www shotokana
Napisano Ponad rok temu
czyli ytrzeba ostrożnie podejść do informacji z trzeciej ręki bo może się okazać że nie do końca mamy rację
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do możliwości przystępowania do PZK,to ze swoich,podkreślam,doświadczeń,przychylny byłbym raczej do zdania karateki.Znajomy z Bydgoszczy bez trudu mógł włączyć swój klub goju-ryu gojukai do PZK,bodajże pod komisję Shotokan.Związek w tym wypadku był więc fair.Co nie znaczy,że tak jest zawsze...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Często jest tak, że płaci się składki do jakiejś organizacji i z części tych opłat jest organizowane seminarium. Dlatego też członkowie organizacji mają zniżki.Niestety dzisiaj uzyskać informacje o szkoleniech z innego stylu graniczy z cudem , a jak już się dostaniesz to musisz bulić dodatkową forsę tylka dlratego, że nie należysz do tej " jedynej słusznej" organizacji, mimo że też trenujesz karate. Oczywiście chodzi mi o staże z poważnymi mistrzami a nie jakieś lokalne...
Zdarza się czasem tak, jak na seminarium z Nishiyamą jakieś 2 lata temu (organizowane przez PZKT), gdzie jego koszt wynosił 100 zł, a dla niezrzeszonych 400 zł. To już jest blokowanie dostępu innym. :?
Napisano Ponad rok temu
Masz żal ,że nie ma tutaj żadnej afery a słowa Mariusz w tym temacie ni jak się mają do prawdy jaką napisał !!!
Slucham?
Roznica pomiedzy nami jest jak narazie taka, ze ja zawsze (tam gdzie wlaczam sie do tematu) staram sie pisac o faktach, a Ty opowiadasz bajki.
Wiekszosc forumowiczow tutaj sie wypowiadajacych i tak nie rozumie o czym mowimy. A oboje zdajemy sobie doskonale sprawe z tego jak naprawde wyglada sytuacja z PZK.
Na szczescie forum to przegladaja osoby, ktore dobrze sie na temacie znaja i potrafia wyizolowac fakty oraz wlasciwie je ocenic.
I mam nadzieje, ze wlasnie do takich ludzi nalezec bedzie kreowanie oblicza polskich sztuk walki w przyszlosci.
Bo jezeli wciaz przy glosie pozostawac beda osoby Twojego pokroju to srodowisko nasze wciaz pozostawalo bedzie wiele lat za reszta swiata.
Ta nadzieja koncze juz dyskusje na ten temat.
MR.
Napisano Ponad rok temu
moje słowa nie były do Ciebie ok
Mariuszu przestań szukac czegoś czego nie ma ?.Mike napisał wyrażnie ,ze nie ma problemów z przystapieniem do PZk pomimo,że sam suferowałes inne spojrzenie na ten fakt.A po drugie to mi wisi PZk itp.poprostu wystarczy robic sowje na odpowiednim poziomie i będzie ok.
Co do PZKT i semineriów z kim kolwiek to są jaja.Ostatnio w moim klubie było seminarium z najlepszym szkoleniowcem KK w Polsce inikt za nic nie płacił gdyz wszustkie koszty pokrywał klub.Bo chyba ot tego jest i co miesiąc płaci się składki na tego typu wydarzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może się orientujesz. Jeżeli wstąpił do komisji shotokan - to w jaki sposób u Nich sekcji zdają egzaminy - według reguł shotokan? Przecież goju-ryu to styl o innej filozofiii, technice nie wspominając o takim szczególe jak kata i inne techniki typowe dla Goju. Nie chodzi mi o nową wojnę jestem po prostu ciekawy jak rozwiązano ten problem.
Pozdrawian.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety nie odpowiem Tobie,jak sprawa wyglądała,bo klub ostatecznie ruszył tylko z sekcją Tkd WTF (niestety na Goju-Ryu cieńko z chętnymi-w samej Bydgoszczy były kiedyś dwa czy trzy silne kluby,teraz coś tam przędzie tylko jeden ) W każdym razie PZK nie robił żadnych problemów dotyczących stylu,egzaminów,etc.-jest tak jak mówi karateka-interesowały ich tylko czyste papiery-"wszystko ok,to zapraszamy".Oczywiście,różnice między Shotokanem a Goju-Ryu są ogromne i tu bliżej jest Goju do Komisji Kyokushin,bądź,co bądź stylu-potomka Goju.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w Japoni to normalne i powszechne.
Napisano Ponad rok temu
Ok ale w tym wszystkim ważne sa powdy dla ,których ludzie zmieniają style.W Polsce to przeważnie odbywa sie dla łatwiejszych czarnych pasów -dot. to instruktorów.A jezeli ktos ptrzechodzi tylko po to aby się czegoś innego nauczyc to popieram :-)A tu co poniektórzy uważają że zmiana stylu to niemal jak zdrada narodu...
A w Japoni to normalne i powszechne.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wartość kata
- Ponad rok temu
-
Słów kilka do shihana
- Ponad rok temu
-