Noże "custom"
Napisano Ponad rok temu
pochwa metoda diy z pcv :roll: stylowa
pozdro - fajnie sie czyta wasze hasła
ptysiu
Napisano Ponad rok temu
ciekawy sposób na ominięcie problemu "jaka stal"
pozdro
ptysiu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Naprwde fajny tutorial warto sciagnac. (2,7 Mb w PDF)
Napisano Ponad rok temu
To was Panowie chyba zainteresuje
Pozdrówka
Napisano Ponad rok temu
Trzeba poeksperymentowac troszke bo jak niewiesz co to za stal to lepiej nieprzedobrzac z twardoscia i probowac z roznymi chlodziwami. Jako ze to jest raczej cienki nozyk (grubosc) to nie radze hartowania w wodzie ale mozesz sprobowac.
P.S. To moj 100 post ide to swietowac :drinking:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie panowie. Powiedzmy ze ostrze juz gotowe Jakie sa wasze sposoby zamocowania rekojesci lub okladzin. Wady, zalety, ulubione rozwiazania...
Wlasnie jestem w trakcie wymiany rekojesci w starym nozu mikov i nie wiem na co sie decydowac...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jest wykonana w technologi sanmai i ostrze ma twardosc w granicach 60 hrc.
zanim wzialem sie do roboty poczytalem mase info na necie o tym jak w japoni w 15 wieku robili katany i trzeba przyznac ze byli pomyslowi.
nawet dzis noz o twardosci 65hrc to elitarna zabawka a 500 lat temu taka stal byla prawie standardem (w japoni) a dzieki zastosowaniu np. 8192 warstw (dobre miecze mialy po 4 miliony warstw) i wykonania w tehnologi np. honsanmai miecz byl sprezysty i prawie niemozliwy do zlamania a ostrze twarde.
dodam ze zeby usyskac 60hrc wystarczy ZWYKLA slat c0 z plaskownika i troche CZYSTEGO wegla drzewnego.
najwiekszy problem to piec gdze sie przetopi stal . . . ale wbrew pozorom przez 1 dzien mozna taki zbudowac (majac cegly), wazna rzecz to odpowiedni nadmuch . . . ja skorzystalem z kompresora stolarskiego.
generalnie zabawa fajna i ogromna satysfakcja - polecam
Napisano Ponad rok temu
nity bądż śrubki jeśli mają to być klasyczne "scales", dodatkowo można to podkleić żywicą
a jeśli robie chwyt skóżany(jak ka-bar np.) lub ze starego szlaufu(gumowy, o grubych ściankach, takich tera już nie robią) to po prostu nabijam na trzpień
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wygląda to zachęcająco bo tasak jest zrobiony z gerlachowskiej stainless steel... co o tym myślicie? jeśli uważacie że dałoby sie z niego cośwykrzesać to jakieś specjalne zabiegi zalecane ? dajmy na to rozhartowanie go w palenisku i zahartowanie ponownie w inny sposób?
Napisano Ponad rok temu
narcyz- ty ten tasak opraw ładnie, szkoda go pociąć, przerób jakis zwykły kuchenny nóż z bazaru o grubej stali , a tasak można lekko podrasować
Napisano Ponad rok temu
właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem...
Napisano Ponad rok temu
BTW bede mial najprawdopodobiej dostep do stali szybkotnacej i jakiejs innej (przez mojego ojca) wiec jakby byl ktos chetny to zapraszam na prv albo moje gg.
oo to moj pierwszy post witam wszystkich
Napisano Ponad rok temu
witamy witamy i o stal blagamy (tak jakos mi sie zrymowalo 8) )
Szczerze to ja nigdzie nie znalazlem pelnych projektow nozy, ale mam dobry sposob na to :
Znajdujesz zdjecie od gory i poprostu odrysowujesz sobie programiku graficznym kontury itp. a potem lukasz ile ma dludosci i szerokosci i skalujesz obrazek i pozostaje tylko wydrukowac i finito
P.S. Zaraz odezwe sie na priva lub maila
Napisano Ponad rok temu
O kolega z 3 city
witamy witamy i o stal blagamy (tak jakos mi sie zrymowalo 8) )
Szczerze to ja nigdzie nie znalazlem pelnych projektow nozy, ale mam dobry sposob na to :
Znajdujesz zdjecie od gory i poprostu odrysowujesz sobie programiku graficznym kontury itp. a potem lukasz ile ma dludosci i szerokosci i skalujesz obrazek i pozostaje tylko wydrukowac i finito
P.S. Zaraz odezwe sie na priva lub maila
witam witam z ta stala jeszcze nie do konca narazie jest w fazie "zalatwiania" . najlepiej ze mna sie skontaktowac na gg .
acha ojciec ma w zakladzie piec hartowniczy jakies szlifierki tokarki frezarki i mase innego przydatnego sprzetu
Napisano Ponad rok temu
P.S. ja tobie zazdroszcze, ja musze sie meczyc z jakimis smiesznymi nazedziami a ty masz wszystko to nie fer Wiesz ja zato moze wkoncu dokoncze wszystko i bede mial "wlasna" kuznie (narazie mam tylko szyne i miejsce ale niedlugo skoncze ) wiec moze sie jakos dogadamy :-) :-)
P.S.S. jak bedziesz mial jakas stal lub jakis kontakt do dilera to daj mi znac na maila lub priva.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spyderco TriAngle SharpMaker - Warszawa - poszukiwany
- Ponad rok temu
-
OSA
- Ponad rok temu
-
Knife training...
- Ponad rok temu
-
crkt M18-02 - panowie specjaliści - pare słów o tym nożu ...
- Ponad rok temu
-
butterfly
- Ponad rok temu
-
Civilian lub Matriarch
- Ponad rok temu
-
Carson F4
- Ponad rok temu
-
Gerber Yari jako nóż składany?