Modliszki rozne - klipy
Napisano Ponad rok temu
2. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Guangban tanglang (1.4MB)
3. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Qixing tanglang (287KB)
4. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Taiji tanglang (970KB)
Napisano Ponad rok temu
dzięki taaigihk, za ukłon w stronę "modliszkowców" :-) . Dla mnie bardzo ciekawy jest filmik z guangban tang lang quan, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem okazji oglądać ludzi z tego odłamu.
Napisano Ponad rok temu
dzięki
Nie ma za co.
Dla mnie bardzo ciekawy jest filmik z guangban tang lang quan, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem okazji oglądać ludzi z tego odłamu.
Tez nigdy wczesniej na oczy nie widzialem. Fajne. Ale najbardziej mi sie podoba ten power w liuhe tanglang :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak - widać power, choć liuhe ma bardzo duże wpływy innego stylu, szczególnie jest to widoczne przy pracy nóg. Jak się dobrze przyjrzeć temu fragmentowi, można się zorientować co to wzięło i wpłynęło :wink:
O jakim stylu myslisz? Mnie tam bardziej sie w oczy to soczyste shenfa w oczy rzucilo...
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze lepiej widać to u ludzi ćwiczących na Tajwanie. Widziałem kasetę szkoleniową na której wyraźnie było widać elementy xingyi w ćwiczeniach, szczególnie specyficzne chodzenie z jednoczesnym wykonywaniem technik. Ale i u tego gościa z filmiku widać to dość wyraźnie (skoro nawet ja zauważyłem )
Napisano Ponad rok temu
Xingyiquan ( mam nadzieję, że dobrze napisałem ) - nie tylko kroki ale również w niektórych ruchach widać specyficzny rodzaj generowania siły.
Jeszcze lepiej widać to u ludzi ćwiczących na Tajwanie. Widziałem kasetę szkoleniową na której wyraźnie było widać elementy xingyi w ćwiczeniach, szczególnie specyficzne chodzenie z jednoczesnym wykonywaniem technik. Ale i u tego gościa z filmiku widać to dość wyraźnie (skoro nawet ja zauważyłem )
Drogi Piotrze
przepraszam sie sie wtracam ale sie nieco pomyliles, tam nie widac elelmentow xing yi ale elementy innego stylu ktory uwaza sie za prekursora xing yi quan tzn.:
LIUHE XIN YI QUAN
nawet w nazwie tej modliszki masz pozniej czlon liuhe
praca nog i sposob generowaniqa sily na tym klipie jest charakterystczny dla xin yi
dla czytajacych chinskie znaki xin to znak serca
pozdrowionka
tomek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak BTW, 'liuhe', czy raczej 'liu he', to chyba 'szesc kombinacji' prawda?
A styl z mistrzem ze zrosnietymi palcami to chyba 'blyszczaca deska'...
Oh jak przyjemnie popisac sie znajomoscia dwoch slow po chinsku...
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Tomek, moja "wiedza ogólna" jest niewielka, a dodatkowo nieznajomość języka chińskiego powoduje, że dość ostrożnie staram się pisać na takie tematy. Tym cenniejsze są takie wtrącenia, za które jeszcze raz dziękuję :-) .
prosze bardzo, polecam sie na przyszlosc
aha Piotrze czy wy sie wybieracie w tym roku do Chin? fajnie by bylo znow sie spotkac ?
pozdrawiam
tomek
Napisano Ponad rok temu
tekstu "Wstęp do boksu Modliszki" ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] :
"Liuhe Tanglang Quan uważany jest błędnie za jeden z podstawowych styli systemu Tanglang.
Styl ten wykazuje zbyt wiele cech różniących go od głównych styli Tanglang aby móc go
zaliczyć do rodziny. Wynika to głównie ze zbyt dużego wpływu innych systemów choćby
Xingyi Quan, co widoczne jest w użyciu siły i pozycjach."
Napisano Ponad rok temu
MW
Napisano Ponad rok temu
MW
Napisano Ponad rok temu
Za twórcę uważa się mistrza Liu Shichun.
Wydaje mi sie, ze to bedzie Lin Shichun. Ooo taaak, moge teraz pomedrkowac, bo dokopalem sie w domu do kopii artykulu o liuhe tanglang . Jest tam napisane, ze do konca nie wiadomo w ktorym momencie z wanglangowej modliszki wylonila sie liuhe. Ponoc pierwszym przekazicielem stylu jest niejaki Wei San, ale i jego osoba budzi sporo watpliwosci samego autora (nie wiadomo gdzie sie uczyl, skad pochodzil itp.), wiec pewnie Lin Shichun jest pewniejszy..
Ciekawe jest, ze ponoc za mistrza Zhao Qianyi (ucznia Ding Zichenga, ktory byl uczniem Lina wlasnie) liuhe tanglang osiagnelo pelnie swego rozwoju, jako ze ten opanowal rowniez taiji, bague i luohana, oraz umial wybrac co dobre i zmieszac z liuhe tanglang. :-)
Napisano Ponad rok temu
prosze bardzo, polecam sie na przyszlosc
aha Piotrze czy wy sie wybieracie w tym roku do Chin? fajnie by bylo znow sie spotkac ?
pozdrawiam
tomek
Bardzo byśmy chcieli, ale niestety finanse pozwolą nam na wyjazd dopiero w 2004. Mnie dodatkowo w tym roku przytrzymują jeszcze względy osobiste. Ale wspólne spotkanie i małe % :wink: na pewno nam nie uciekną :-) .
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe jest, ze ponoc za mistrza Zhao Qianyi (ucznia Ding Zichenga, ktory byl uczniem Lina wlasnie) liuhe tanglang osiagnelo pelnie swego rozwoju, jako ze ten opanowal rowniez taiji, bague i luohana, oraz umial wybrac co dobre i zmieszac z liuhe tanglang. :-)
To by wyjaśniało wpływ taiji. A mówią, że mixed martial art to dopiero teraz wymyślono :wink: ?
Napisano Ponad rok temu
A mówią, że mixed martial art to dopiero teraz wymyślono ?
Wlasnie :-) . Trzeba by tez zaznaczyc, ze "wlasciwa" modliszka tez jest mixem, tylko innym.
Styl ma ponoć 7 form
Pozwole sobie jeszcze podac za tym artykulem, ze liuhe tanglang ma wg niego 12 form: 5 podstawowych, 4 sredniozaawansowane, i 3 zaawansowane. :-)
Napisano Ponad rok temu
MW[/code]
Napisano Ponad rok temu
Lin także ćwiczył liuhe quan
No prosze, w tym artykule, na ktory sie powoluje jest tylko wzmianka (przy okazji omawiania form liuhe tanglang), ze niektorzy blednie biora forme duan chui za forme liuhe tanglang, podczas gdy jest to forma stricte liuhe men. Moze oni cwicza liuhe quan na boku jakos?
Teraz zadam nieprofesjonalne pytanie: czy liuhe quan ma cos wspolnego, poza nazwa, z liuhe xinyi quan?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shaolin Kungfu Gdynia
- Ponad rok temu
-
Ving tsun i inne:)
- Ponad rok temu
-
Modliszka z Taiwanu - klipy
- Ponad rok temu