Egzaminy.
Napisano Ponad rok temu
Macie większe doświadczenie odemnie więc może mi powiecie jak to jest.Czy są jakieś ograniczenia czasowe przy zdawaniu na kolejne stopnie.
U mnie w klubie egzaminy na kyu są raz w roku i po mojemu ma to sens bo każdy stopień powinien być obrazem twoich umiejętności.Wiem że każda organizacja ma swoje ustalone wymagania ale jakie jest wasze zdanie na ten temat i jak to jest u was w dojo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
P.S. Niejestem w 100% pewien od którego kyu trzeba zdawac w Krakowie.
Napisano Ponad rok temu
jest.Czy są jakieś ograniczenia czasowe przy zdawaniu na kolejne stopnie.
U mnie w klubie egzaminy na kyu są raz w roku i po mojemu ma to sens bo każdy stopień powinien być obrazem twoich umiejętności.Wiem że każda organizacja ma swoje ustalone wymagania ale jakie jest wasze zdanie na ten temat i jak to jest u was w dojo.
w Ki Aikido są ograniczenia czasowe. Ale to normalne i z korzyścią dla zdającego, bo nasiąka wiedzą i umiejętnościami i na egzaminie jest mu łatwiej.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Aha, to bylo sporo lat temu, teraz o ile wiem w karate nie ma egzaminow na 9 kyu...
Ja mialem
Napisano Ponad rok temu
Właśnie, pewnie że sąAha, to bylo sporo lat temu, teraz o ile wiem w karate nie ma egzaminow na 9 kyu...
Ja mialem
Napisano Ponad rok temu
.Czy są jakieś ograniczenia czasowe przy zdawaniu na kolejne stopnie.
No cóż... jakie Dojo takie zasady.... Ja ćwiczę intensywnie Aikido od ponad 6 lat i w tym czasie oszedłem do egzaminu na 1 kyu, który zdam jak tylko oddadzą mi mój paszport!!
Normy czasowe sa jak dla mnie ograniczeniem... Od 2 lat w moim dojo nie ma czegoś takiego jak 10 miesięcy ćwiczeń, 2 staże międzynarodowe pomiedzy stopniami 2 i 1 kyu np...
Jestem zwolennikiem gdy Sensei sam mówi ze powinienem podeść do egzaminu... najczęściej sami ubiegamy się o taką mozliwość, ale końcową decyzję podejmuje on....
Mój brat ma Shodana po 7 latach ćwiczeń co dla mnie jest szokiem, ale właśnie dzieki swym umiejetnościom i brakom ograniczeń Federacyjnych jest takie coś mozliwe...
Wszystko powinno zależeć od Ciebie...a nie od Federacji i czyjegos widzimisie...
Jestem gotowy to podchodze do egzaminu.... jeśli mnie ktos zechce przeegzaminować...
2 razy w roku Sensei organizuje wyjazdy egzaminacyjne, gdzie jest szansa zdać na stopnie powyżej kyu, na zasadach jakie przyjmie Shihan..
i zadna federacja mi niczego nie nazuca... tylko Shihan..
Napisano Ponad rok temu
Właśnie, pewnie że sąAha, to bylo sporo lat temu, teraz o ile wiem w karate nie ma egzaminow na 9 kyu...
Ja mialem
No ok ok Mowilem ze troche wypadlem z tematu egzaminow i wymagan. Zreszta podejrzewam ze w roznych federacjach jest inaczej.
Napisano Ponad rok temu
Mój brat ma Shodana po 7 latach ćwiczeń co dla mnie jest szokiem, ale właśnie dzieki swym umiejetnościom i brakom ograniczeń Federacyjnych jest takie coś mozliwe...
7 lat - i to ma być krótko !!!!! Po 7 latach ma się nidan. Ja zdałem po 4,5 roku na shodan
Napisano Ponad rok temu
O rany! Czemu nie zacząłem ćwiczyć aikido? :wink:
7 lat - i to ma być krótko !!!!! Po 7 latach ma się nidan. Ja zdałem po 4,5 roku na shodan
Napisano Ponad rok temu
8O A co kolega reprezentuje, ze sie tak spytam ? Jaka sztuke ? Tak z ciekawosci pytam... Nie wybiera sie kolega do 3miasta ? *serdecznie* zapraszamy na trening... :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Osobiście uważam że ograniczenia czasowe to dobra rzecz, przynajmniej w Aikido. Ostatnio sporo ludzi zdaje egzaminy na czas, aby jak najszybciej mieć hakame. I uczą się pod egzaminy, właściwie mają opanowane tylko techniki egzaminacyjne, a resztę trakują że nie muszą jeszcze tego umieć nauczą się na następny egzamin.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem nawet tak, że na tle PFA Ci ludzie są wręcz rewelacyjni i zasługują na stopnie o jeden wzwyż(podkreślam, że jest to na tle ...). Akurat w ich przypadku stopnie są jak najbardziej zasłużone.
I tu się z Tobą zgodzę Wallace ja widziałem 1 , 2 dany PFA na stażu z Tamura Sensei i niezłe zdziwko mnie chapneło 8O 8O znam ludzi z 2 kyu któzy lepiej się prezętują od tych danowców.
Napisano Ponad rok temu
W 2000 roku Tissier przeegzaminował uke który asystował przy egzaminie na Shodan u jednego z brytyjskich Aikikaiowców..
Inicjatywę do egzaminu wyraził Shihan co bardzo zdziwilo zarówno Uke jak i egzaminowanego...
Zdziwienie sięgneło szczytu gdy okazało się ze ten uke zdał Shodana w 2 tygodnie po tym jak otrzymał 1 kyu!!!
Tak więc czasowe ograniczenia sa tylko wymogiem formalnym, a nie technicznym..
W tym roku jadę do Francji więc ciekawe z czym wrócę.. rotfl
Pozdrawiam
Uchideshi
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Style walk i ideologia
- Ponad rok temu
-