krav maga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kravmaga jest jedna, cywilna wersja to Krav Magen( mają wspólne pochodzenie), zawartościowo wydaje się być podobna do Krav Maga (można by to określić jako odłam Krav Magi, z specjalnie przerobiona dla cywil). Nierozumiem co może być niejasnego w tym co wcześniej napisałem. Promowanie tezy że Krav Maga dzieli się na cywilną i wojskową jest błedem, prawdą jest że cywili nie uczy się walki karabinkiem i saperką (bo i po co), prawdą jest też że jest to integralną
częscią systemu. Niech więc "combat" nieprawidłowo i lekko złośliwie (he he he) nie interprtuje moich wypowiedzi. Tym bardziej że dzielenie Krav Magi idzie po myśli ośrodka w Łodzi, który ma w tym swój wielce żywotny interes. Kto oglądał reportaż w TVN o KM wie o co mi chodzi.
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Kravmaga jest jedna, cywilna wersja to Krav Magen( mają wspólne pochodzenie), zawartościowo wydaje się być podobna do Krav Maga (można by to określić jako odłam Krav Magi, z specjalnie przerobiona dla cywil). Nierozumiem co może być niejasnego w tym co wcześniej napisałem.
Niech będzie 8)
Promowanie tezy że Krav Maga dzieli się na cywilną i wojskową jest błedem, prawdą jest że cywili nie uczy się walki karabinkiem i saperką (bo i po co), prawdą jest też że jest to integralną
częscią systemu. Niech więc "combat" nieprawidłowo i lekko złośliwie (he he he) nie interprtuje moich wypowiedzi.
I walki nożem czy garrotą (ta ostatnia zapewnie wchodzi w zakres KM bojowej :twisted:
Skoro to to samo - chciałbym zobaczyć akcję odbijania samolotu w wykonaniu ekipy "cywilnej" KM
Tym bardziej że dzielenie Krav Magi idzie po myśli ośrodka w Łodzi, który ma w tym swój wielce żywotny interes. Kto oglądał reportaż w TVN o KM wie o co mi chodzi.
Jakies szczegóły?
Napisano Ponad rok temu
Chciwe pozdrowienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
combat: a ja chcialbym (a wlasciwie to nie chcialbym bo to by byla tragedia dla zakladnikow) zobaczyc odbijanie samolotu za pomoca dowolnego combatu (niech ci bedzie ze wojskowego )
Prosze Cie bardzo: Izrael ) (1972)
"
Zdjęcie powyżej: Komandosi izraelscy wyprowadzają pasażerów uwolnionych podaas brawurowej akcji w roku 1972. Samolot Sabeny porwali palestyńscy terroryści. Dzięki Mossadowi udało się odbić maszynę i uratować wszystkich zakładników "
Wiecej:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
oraz dzialania GSG-9 Grenzschutzgruppe 9
GIGN itp. itd.
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o konkurencję miedzy IKMP (w Łodzi) i Stowarzyszeniem (w Poznaniu). Panowie z Łodzi promują tezę żę: KM robiona przez Stowarzyszenie to KM cywilna i przez to nie nadaje się do wprowadzenia w wojsku (co robią oficerowie ze Stowarzyszenia, przygotowali program dla wojska na bazie KM). W zasadzie chodzi o to by program dla wojska zrobili ( i zarobili) panowie z Łodzi, a nie z Poznania, bo jedni robią KM wojskową a drudzy cywilną. [..]
He he - dzieki za wyjasnienie 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to w tym odbijaniu samolotu kopali a nie strzelali? bo nie doczytalem sie na twojej stronce.
Ja myslac trening combatu -(kombatu) mam na mysli NIE TYLKO walke wrecz: ale w ogole - strzelanie, trening w terenie, tarcze itp. itd. oczywiscie potocznie rozumie sie tak wlasnie zinterpretowales
Dlatego tak bardzo roznia sie szkolenia AT, policji i grup cywilnych kazdego systemu )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no tak ale strzelania to ogolnie ucza, w wojsku, policji i innych takich
Oj uczą, uczą - ale generalnie w połączeniu z innymi elementami
I wszedzie inaczej.
combat (chyba) nie uczy nic szczegolnego zreszta w strzelaniu nie ma przeciez takiego zroznicowania jak w ma (no poza murzynami ktorzy przekrecaja reke o 90 st ) i po prostu trzeba cwiczyc.
No - jednak trening strzelania: wojskowego, AT (antyterrorystycznego) czy policji - *ogromnie* sie rozni.
1) Wojsko wiadomo - jaka taka odleglosc, strzelanie z karabinow ew. pistoletow maszynowych itp. ...
2) AT - bliskie dystanse, zamkniete pomieszczenia, budynki, samoloty, tereny miejsce... (oraz statki, samoloty, dzialania podwodne - ale to cos z zupelnie innej beczki 8)
Bronie: H&K MP5 + SD, karabiny snajperskie, glocki itp. itd.
Wpada kilku gosci z MP5 - wrzucaja granat hukowy, kilka serii w terrorystow (a czasem jak sie trafi w zakladnikow) :wink: , zbieraja tychze zakladnikow i do widzenia 8)
3) Policja: bron krotka, shotguny, ew. karabiny i/lub snajperskie
Oczywiscie wszystkie formacje roznia sie takze uzywana amunicja, sposobami dzialania: AT wpadaja - kosza kogo trzeba i sie wynosza,
a policja przewaznie dziala duzo spokojniej :-)
A combat uczy wielu ciekawych rzeczy jesli chodzi o strzelanie, maskowanie itp. - polecam Applegate'a FMFRP 1280A belzebub
Napisano Ponad rok temu
w strzelaniu nie ma przeciez takiego zroznicowania jak w
A i jeszcze jedna uwaga na marginesie: "Close combat" podręcznik Marines MCRP-302 B - nie nadaje sie dla AT (w dziala nt wyrywania karabinu i obron) - czemu nie?
Bo grupom AT raczej nikt broni nie bedzie chcial (czytaj: martwi nie wyrywają broni)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bardzo ciekawy system polecam ale tylko jesli ktos trenowal wczesniej jakas sztuke walki poniewaz to daje solidne podstawy. nie mozna zapomniec ze KM to tylko SYSTEM. u mnie na sekcji sa trzy kobiety i bardzo dobrze daja sobie rade, uparte i zawziete rzecz jasna bardzo odczuwaja treningi:) podziwiam je za to a nie powiem zeby mi jeszcze mialy przeszkadzam:)
dzięki o panie za odświezenie tego intereseującego tematu i wyrażenie swoejgo zdania.
jeszcze raz dziękujemy.
Napisano Ponad rok temu
Sam system jest bardzo ciekawy i bardzo rozbudowany parter jak na combat.
Polecam ci go ale tylko jesli wczesniej bawiles sie w juz w jakies mma bo co jak co ale dosc trudne techniki dla kogos kto nie potrafi dobrze stac na dwoch nogach:)
z drugiej strony dla chcacego nictrudnego przylozysz sie do treningow dwa razy mocniej, pocwiczysz dwa 2x dluzej - osiagniesz wyniki podstawowe:)
Napisano Ponad rok temu
Trenuje kravke od niedawna wczesniej cwiczylem wushu i liznalem troche boksu.
Sam system jest bardzo ciekawy i bardzo rozbudowany parter
Ty stary... moze ktoś Ci kit wciska że KM trenujesz >
Napisano Ponad rok temu
chcialabym dowiedziec sie czegos a propos "krav maga"co sadzicie o tym typie samoobr.mile widziane konkretne przyklady.A moze cos innego?...
krav maga jest bardzo dobrym i przydatnym systemem walki. duzo fajnych ale skomplikowanych technik jednak bardzo przydatnych w ulicznych walkach.
jednak najlepiej zanim sie zapiszesz na krav mage to potrenuj cos innego np. kickboxing
Napisano Ponad rok temu
chcialabym dowiedziec sie czegos a propos "krav maga"co sadzicie o tym typie samoobr.mile widziane konkretne przyklady.A moze cos innego?...
krav maga jest bardzo dobrym i przydatnym systemem walki. duzo fajnych ale skomplikowanych technik jednak bardzo przydatnych w ulicznych walkach.
jednak najlepiej zanim sie zapiszesz na krav mage to potrenuj cos innego np. kickboxing
matko z córką...
jeden pisze o rozbudowanym parterze, drugi o skomplikowanych technikach...
czyżby KM tak szybko ewoluowała ?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
ewoluje.
zalezy od trenera:)
ale komplikacji to bym krawce nie zarzucił
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Znowu pyatanie o Bryla
- Ponad rok temu