składanie hakamy
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji napiszcie jak to u was jest ze składaniem hakamy, jak uczyliście się to robić itp.
Napisano Ponad rok temu
podaję ten temat bo zainspirował mnie fragment wypowiedzi Szczepana dotyczący stosunków sensei - uczeń. Czy uważacie że uczniowie powinni składać hakamy swoim nauczycielom - ja wbrew jego stanowisku, uważam że nie, bez przesady każdy jak się szanuje to zrobi to sam.
Przy okazji napiszcie jak to u was jest ze składaniem hakamy, jak uczyliście się to robić itp.
ja myślę że to miły gest złożyć komuś hakamę. Taka uprzejmość po prostu, wdzięczność za trening.
Umiem składać hakamę tylko tego węzełka na końcu nie potrafię jeszcze zapleść. Ale się nauczę.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
żart, oczywiście
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdzieś na jakiejśc stronce zagranicznej była ankieta kto składa hakame senseja. Były opcje chyba takie:
1) On sam
2) Starszy uczeń
3) Młodszy uczeń
4) Nie chodzi w hakami
Poszukam jeszcze adresu i postaram się podać.
Kurna gdzie to było
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem w szoku, ze ludzie w to wierza, uwazaja za zaszczyt i daja sie wykorzystywac w imie falszywego pojecia szacunku.
Sorry ale sensei ktoremu uczen sklada spodnie ma pusto w glowce, nie nalezy go tam klepac bo go echo zabije. Nie jest zadnym autorytetem ani czlowiekiem godnym szacunku. I nie ma tu zadnego znaczenia czy cwiczy aikido od 10 lat czy od 80 lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest to sprawa bardzo indywidualna . Sensei'owi Yamada składają hakamę jego uczniowie. Nie wiesz dlaczego . Może sami poprosili o to aby podkreślić swój szacunek dla tego człowieka .Nie podciągaj wszystkiego pod jedną linię .To faktycznie aikido jest wyjatkowe jesli wystepuja takie anomalia.
Jestem w szoku, ze ludzie w to wierza, uwazaja za zaszczyt i daja sie wykorzystywac w imie falszywego pojecia szacunku.
Sorry ale sensei ktoremu uczen sklada spodnie ma pusto w glowce, nie nalezy go tam klepac bo go echo zabije. Nie jest zadnym autorytetem ani czlowiekiem godnym szacunku. I nie ma tu zadnego znaczenia czy cwiczy aikido od 10 lat czy od 80 lat.
Napisano Ponad rok temu
ale rzeczywiscie mozna sie wczesniej nauczyc ja skladac i potem jak masz skladac to juz wiesz,hehe
ale jak ktos tego potrzebuje i ktos ma ochote to robic,to co mu zalowac
zreguly za nauke u nas wszyscy placa i odwdzieczaja sie pieniedzmi,jak bym nie miala pieniedzy,to bym prosila sensei'a o pranie ,sprzatanie,skladanie hakamy,mycie plecow :wink: ,moze by sie zgodzil
Czym placili Ci wielcy uczniowie Dziadkowi?
Napisano Ponad rok temu
Sensei Yamada mieszka w Ameryce .ten zwyczaj jest taki na wskros nie nasz,Japonczycy maja inna mentalnosc,dla nich to normalka,takie to archaiczne,feudalne.?
RyżemCzym placili Ci wielcy uczniowie Dziadkowi?
Napisano Ponad rok temu
,jak bym nie miala pieniedzy,to bym prosila sensei'a o pranie ,sprzatanie,skladanie hakamy,mycie plecow :wink: ,moze by sie zgodzil
Dobrze, Pasqda, Dobrze!!! widze ze robisz ogromne postepy na drodze....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak chcesz cos podniesz to podneis poziom dyskusji i napisz cos ciekawego..
przyjemnego opadania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy są jeszcze w AIKIDO inne, dziwne zwyczaje?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zainteresowanie sztukami walki...
- Ponad rok temu
-
Stosunki senseja i ucznia
- Ponad rok temu
-
przepraszam, ale nie moglam sie powstrzymac...
- Ponad rok temu
-
kary
- Ponad rok temu
-
pady
- Ponad rok temu
-
Staż - fatamorgana
- Ponad rok temu
-
Yamada ale o co chodzi ?