Skocz do zawartości

Zdjęcie

Modliszki rozne - klipy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
476 odpowiedzi w tym temacie

budo_wudang47
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Modliszki rozne - klipy
luohan gong (taiji tanglang):

• 0

budo_piotrj
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

• 0

budo_wudang47
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chen Le Ping:

Zhong Lian Bao:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_wudang47
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

• 0

budo_piotrj
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Lin Dongchu, wnuk Lin Jingshana.
------------------------------------------------------
choc juz dwa razy zegnalem sie z forum i wracalem - tym razem to ostateczne pozegnanie. sa tu regularnie modliszkowi forumowicze, ktorzy beda mogli odpowiedziec na zapytanie, wziasc udzial w dyskusji, czy podrzucic linka. wszystkich serdecznie zapraszam do naszego nowego klubu, o ktorym napisal Lukasz w nowym temacie. jesli znajdziecie czas zajrzyjcie chocby na herbate z Yantai (zdaje sie ze Lukasz jeszcze ma kilka listkow) albo na kawe z... ekspresu :wink: . w razie pytan piszcie na Lukasza mail, na strone trzeba bedzie poczekac. mozecie kontaktowac sie rowniez przez nasza glowna strone [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] serdecznie pozdrawiam, szczegolnie starych znajomych oraz poczatkujacych adeptow. powodzenia i cierpliwosci w ciezkim treningu, ktory jest tak na prawde jedyna odpowiedzia!
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Lin Dongchu trochę starszy niż na tych wcześniejszych filmikach z mistrzem ale wciąż widać siłę.

kilka zdjęćze stażu z Brendanem
  • 0

budo_xiao gui
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

piotrj napisał:

choc juz dwa razy zegnalem sie z forum i wracalem - tym razem to ostateczne pozegnanie.

Piotrek, liczę, że jak to mówią "do trzech razy sztuka". Jeśli jednak nie, to będzie tu nudniej.

P.S.
Przy herbatce to już nie to samo :) :)
  • 0

budo_wudang47
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

san lu:
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kiepska kopia ale zawsze wart popatrzeć

• 0

budo_wudang47
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na Mistrza zawsze warto :wink:
  • 0

budo_wudang47
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dokument o modliszce z Taiwanu:

• 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

cztery clipy z ostatniego (majowego) stażu tanglangmen
  • 0

budo_yang
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 109 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam.
Pooglądalem filmiki z zamieszonych tu linków - byłem ciekawy jak wyglądają style oparte calkowicie na modliszce. Znam formę modliszki z mojego pierwszego stylu (Chow gar) oraz kilku innych - zasady te same - wykonanie inne - z ciekawością zobaczyłem.
Pozdrawiam.
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z ciekowości jakie zasady masz na myśli???
  • 0

budo_yang
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 109 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zasady takie jak - żadkie wykonywanie ataków frontalnych po liniach prostych, dynamiczna zmaiana wysokości pozycji, różne ułożenie dloni - a jednak bardzo podobne techniki. Podstawową, rożnicę jaką zaobserwowalem - zupełnie inny poziom ekspesji wykonywanych technik z zaznaczeniem innych aspektow formy czy techniki - innymi slowy - forma jedna - plastycznośc i ekspresja rózne. Mogę się mylić bo nie trenuję żadnej odmiany modliszki, a jedynie kilka form oparych na ruchach tego owada z różnych styli - ale porównując znane mi formy z tymi obserwowanymi na filmikach - do takich doszedlem konkluzji - może błednej - ale ja tak to widzę.
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zasady takie jak - żadkie wykonywanie ataków frontalnych po liniach prostych,

akurat tego w modliszce jest bez liku

dynamiczna zmaiana wysokości pozycji

jak najbardzie trafne

, różne ułożenie dloni - a jednak bardzo podobne techniki.

nie znam formy z chow garu a przynajmniej jej nie pamiętam więc nie powiem

Podstawową, rożnicę jaką zaobserwowalem - zupełnie inny poziom ekspesji wykonywanych technik z zaznaczeniem innych aspektow formy czy techniki - innymi slowy - forma jedna - plastycznośc i ekspresja rózne. .

tutaj nie rozumiem co masz na myśli

Mogę się mylić bo nie trenuję żadnej odmiany modliszki, a jedynie kilka form oparych na ruchach tego owada z różnych styli - ale porównując znane mi formy z tymi obserwowanymi na filmikach - do takich doszedlem konkluzji - może błednej - ale ja tak to widzę.

mylić się jest czymś naturalnym, formy modliszki ćwiczone w innych systemach jednak bardzo odbiegają od form modliszki z Yantai czy Qingdao.

pozdrawiam
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

play lista z seminarium

• 0

budo_yang
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 109 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zasady takie jak - żadkie wykonywanie ataków frontalnych po liniach prostych,

akurat tego w modliszce jest bez liku

Chodzi mi o to, że atak czy obrona nie jest wykonywana w tak bezpośredni i czytelny sposob oparty na sile jak np w Hung gar (co nie znaczy że ten styl ma tylko takie zapatrywanie na na walkę - jest to bardzo bogaty i skuteczny styl)

dynamiczna zmaiana wysokości pozycji

jak najbardzie trafne

, różne ułożenie dloni - a jednak bardzo podobne techniki.

nie znam formy z chow garu a przynajmniej jej nie pamiętam więc nie powiem

są style, ktore zwijają dłoń w specyficzny sposób - harakterystyczny dla tego owada i takie co tego nie robią a jednak to są bardzo podobne techniki - ich wykonanie i zastosowanie (bardziej lub mniej trafne)

Podstawową, rożnicę jaką zaobserwowalem - zupełnie inny poziom ekspesji wykonywanych technik z zaznaczeniem innych aspektow formy czy techniki - innymi slowy - forma jedna - plastycznośc i ekspresja rózne. .

tutaj nie rozumiem co masz na myśli

Chodzilo mi o to, że można wykonać ta samą technikę - w sposób twardy - jak w karate, miękki jak taji, lub średni - poprzez rózne wykonanie stosowanie techniki jest inne (można tą samą techniką zaatakiwać, kontratakowac i bronić ) - formy które znam tego owada są raczej miękkie lub srednio miękkie (wykonanie przypomina (mimo wielich i wielu róznic) żurawia - przynajmniej dla mnie) - a na tych filmikach widzialem różne wykanana, także twarde.

Mogę się mylić bo nie trenuję żadnej odmiany modliszki, a jedynie kilka form oparych na ruchach tego owada z różnych styli - ale porównując znane mi formy z tymi obserwowanymi na filmikach - do takich doszedlem konkluzji - może błednej - ale ja tak to widzę.

mylić się jest czymś naturalnym, formy modliszki ćwiczone w innych systemach jednak bardzo odbiegają od form modliszki z Yantai czy Qingdao.

Zgadzam się - choć wiele jest wspólnego.

Dodam jeszcze jedno - ćwiczycie dloń czerwonego piasku, twardy chi kung? Moi nauczciele twierdzili, że nie jest możliwe prawidlowe opanowanie technik modliszki czy żurawia bez tego aspektu ćwiczenia - że techniki nie będą skuteczne. Sam ćwiczę ok 1,5 godz. dziennie na woreczkach z piaskem palce, dlonie i pięści, oraz na drzewie w lasku nogi i tułów i przedramiona, oraz inne ćwiczenia (bynajmniej nie jest powodem modliszka) i ciekawi mine jak to jest w waszej szkole.

Pozdrawiam.
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodzilo mi o to, że można wykonać ta samą technikę - w sposób twardy - jak w karate, miękki jak taji, lub średni - poprzez rózne wykonanie stosowanie techniki jest inne (można tą samą techniką zaatakiwać, kontratakowac i bronić ) - formy które znam tego owada są raczej miękkie lub srednio miękkie (wykonanie przypomina (mimo wielich i wielu róznic) żurawia - przynajmniej dla mnie) - a na tych filmikach widzialem różne wykanana, także twarde.

Za dużą wagę przywiązujesz do teorii. W modliszcze twardość pzrenika się z miękkością. W twardej technice jest część miękka i na odwrót. Siedem Gwiazd jest bardziej twarde niż np. Mei Hua itd.

Dodam jeszcze jedno - ćwiczycie dloń czerwonego piasku, twardy chi kung? Moi nauczciele twierdzili, że nie jest możliwe prawidlowe opanowanie technik modliszki czy żurawia bez tego aspektu ćwiczenia - że techniki nie będą skuteczne. Sam ćwiczę ok 1,5 godz. dziennie na woreczkach z piaskem palce, dlonie i pięści, oraz na drzewie w lasku nogi i tułów i przedramiona, oraz inne ćwiczenia (bynajmniej nie jest powodem modliszka) i ciekawi mine jak to jest w waszej szkole.
Pozdrawiam.

Bardzo błędna teoria. Po co styl którego nie można ćwiczyć bez "niszczenia" sobie rąk. Tanglang to inaczej boks modliszki i jak ktoś popatrzy uważnie to zobaczy pewne podobieństwa. Oczywiście twardsze pięści się przydają ale do tego wystarczy odpowiedni worek. Nasza żelazna ręka to zupełnie coś innego. W chi kung tak mój nauczyciel nie bardzo wierzę.
  • 0

budo_yang
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 109 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote]
Za dużą wagę przywiązujesz do teorii. W modliszcze twardość pzrenika się z miękkością. W twardej technice jest część miękka i na odwrót. Siedem Gwiazd jest bardziej twarde niż np. Mei Hua itd.

Zgadam się z tym co napisałeś - prwidlowe wykonanie techniki powinno być elastyczne przy rozpoczeciu ruchu i twarde przy zkończeniu (wykożystanie jing w wykonywaniu technik - poprzez wykożystanie naprężeń - podstawowa sprawa jeśli chodzi o koncepcję lampatra w Chow gar). Co do odmian stylu modliszki - nie znam żadnej (może spóbuję zacząć ćwiczyć - aby zrozumieć) - nie wypowiadam się na temat różnic.

[quote]
Bardzo błędna teoria. Po co styl którego nie można ćwiczyć bez "niszczenia" sobie rąk. Tanglang to inaczej boks modliszki i jak ktoś popatrzy uważnie to zobaczy pewne podobieństwa. Oczywiście twardsze pięści się przydają ale do tego wystarczy odpowiedni worek. Nasza żelazna ręka to zupełnie coś innego. W chi kung tak mój nauczyciel nie bardzo wierzę.

W Chinach w każdym parku widać ludzi ćwiczących na drzewach i praktykujących różne chi kung. Ja nie twierdzę, że ktoś, kto uprawia tradycyjny styl, ale nie stosuje tych ćwiczeń jest gorszy od tego, co ćwiczy to samo, ale praktykuje te ćwiczenia - dłoń czerwonego pisaku i inne tego typu ćwiczenia są uzupełnieniem treningu, a nie jego kluczową częścią. Co do uszkadzania sobie rąk - nie jest to prawda - praktykuję dłoń czerwonego piasku i inne ćwiczenia od 2 lat codziennie - nie mam uszkodzonych rąk w żadnym stopniu - to jest negatywna propaganda - ktoś, kto myśli, że można samemu, bez konsultacji z dobrym nauczycielem i bez odpowiednich medykamentów (nie są konieczne specyfiki sprowadzane z Chin - kosztują i nie są dużo lepsze do kompilacji maści dostępnych w aptece) jest ignorantem niszczącym sobie zdrowie i zresztą słuszne to pokazuje i komentuje (odstrasza innych napaleńców). Należy rozpocząć bardzo delikatnie (nawet jak się komuś wydaje, że może od razu mocno - to jest błąd) i w miarę upływu czasu zwiększać siłę. Ja ćwiczę od 2 lat i nie zaobserwowałem, żadnych zmian widocznych (poza tym, że potrafię zrobić pompki na palcach (na pojedynczych placach ), oraz na nadgarstkach z klaskaniem za głową) - mój nauczyciel twierdził, że na prawidłowe opanowanie tego aspektu potrzeba od 4 do 6 lat (ja wybieram ta drugą liczbę - dłużej i delikatniej) - może nie będę sławnym pianistą - ale na gitarze jakoś przy ognisku idzie - zresztą nie znam pianisty czy skrzypka trenującego w ten sposób - albo zajmujemy się czymś na poważnie - albo robimy 2 czy 3 rzeczy wykluczające się ale na mniejszym poziomie. Co do Chi Kung - jestem diametralnie innego zdania - jest nieodzowną częścią treningu bez której nie jest możliwe opanowanie dowolnego stylu kung fu na poziomie większym niż średni. Co do skuteczności ćwiczeń chi kung - powinno się ćwiczyć osobno przed treningiem wu shu - minimum 0,5 godziny dziennie poprzedzone przynajmniej półgodzinną medytacją - dają niesamowite efekty także w ćwiczeniu kung fu (nie zapomnę jak pierwszy raz skupiłem się naprawdę - wypelniłem się pustką - z wrażenia czy czegoś innego wyprowadziłem się z tego stanu - trawa była taka zielona jak nigdy, ptak tak głośno i czysto śpiewał - niebo było tak bardzo niebieskie - stan nie do opisania komuś kto nie dysponuje takim przeżyciem). Do ćwiczenia dłoni czerwonego piasku nie przekonuję nikogo - to musi być decyzja (poprzedzona konsultacją z dobrym nauczycielem) każdego z osobna, ale do ćwiczenie Chi kung i medytacji bardzo zachęcam - dają efekty niemożliwe do osiągnięcia w inny sposób.

Pozdrawiam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024