Low Kick??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Żeby być zabijaką wystarczy trenować boks przez pół roku, kickboxing przez kolejne 6 miesięcy i można wyjść na ulicę". B. Lee
Miłosz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jups, true, tylko to nie kickboxerksa nazwa, poniewaz w kickboxingu nie ma lowkickow. Nie sa dozwolone. Zreszta w przyklejonym topicu "Techniki i stopnie w kick-boxingu" sa wymienione wszytkie kickboxerskie techniki. Nie ma tam niskich kopniec.Low kick, to "kickboxerska" nazwa kopnięcia mawashi gedan, czyli kopnięcia okrężnego, kopanego poniżej linii biodra. No a teraz weź pod uwagę, że co styl, to metoda. Inaczejw KB, inaczej w muay-thai, jeszcze inaczej w karate shotokan i tak bez końca.
A jesli chodzi o lowkicki, no to tutaj fotka z muay thai:
A tu low kick karatekow:
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko, a mianowicie: Jak prawidlowo kopac low kick???
mocno, szybko, zdecydowanie (nie cofac wyciagnietej nozki) i przede wszystkim w odpowiednim momencie
Napisano Ponad rok temu
CHARAKTERYSTYKA KICKBOXINGU (ze strony PZK):
W kick-boxingu rywalizacja przebiega wg 6 regulaminów:
semi contact - walka przerywana na planszy
light contact - walka ciągła z ograniczonym kontaktem na planszy
full contact - walka ciągła z pełnym kontaktem; pola trafień ograniczone do twarzy/tułowia z przodu do pasa, niskie podcięcia, walka w ringu
low-kick - jak w full contact plus atak nogą w udo
thai boxing - jak w full contact i low kick plus uderzenia kolanem
formy przy muzyce - układ technik do wybranej muzyki
Napisano Ponad rok temu
Jups, true, tylko to nie kickboxerksa nazwa, poniewaz w kickboxingu nie ma lowkickow. Nie sa dozwolone.Low kick, to "kickboxerska" nazwa kopnięcia mawashi gedan, czyli kopnięcia okrężnego, kopanego poniżej linii biodra. No a teraz weź pod uwagę, że co styl, to metoda. Inaczejw KB, inaczej w muay-thai, jeszcze inaczej w karate shotokan i tak bez końca.
Masz rację, powinienem napisać, że to nazwa zamerykanizowana. A amerykanizowanie nazw zaczęło się wraz ze wzrostem popularności kick-boxingu. Dlatego tak mi się napisało.
Napisano Ponad rok temu
Ale na przyklad u nas na zawodach kicka nie dozwolone lowkicki.
Kiedy byly w Gdansku Mistorzstwa Swiata w tajskim boxie zostaly one oznaczone mianem Muay Thai Kickboxing. Wowczas mozna bylo uzywac low kickow i lokci. Bylo to wlasnie muay thai. Ale nie kickboxing.
Wiem, ze moze sie wydawac nieco zakrecone.
Poprostu oni tak sobie to ponazywali i wrzucili wszystko do jednego wora pod nazwa Kickboxing. Ale powtarzam, kickboxing to nie to samo co thai boxing.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wyszczegolnione wtedy jest. W zwyczajnych lajtach czy semi nie ma tej techniki.
No ale u nas w Polsce na razie nie slyszalam o takowych zawodach kicka z lowkickami, a szkoda, ze nie ma
Napisano Ponad rok temu
ps. My Sex is My Own Business
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Intereseuje mnie sposob w jaki kopniecie to wykonuja zawodnicy muay thai
Podstawowa zasada mówiąca o kopaniu low-kicka w MuayThai to kopanie piszczelem - a nie stopą (np.karate). Wymusza to skracanie dystansu i tym samym prawdopodobieństwo trafienia - jak nie wymierzysz dobrze stopą to "przeleci" koło "celu" - a jak piszczelem to nie dość że jest twardy - to jeszcze masz potencjalnie 20-30 cm dodatkowego zasięgu.
A jest to robione w 3 fazach:
1. Skręcamy lekko stopę nogi przedniej (na zewnątrz - naturalnie) - żeby dać ciału miejsce na ruch biodrem i nie skręcić kostki.
2. Wykonujemy kopnięcie - nadając mu równocześnie dodatkową siłe wynikającą z ruchu biodra.
3. Noga kopiąca wraca do pozycji wyjściowej - czyli do tyłu.
Tak w skrócie JA to widzę 8) . Ale jestem w tej kwestii jeszcze leszczem - więc proszę o wyrozumiałość i ew. uwagi
Napisano Ponad rok temu
Stawiałbym w pierwszym rzędzie na technikę. Potem tarcze i worek. Siła to masaXprzyspieszenie, na siłowni bez wymienionych elementów wiele nie nawojujesz.A jakie cwiczenia silowe na nogi polepsza lowkick??
Napisano Ponad rok temu
Podstawowa zasada mówiąca o kopaniu low-kicka w MuayThai to kopanie piszczelem - a nie stopą (np.karate).
Tutaj sie z toba niezgodze. Sam trenuje karate i nas (przynajmniej mnie) zawsze uczono zeby kopac piszczelem.
2 zasada jaka mnie uczono to noga najpierw leci do uda, potem w cel, potem powraca do uda i dopiero na ziemię.
3 chyba oczywista to skręt na nodze na której stoimy (zeby sobie kolana nierozwalić)
Jezeli chodzi o podst. to chyba tyle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krótkie klipy
- Ponad rok temu
-
pytanie o bandaż bokserski
- Ponad rok temu
-
Michalczewski