Co znaczy twoje Apelido?Czy wiesz?
Napisano Ponad rok temu
Inne przypadki to extremalna rzadkość.
Tak sobie niedawno byłem w kinie i pomyślałem, że fajnie by było dostać apelido "Van Helsing" albo Frankenstein 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie niedawno byłem w kinie i pomyślałem, że fajnie by było dostać apelido "Van Helsing" albo Frankenstein 8O
Tak, albo lepiej "coca-cola", ew. "nokia"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nieważne, czy zmieniasz grupy, czy nie. Batizado jest raz, raz dostaje sie apelido, idziesz do innej grupy, nowego batizado nie bedzie i zostaje Ci stare apelido.
nooo nie zgodzilbym sie przynajmniej z czescia dot. batizado. jak przeniesiesz sie teraz do beribazu, to niezaleznie od twojego stazu bedziesz poczatkujacy i po roku bedzeisz mial swoje pierwsze batizado. apelido - zalezy. jak sie przyjmie to sie przyjmie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hehe nikt się nie wtrynił,a czy to "drobnostkowe" to ja bym dyskutowała na ten temat :wink:orzeszek, trochę to "drobnostkowo" brzmi.
Czyżby ktos Ci się kiedyś pod prysznic wtrynił ?
Napisano Ponad rok temu
ale wtopa..))
co do apelido..
ja nie mam..
batizado pewnie dopiero w pazdzierniku..
hmm..
i sam nie wiem, jakie apelido moge dostac..
w sumie to wole nawet o tym nie myslec..
)))
Napisano Ponad rok temu
Tak siem zastanawiam jak by było "czrodziejka z księżyca" :wink:
czarownica to "feiticeira", a czarodziejka jeśli przyjmiemy ogólną zasadę zdrabniania za pomocą końcówki "-inha", to będzie pewnie "feiticerinha". Zatem czrodziejka przyjmując zasadę pana Beksińskiego (nieodżałowany tłumacz Monty Pythona na polski, jakby ktoś nie wiedział) będzie "feticerinha"
księżyc to "lua"
reasumując "czrodziejka z księżyca" w wolnym tłumaczeniu na portugalski może brzmieć "feticerinha de lua"
Napisano Ponad rok temu
wydaje mi sie, ze niekoniecznie. jest szansa (zalezy to od stazu treningowego), ze dana osoba moglaby dostac od razu drugi sznurek, a nawet i trzeci. na 100% nie moglaby dostac sznurka estagiario natomiast, przy sznurkach uczniowskich jest wiekszy liberalizm.nooo nie zgodzilbym sie przynajmniej z czescia dot. batizado. jak przeniesiesz sie teraz do beribazu, to niezaleznie od twojego stazu bedziesz poczatkujacy i po roku bedzeisz mial swoje pierwsze batizado. apelido - zalezy. jak sie przyjmie to sie przyjmie.
Napisano Ponad rok temu
Nieco inaczej jak widac jest w niektorych grupach. Przykladem moze tutaj byc Companha Parnas Pro Ar (nogi w gorze). Coma, ktory mial 4 corda u Sem Memoria zachowal swoj dotychczasowy stopien wraz ze zmiana grupy. Musze tutaj zawczasu uprzedzic ewentualna klutnie bo mnie nieprzeszkadzaja zwyczaje innych grup i widocznie profesorowie z tamtej grupy sie na to zgodzili.
Napisano Ponad rok temu
To zalezy od podejscia do sprawy, czy batizado rozpatrujemy jako chrzest Capoeira czy chrzest grupy (ale skoro na chrzcie dostaje sie jakies apelido, a wiec mamy chrzest i imię, to jedno i drugie nie powinno się zmieniać). Na capoeira przychodzi się raz A potem, to już tylko kolejne szczeble "kariery". Ja tak na to patrzę.
Uirapuru, zgadzam sie z Tobą, ale do pewnego momentu.
Owszem dla batizado najlepszym odpowiednikiem w naszej kulturze to właśnie chrzest. Wyobrażmy sobię teraz taką sytuację:
Osoba wyznania katolickiego zmienia religię na, powiedzmy judaizm. W tym momencie ta osoba musi się zapoznac z historią religi i z jej "przekonaniami". Później ta osoba musi wziąć ich chrzest by stać się pełnoprawnym członkiem społeczności żydowskiej.
Teraz to już samemu przenieście to na podłoże Capoeiry.
Napisałeś, że chrztu i imienia nie powinno się zmieniać, ale czasami bywa różnie, bo każda grupa ma jakieś tam wewnętrzne zasady którymi się kieruje i niektóre są czasami nie zrozumiałe dla członków innych grup.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Musze tutaj zawczasu uprzedzic ewentualna klutnie bo mnie nieprzeszkadzaja zwyczaje innych grup i widocznie profesorowie z tamtej grupy sie na to zgodzili.
no sory ale wydaje mi sie,wrecz jestem pewny,ze osoby majace juz za soba kawalek drogi w capoeira zmieniajac grupe nie dostaja w tym przypadku corda branca - amarela tylko odpowidni do umiejetnosci czasu trenowania etc.przykladem jest np.sam Capanga z OdC ktory po przejsciu do wyzej wymienionej grupy otrzymal branca-azul(jesli sie nie myle)co oznacza ze jest 'obserwowany' :wink:
pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Wojtt- weź pod uwagę, że kolory sznurków są różne w różnych grupach, wiec mówienie, że ktoś jest zaawansowany bo ma jakiś-tam-kolor, często mi nic nie mówi, a nie chce mi się co chwila szukać w necie odpowiedniego systemu graduacji Już prędzej nazwa portugalska coś mi powie.
Pozdr.
mowa-trawa :twisted:
Napisano Ponad rok temu
wlasnie o tym pisalem w dawnej aguia branca coma mial 4 st ( azul )obecnie ma graduado rowniez azul ale to juz jest 6 st w kolejnosci!tak wiec pisze glosno i wyraznie KOLOR SZNURA NIE WE WSZYSTKICH GRUPACH OZNACZA TO SAMO
a tak btw.mowa o osobach ktore cwicza juz po 7-8 lat tak wiec chyba smialo mozna powiedziec o zaawansowanych w porownianiu z np. branca-amarelo
Napisano Ponad rok temu
to po co dajesz przyklad kolejnego koloru skoro polowie forumowiczow nic on nie mowi. :?smialo mozna powiedziec o zaawansowanych w porownianiu z np. branca-amarelo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dostał tzw. corda tymczasowe (branco- azul) ponieważ przeszedł z innej grupy.mi mowi ale fakt - lepiej by bylo gdybyscie podawali cordao numerem a potem ew. w nawiasie kolorami, bo sledzenie ktory jest ktory czasem jest troszke trudne. na przyklad capanga? ktory on teraz ma?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wpadki i wypadki
- Ponad rok temu
-
Capoeira - jaki styl życia?
- Ponad rok temu
-
Strony o Capoeira