a kiedys sie nam moze jeszcze uda przy pifku??!!
narka
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie - VingDragon, ty chcesz wydac te ksiazke w Polsce czy w Stanach?
Napisano Ponad rok temu
z ta ksiazka przymierzalem sie juz od kilku lat. mam przygotowany material w j.polskim i po angielsku. ale narazie zwlekam z wydaniem jej bo wciaz sie cos zmienia w srodowisku i w moim zyciu a to ma duzy wplyw na tresc tej ksiazki. byc moze zrobie tez kasete video, ale to narazie takie ciche plany. wszystko przede mna... w tym tygodniu ruszy moja nowa strona w necie i na tym sie narazie koncentrujechcesz wydac te ksiazke w Polsce czy w Stanach?
Napisano Ponad rok temu
Fajnie sobie gadacie, ale ja jestem ciekaw VingDragon czy zamiescisz w tej księdze rozdział o parterze w Wing Chun i ćwiczeniach z manekinem na leżąco
Nie, nagraj to na tej kasecie dołączonej do książki!
z chęciom zobacze
A strone to rzeczywiście masz kiepską!!!
Wczesniej myślałem że jesteś kimś dobrym - a jak poczytałem (artykuły, forum itp.) to zmieniłem zdanie, jesteś taki sam jak pozostali!!! A "stanie z boku" według mnie jest jeszzcze gorsze niż zajęcie jednej ze stron "konfliktu".
Napisano Ponad rok temu
pozwol ze ja sam o tym zadecyduje co i jak mam zamiescic, OK?...czy zamiescisz...
kiepska bo stara ale juz na dniach bedzie nowa moze ci sie spodoba...A strone to rzeczywiście masz kiepską!!!
hmm...moze pocieszy cie fakt, ze w zasadzie wszyscy sa tacy sami. ja tylko o tym pisze. wszystkim nie dogodzisz....jesteś taki sam jak pozostali!!!...
tak? a ty po ktorej stronie stoisz?..."stanie z boku"...
Napisano Ponad rok temu
pytaliscie o polecenie dobrych ksiazek na temat Wing Chun. moja odpowiedz jest jedna: NIE MA TAKICH KSIAZEK. kazdy z mistrzow pisze o tym samym, inni powielaja te same schematy i praktycznie wszyscy pisza o jednym. nie ma nic nowego co by nas zaskoczylo i czemu moglibysmy sie poswiecic.
skoro tak wszyscy wszystkich krytykuja to my sami zadajmy sobie pytanie:
czego nam brakuje i czego oczekujemy po dobrych ksiazkach? co powinno byc w nich zawarte zeby nas wszystkich usatysfakcjonowac? a moze sami nie wiemy tak naprawde czego chcemy?
Napisano Ponad rok temu
To fak, ze wiele osob pisze o tym samym i praktycznie tak samo i to juz od wiekow w roznych dziedzinach, z tym uporem ze moze komus to cos jednak da!!kazdy z mistrzow pisze o tym samym, inni powielaja te same schematy i praktycznie wszyscy pisza o jednym. nie ma nic nowego co by nas zaskoczylo i czemu moglibysmy sie poswiecic
to raczej jest pewne!! z logicznego punktu widzienia, zrozumienie problemu, w tym przypadku "czego sie szuka", prowadzi do celu!! do rozwiazania!!a moze sami nie wiemy tak naprawde czego chcemy?
na sali wylewa sie pot, a w ksiazkach ludzie probuja dac swoja wizje przelewania potu : jak, gdzie, dlaczego itp itd.
VD, na kiedy planujesz wydanie ksiazki??
Napisano Ponad rok temu
Chcialem napisac kilka uwag.
Po pierwsze to nie jest "kacik" pt. dobra ksiązka- po prostu przyszly adept kung fu chcial sie dowiedziec czy na naszym rynku istnieje jakas pozycja w ktorej bedzie mogl sie zapoznac z podstawowymi zasadami, blokami, technikami itp. wystepujacymi w WCH, a nastepnie chcial pofatygowac sie do jakiejs sekcji. Po drugie sadze, ze teraz ma wiekszy burdel w glowie i dalej nie wie za co ma siegnac, a w oczekiwaniu na ksiazke VD (hehe pewnie w pelni wartosciwa bo bez pisania o tym samym,powielania tych samych schematow) to sie moze doczekac siwizny na swojej glowie
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
jako wprowadzenie do stylu
1 Ving Tsun Kung Fu aut. J. Szymankiewicza
2. Wing Tsun Kuen aut. Leung Tinga
Napisano Ponad rok temu
jesli chce sie uczyc WCh to lepiej niech nie siega po ksiazke tylko skieruje swe kroki choc na jeden trening, a tam dostanie raczej lepsze instrukcje, takie jest moje zdnanie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zaczekaj moment! sadzisz ze za pomoca ksiazki zobaczy roznice?? nie no moze zobaczy roznice w polozeniu dloni, lokcia!! a poza tym to on sam wspominal o tej szkole no i badzmy realistami, on nie ma czasu i do W-wy mialby jechac?? zartuje, ale zdjecia mu niewiele powiedza o roznicacha moze odmiana Cheunga nie bedzie mu pasowac i zacznie jezdzic do W-wy???
natomiast jesli chodzi o teorie (powiedzmy) i zasady styli to jak najbardziej niech czyta!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zasady stylu
- Ponad rok temu
-
San Soo