Co znaczy twoje Apelido?Czy wiesz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z jakich slownikow korzystacie? plz odpowiedzcie
Ja korzystam z tego słownika: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Jest bardzo dobry!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no więc mam problem ze swoim apelido "dułendżi" (fonetycznie) bo nie wiem jak sie to pisze ani co to wogóle znaczy tak więc prosil bym o pomoc AXE
DUENDE - espírito sobrenatural que fazia travessuras, de noite, dentro das casas.
Czyli : istota nadprzyrodzona psocąca nocami w domach. Po polsku to jak sie mówi ?? Wg słownika Wiedzy powszechnej Duende to krasnoludek, chochlik, ale wobec powyższego opisu po portugalsku słowo chochlik wydaje się bardziej trafnym odpowiednikiem.
Napisano Ponad rok temu
jak dla mnie wypas :peace: tylko że na apelido i całej tej imprezce żadnej mychy nie oczarowałem.... :wink: chyba :twisted:
mimo wsio pozdro dla ciebie i BIG THX :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja chyba o swoim apelido jeszcze nie pisałem, a jestem z niego podwójnie dumny, bo jak na razie nie wiadomo mi, żeby ktokolwiek w Polsce takie nosił
Uirapuru to bardzo rzadko występujący brazylijski ptak. Zamieszkuje amazońską dżunglę, znany jest z wyjątkowego śpiewu (wbrew pozorom nie ma to żadnego związku ze mną, kto słyszał, ten... wie ). W Brazylii mówi się, że szczęśliwym do końca życia będzie ten, kto usłyszy śpiew Uirapuru.
Uirapuru była zakochaną w pewnym wojowniku amazońską indianką. Jej wybranek jednak kochał inną. Uirapuru płakała dniami i nocami, aż usłyszał jej płacze bóg Tupi, który postanowił ulitować się nad dziewczyną. Zamienił ją w małego ptaszka, by ta zawsze mogła być blisko, niespostrzeżona, przy swoim ukochanym. Po jakimś czasie Uirapuru zrozumiała, że wojownik i jego wybranka szczerze się kochają i postanowiła nie mieszać się do ich miłości. Znów płakała i znów bóg Tupi zlitował się nad nią dając jej najpiękniejszy głos w całej dżungli.
Od tej chwili, gdy Uirapuru śpiewa, wszystkie inne ptaki milkną, słuchając jej śpiewu, bo Uirapuru śpiewa tylko raz do roku, gdy buduje swoje gniazdo (fakt).
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wpadki i wypadki
- Ponad rok temu
-
Capoeira - jaki styl życia?
- Ponad rok temu
-
Strony o Capoeira