Skocz do zawartości

Zdjęcie

Egzaminy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Egzaminy.

W TKD jest tak ze egzaminy do 6 Cup mozna zdawac co 3 miesiace ...

Bądźmy precyzyjni, dotyczy to taekwondo ITF. Inne organizacje taekwondo mają też inne przepisy.

Gizmo
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uchideshi: a skąd jesteś tak dobrze poinformowany :-)
A z tym brytyjczykiem to nie słyszałem, ale niezłe jaja :lol:
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uchideshi: a skąd jesteś tak dobrze poinformowany :-)

W Trybunie Ludu pisali :)
Chodzi chiba o historię "bariery jezykowej", gdzie Shihan omylnie potraktował Twoja prośbe jako pytanie o mozliwość złożenia egzaminu na Shodan???
Troche się nie spodziewałeś, ale zdałeś...
Gratuluję opanowania, no i umiejetnosci... Taki egzamin jest najwartościowszy... poklon
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hehe... przypomniała mi się kolejna anegdota z egzaminami u Tissier.
Też chodziło o egzamin o shodan - kumple pytają się Chrystiana, o to czy mają wypełnić aplikacje(to fill in apllication), a na co Chrystian, że nie mają się czym przejmować, bo u niego egzaminy są proste i wymaga tylko podstaw i żadnych aplikacji, ani zastosowań nie będzie. Chłopaki się nieźle zdziwili odpowiedzią. Ale to nie jest najlepsze, gdyż jakieś pół roku temu znajomy również zdawał egzamin i zapytał o to samo i ....... otrzymał identyczną odpowiedź.... Rany jak przyszedł do mnie i mi to opowiedział mało się ze śmiechu nie przewróciłem .... :)
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

co za bzdurne gadanie!
tak krotko cwiczy...a juz taki stopien...
albo tak dlugo a tylko taki.....
Sa rozni ludzie i maja rozne predyspozycje, jeden bedzie swietnym plywakiem, inny doktorat zrobi w pol roku, jeszcze inny bedzie spadachroniarzem na studiach (wiecznym studentem) przez 16 lat ! Co nie oznacza ze wymagania nalezy rownac do ktoregokolwiek!

Moim zdaniem nie powinno byc ZADNYCH ograniczen czasowych na egzaminy. Poza tym nie kazdy cwiczy w ten sposob ze UCZESZCZA na zajecia sztuk walki i na tym poprzestaje. Sa tez tacy co nigdy na stale zadnego platnego dojo nie odwiedzali , a sa lepsi od wielu sensejow. Duzo sprawniejsi fizycznie i technicznie. Sa to ludzie dla ktorych treningi sa zyciowa pasja i prawie tylko tym sie zajmuja. Zdobywaja wiedze i umiejetnosci z roznych zrodel.
Taka pasje mozna porownac mozna do pasji osob ktore nie studiowaly NIGDY na zadnej uczelni jezykowej, nie chodzily na zadne kursy , nie wyjezdzaly za granice, a mimo to maja BIEGLE , PERFEKT opanowane te bagatela 8 jezykow obcych. Kazdy z nich zdalby w kazdym z tych jezykow wszystkie jezykowe egzaminy miedzynarodowe bez mrugniecia. Jednak waszym tokiem rozumowania 'taki ktos' powinien zapisac sie najpierw do jakiejs szkoly jezykowej,nastepnie wyjechac za granice, isc na dodatkowe korepetycje i dopiero zdawac egzamin. Bo przeciez nie wypada inaczej...
bo innym to nauczenie sie 1 jezyka zajmuje dlugie lata i nadal sa wielkie problemy, a tu ktos wchodzi z butami....

ufff ironia mnie ogarnela !

przecietnaki!!!!!!
rownanie do dolu!
nie rozumiecie ze sa ludzie ktorzy naprawde sa nieprzecietni :)
  • 0

budo_bujin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 859 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja p.....le wszystkie egzaminy. :lol:
Jak ktos jest dno, to mu nawet hakama nie pomoze ani treningi u chiba sensei w san diego.
  • 0

budo_tokaji
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzisiaj bedac w empiku przylukalem ksiazke o karate shotokan. Napisal ja jakis sensei z ameryki, nie pamietam nazwiska, ale pamietal ze mial 5 dan. No i przegladajac ja natknalem sie na wypowiedz tego typu "Trenujac regularnie i regularnie zdajac egzaminy na stopnie uczniowskie, poziom mistrzowski osiaga sie zazwyczaj (sic!) po 3-4 latach" ...
  • 0

budo_misman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 629 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzisiaj bedac w empiku przylukalem ksiazke o karate shotokan. Napisal ja jakis sensei z ameryki, nie pamietam nazwiska, ale pamietal ze mial 5 dan. No i przegladajac ja natknalem sie na wypowiedz tego typu "Trenujac regularnie i regularnie zdajac egzaminy na stopnie uczniowskie, poziom mistrzowski osiaga sie zazwyczaj (sic!) po 3-4 latach" ...

Jasne, "Shotokan krok po kroku" czy jakos tak. Fajnie ilustrowana, ciekawe wydanie... zawierajace malo konkretnych tresci. No i co z tego, ze facet tak napisal ? Czym innym jest stopien, a czym innym sa umiejetnosci do tego stopnia adekwatne (badz nie). Rowniez nalezy pamietac, ze niektorym duzo czasu zajmuje np. nauka, praca badz rodzina i obowiazki - nie sa w stanie (fizycznie rowniez) podolac kilkugodzinnemu, codziennemu treningowi... :roll:
  • 0

budo_francos
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 247 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oczywiscie czasem stopien jest nieadekwatny do tego co sie umie..
I nie sposob wyliczyc kto w jakim czasie dojdzie do stopnia mistrzowskiego :roll:
  • 0

budo_tokaji
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jasne, "Shotokan krok po kroku" czy jakos tak. Fajnie ilustrowana, ciekawe wydanie... zawierajace malo konkretnych tresci. No i co z tego, ze facet tak napisal ? Czym innym jest stopien, a czym innym sa umiejetnosci do tego stopnia adekwatne (badz nie). Rowniez nalezy pamietac, ze niektorym duzo czasu zajmuje np. nauka, praca badz rodzina i obowiazki - nie sa w stanie (fizycznie rowniez) podolac kilkugodzinnemu, codziennemu treningowi... :roll:

Po pierwsze logicznym chyba jest, ze na dany beda zdawac ludzie, ktorzy maja sporo innych zajec poza karate. Rzadko sie zdarza by zdawaly dzieci z podstawowki, albo miliarderzy co to nie musza pracowac ani o nic sie martwic. Wiec wiadomo, ze nie chodzi tu o trening codzienny kilkugodzinny, jesli facet mowi "zazwyczaj"
Piszesz ze facet sobie powiedzial i co z tego. W sumie nic, chodzi mi o jego podejscie. Skoro mowi ze zwykle osiagniecie stopnia mistrzowskiego trwa 3-4 lata, to wypowiada sie jednak o wlasnym podworku. A chyba nie daje ludziom stopni jesli nie uwaza ze na nie zasluguja? Czyli uwaza ze po tym czasie wiekszosc ludzi osiaga poziom mistrzowski i tyle. Chodzi mi o fakt. Ktos pisal w jakims poscie ze niektorzy shihani w Stanach daja stopnie za samo przychodzenie na treningi. Moze to lekka przesada, ale cos chyba w tym jednak jest....
  • 0

budo_misman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 629 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze logicznym chyba jest, ze na dany beda zdawac ludzie, ktorzy maja sporo innych zajec poza karate. Rzadko sie zdarza by zdawaly dzieci z podstawowki, albo miliarderzy co to nie musza pracowac ani o nic sie martwic. Wiec wiadomo, ze nie chodzi tu o trening codzienny kilkugodzinny, jesli facet mowi "zazwyczaj"
Piszesz ze facet sobie powiedzial i co z tego. W sumie nic, chodzi mi o jego podejscie. Skoro mowi ze zwykle osiagniecie stopnia mistrzowskiego trwa 3-4 lata, to wypowiada sie jednak o wlasnym podworku. A chyba nie daje ludziom stopni jesli nie uwaza ze na nie zasluguja? Czyli uwaza ze po tym czasie wiekszosc ludzi osiaga poziom mistrzowski i tyle. Chodzi mi o fakt. Ktos pisal w jakims poscie ze niektorzy shihani w Stanach daja stopnie za samo przychodzenie na treningi. Moze to lekka przesada, ale cos chyba w tym jednak jest....

8O Logika porazajaca, przyznaje... :? Ludzie ktorych znam (tu opieram sie wylacznie na wlasnych doswiadczeniach, zeby nie bylo, ze zaslyszane :) ) - albo maja konkretne stopnie (i w pelni na nie zasluguja - tu mowa o dan i wyzej) - albo nie podchodza do examu bo uwazaja, ze nie zdobyli odpowiednich umiejetnosci. A cwicza - zapewniam cie - dluzej, niz 3 - 4 lata... Oczywiscie znam takich, co sa 'kolorowi' BARDZO na wyrost, ale to poza kategoria, mowimy tu o wlasnej swiadomosci swoich umiejetnosci (lub jej braku). A zeby jednak otrzymac tego swojego upragnionego dana, to (IMO) nie wystarcza 3 treningi w tygodniu po 1 - 1,5 h kazdy, w trybie hobbystyczno-rekreacyjnym. Tu trzeba czegos wiecej.. Cwiczenia wlasne, ciagla praca nad soba... I skad wziac czas ? gdy sie np. pracuje ? Miec swiadomosc, ze nie mozna w pracy ot tak sobie zaryc nosem w np. klawiature i sie zdrzemnac, bo treningi byly wyczerupjace ? Wiekszosc z tych ludzi to maniacy, nieco troche p***nieci na punkcie karate :) A Ty po 4 latach (nawet intensywnego treningu) ocenilbys sie, ze w pelni zaslugujesz na miano 'mistrza' ? na czarny pas ? Gratuluje optymizmu, i dobrego samopoczucia :)
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czytaliscie wogole moj post :) ?
  • 0

budo_misman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 629 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czytaliscie wogole moj post :) ?

Aaaallle chtoooryyyy ? 8O :wink: :)
  • 0

budo_lbartekl
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 637 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dżizys...dan ot tak sobie w 4 latka (zazwyczaj) rotfl hyhyhy :lol: :) dobre!!
Jak bym bardzo chciał, to juz bym z czarnym biegał, ale co bym z tego miał???? Mam swój niebieski i nie uważam, żebym w tej chwili na wyższy zasługiwał. Chrzanić stopnie :X .
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ponawiam pytanie :twisted:

...przed..przed ostatni :P
(w tym temacie)
  • 0

budo_tokaji
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

8O Logika porazajaca, przyznaje... :? Ludzie ktorych znam (tu opieram sie wylacznie na wlasnych doswiadczeniach, zeby nie bylo, ze zaslyszane :) ) - albo maja konkretne stopnie (i w pelni na nie zasluguja - tu mowa o dan i wyzej) - albo nie podchodza do examu bo uwazaja, ze nie zdobyli odpowiednich umiejetnosci. A cwicza - zapewniam cie - dluzej, niz 3 - 4 lata... Oczywiscie znam takich, co sa 'kolorowi' BARDZO na wyrost, ale to poza kategoria, mowimy tu o wlasnej swiadomosci swoich umiejetnosci (lub jej braku). A zeby jednak otrzymac tego swojego upragnionego dana, to (IMO) nie wystarcza 3 treningi w tygodniu po 1 - 1,5 h kazdy, w trybie hobbystyczno-rekreacyjnym. Tu trzeba czegos wiecej.. Cwiczenia wlasne, ciagla praca nad soba... I skad wziac czas ? gdy sie np. pracuje ? Miec swiadomosc, ze nie mozna w pracy ot tak sobie zaryc nosem w np. klawiature i sie zdrzemnac, bo treningi byly wyczerupjace ? Wiekszosc z tych ludzi to maniacy, nieco troche p***nieci na punkcie karate :) A Ty po 4 latach (nawet intensywnego treningu) ocenilbys sie, ze w pelni zaslugujesz na miano 'mistrza' ? na czarny pas ? Gratuluje optymizmu, i dobrego samopoczucia :)

Ee.... Misman... jakby to powiedziec, Ty mnie chyba nie zrozumiales... :D
Cwiczylem wiecej niz te 4 lata... i wierz mi, ze bynajmniej tak sie nie oceniam :lol:
A tak w ogole, to ja mam poglad podobny do Bartka (przeczytaj wyzej), tylko moze przedstawilem w troche ostrozny sposob, myslalem ze kazdy zrozumie o co mi chodzi, nastepnym razem postaram sie wypowiadac troche prosciej :wink:

A- Bartek, pamietaj, tam bylo 3-4 lata :wink: a co do stopni to masz racje :twisted:
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

widze jednak ze uparcie dazy sie do tego zeby rownac do WLASNYCH mozliwosci... wiec ja uparcie pisze swoj nastepny post :)

Mylicie pojecie mistrzostwo, a pas. Dan to tylko z nazewnictwa jest to "stopien mistrzowski". Tak naprawde to dopiero poczatek nauki danej sztuki walki...
w roznych systemach czas na jego zdobycie "upragnionego dana" jest dluzszy albo krotszy,ale zalezy (przynajmniej powinien zalezec) przede wszystkim od mozliwosci trenujacego...
Nawet w Aikido (gdyby nie durne przepisy) mozna zdobyc 1 dana w 2 lata jesli jest sie po prostu dobrym. Koniec.
Czarny pas nie oznacza jednak ze sie jest juz od razu mistrzem w aikido...

przyklad: Yoshiharu Hosoda Prezes honorowy Federacji Aikido Ren Shin Polska zdal na 1 dana w Aikido po 2 latach treningu. (obecnie ma 5 dan aikido, 5 dan iaido, 3 dan karate goju-ryu, 2 dan judo)

. tutaj jest zapis czatu z jego udzialem : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_lbartekl
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 637 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mafox- ja biegając z czarnym pasem i widząć, że ktoś z kyu jest ode mnie lepszy technicznie, albo mnie leje, czułbym się jak kretyn. Dlatego właśnie nie śpieszy mi się do dana- zanim na niego zdam chcę osiągnąć pewien stopień mistrzostwa.
  • 0

budo_tokaji
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wlasnie.... to ze dochodzi do paranoi nie znaczy ze musimy je przyjmowac jako wykladnie wiedzy. Mafox, czarny pas to pas mistrzowski, nic nie mylimy. Pas ma odzwierciedlac poziom wiedzy i umiejetnosci adepta sztuk walki, jak ktos nosi pas mistrzowski oznacza ze osiagnal taki poziom... (mistrz nie w sensie najlepszy - bardziej w sensie dawnych mistrzow np cechowych, po prostu czlowiek kompetentny w danej dziedzinie) (co nie znaczy bynajmniej ze nie moze umiejetnosci dalej doskonalic)
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Trzeba by dodać że wszyscy trenujący powinni mieć w sobie dozę samokrytycyzmu. Jeśli widzą że nie sprostają zadaniu zdawania na kolejne stopnie, albo egzamin wypadnie bardzo blado tak że komisja ledwo ledwo przepuści, to po co w ogóle do egzaminu podchodzić.
Wychodzę z założęnia że jak mam już jakis stopień to nie powinienem chałturzyć na macie i wykazywac braku pewnych umiejętności. bo posuje to nie tylko mó wizerunek ale i organizacji, czy klubu w którym ćwiczę, bo przecież własna osobą reprezetnujemy go czy chcemy tego czy nie.
Co do ograniczen czasowych, to są potrzebne, pomagają ugruntowac posiadane umiejętności, ale jesli ktoś wybija się ponad poziom to nie ma sensu żeby za bardzo go powstrzymywać administracyjnymi przymusami, trzeba pozwolić mu zdac na wyższy stopień.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024