..... te kolana
Napisano Ponad rok temu
Więc odczuwam taki ból ,który bardziej denerwuje niz boli
jednak najgorzej jest gdy chce kopnąc yop chagi prawą noga to nie moge
utrzymac równowagi na lewej nodze ,trzensie mi sie kolano i wtedy odczuwam największy ból
Możecie mi cos polecic ? Może ktos z was zna takie przypadki i wie jak temu zaradzic ? Był bym bardzo wdzęczny
Pozdrawiam
Ps. Sorry ze tak jakos chaotycznie napisalem ,ale tak wyszło.......
Napisano Ponad rok temu
problemy z kolanami mialam prawie od poczatku treningow tkd a cwicze juz prawie 5 lat... w pewnym sensie przyzwyczailam sie juz do bolu!!!
jezeli bardzo mnie boli to poprostu mowie trenerowi ze niemoge "tego" robic. jestem zwolniona z wielu cwicze np. przysiady dżampki "kaczy chod" i te sprawy. jak narazie do tej pory zyje chociaz czasami mi to przeszkadza szczegolnie na zawodach!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak sie sklada że byłem u lekarz i po przeswietleniu kolan lekarz stwierdzil ze "to nic grożnego".Przepisał proszki , które nic nie pomogły ~~
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
- jak najbardziej ograniczyc kopanie w powietrze,
- wzmacniać nogi - na siłownię nie każdy ma czas, ale jest sporo ćwiczeń, któe można wykonywać z partnerem,
- rezygnować z ćwiczeń obciążających stawy kolanowe (takie jak wspomniane jumpingi czy siad płotkarski)
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Też trenuje od pół roku a czuje już ból w kolanach :?
Jakie ćwiczenia na wzmocnienie nóg masz na myśli?
Napisano Ponad rok temu
No a z tym kopaniem w powietrze... Tu jest problem, generalnie zwłaszcza trzeba uważać przy wszelkich kopnięciach, gdzie mamy do czynienia z dynamicznym wyprostem nogi w trakcie kopnięcia w kierunku przeprostu stawu (ap chagi, dollyo chagi). Mniejszy problem sprawiają kopniecia typu naeryo czy bandae dollyo. Przede wszystkim należy bardzo uważać na tzw. przeprost, czyli jeśli już musimy kopać w powietrze, to raczej powoli i lekko. Oczywiście tu wyskakuje nam kolejny problem - układy, gdzie wszystko trzeba szybko i dynamicznie. No i tu mamy problem. Żeby nam się stawy nie porozpadały ze starości, trzeba naprawdę nieźle kontrolować technikę - czyli wyhamować końcówke napięciem mięśni, a nie charakterystycznym trzaskiem stawu...
U siebie robię to tak, że kopnięcia w powietrze mają być lekkie, kontrolowane, na rozgrzewkę. Wszelkie silne i szybkie strzały - na łapach i tarczach. Dzieciaki zapoznają sie z łapami juz w pierwszych miesiącach trenowania...
Jumping, siad płotkarski to ćwiczenia, które u nas w klubie zanikły jakieś 8 lat temu i nikt po nich nie płacze... Podstawowym problemem przy siadzie płotkarskim jest to, że ćwiczenie to bardzo obciąża kolano nogi "tylnej" (czyli tej ugiętej). Prawdziwą masakrą jest robienie siadu płotkarskiego ze stopą ułożoną na podłodze wewnętrzną stroną (czyli stopa do podudzia pod kątem prostym) - wtedy nie tyle sie rozciągamy, co intensywnie skręcamy sobie kolano. A zdarza mi sie takie wynalazki jeszcze gdzieniegdzie oglądać. Podobnie jak ćwiczenia wykonywane w staniu, w rozkroku (do tzw. turka) z prostymi kolanami zamiast lekko ugiętymi - niezłe obciążenie stawów kolanowych w płaszczyźnie bocznej. Analizował to m. in. T. Kurz w swoich opracowaniach nt. stretchingu (polecam, naprawdę fajne).
Ja wierzę w to, że można naprawdę maksymalnie ograniczyć problemy z kolanami w taekwondo i to nie jest tak, że TKD = awaria kolan po paru latach. Owszem, u nas też czasem zdarzają sie kłopoty, ale wspominając swoje pionierskie czasy kopactwa z perspektywy lat cieszę sie, że jest ich obecnie znacznie mniej - pojedyncze przypadki na ponad 120 ćwiczących w klubie osób. Zdarzyły się niestety dwie przykre akcje na zawodach, w obu doszło do dośc poważnych urazów, z tym, że mogłyby one równie dobrze nastąpić np. na oblodzonym chodniku (skręcenia stawów przy upadkach w czasie walki). Sam nie ukrywam, że kiedy zakończyłem intensywne trenowanie parę razy w tygodni i zająłem się instruktorzeniem, to był taki okres, że stawiając krok nie do końca byłem pewien, w którą stronę mi się kolano ugnie - wyniki mało przemyślanego trenowania, małej ilości ćwiczeń o charakterze ogólnym itd. Na szczęście teraz jest juz lepiej...
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moze jakies sposoby (moga byc domowe) na wode w kolanie? Okłady z ALTACETU to o kant dupy
potłuc ( w sensie nieskuteczne).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Analizował to m. in. T. Kurz w swoich opracowaniach nt. stretchingu (polecam, naprawdę fajne).
Gizmo
Masz może jakieś namiary na te materiały...lub cokolwiek o Kurzu na sieci. Będe zobowiązany
Napisano Ponad rok temu
Np. Thomas Kurz "Stretching - trening gibkości", COS, Warszawa 1997Masz może jakieś namiary na te materiały...lub cokolwiek o Kurzu na sieci. Będe zobowiązany
W księgarniach praktycznie niedostępne (również w internetowych), do wglądu w bibliotekach np. AWF. Również polecam tę książkę, nieduża objętość, duża porcja wiedzy.
Napisano Ponad rok temu
1. Czy staw kolanowy jest najbardziej skomplikowanym stawem?
2. Jakie sie podejmuje działania w przypadku przeprostowania kolana?
Napisano Ponad rok temu
2......co to jest przeprostowanie kolana?...jesli ktoś odpowie na pytanie co zrobić z przeprostowanym kolanem ,niech wspomni jeszcze w 2-3 zdaniach co to jest...bedę wdzięczny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ćwicze Tkd dopiero pól roku i juz mam problemy z kolanami tzn . konkretnie z lewym bo prawe jakos mi za bardoz n ie preszkadza....
Więc odczuwam taki ból ,który bardziej denerwuje niz boli
jednak najgorzej jest gdy chce kopnąc yop chagi prawą noga to nie moge
utrzymac równowagi na lewej nodze ,trzensie mi sie kolano i wtedy odczuwam największy ból
Huh... ciezko cos powiedziec. Jezeli nie masz nic uszkodzone, a tylko cie boli mozliwe, ze masz slabe nogi. Pocwicz troche. Rób tez solidniejsza rozgrzewke (ja tak robilem i bole byly mniejsze). Z kolanami to roznie bywa i ciezko cos poradzic...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanka do Mora...
- Ponad rok temu
-
Kopnięcia
- Ponad rok temu
-
Witam
- Ponad rok temu
-
Taekwon-do ogólnie
- Ponad rok temu
-
Nowy polski V dan TKD ITF
- Ponad rok temu
-
Stephan Tapilatu
- Ponad rok temu
-
chcialem powitac
- Ponad rok temu
-
co to za kluby ?
- Ponad rok temu
-
www TKD
- Ponad rok temu
-
Mistrz sztuk walki postrzelony... w nogę.
- Ponad rok temu