Judo - Samoobrona czy Sport ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tutaj na obczyznie u mnie w klubie robi sie tylko judo sportowe i tym miescie w ktorym mieszkam , jezeli chodzi o systemy chwytane, nie ma wyboru! Dlatego tez razem ze znajomymi spotykamy sie przynajmniej raz w tygodniu poza treningami i razem trenujemy cos w kierunku submission wrestling! Mamy kolege z bjj innego z luta livre no i sporo judokow! Swietna sprawa i sporo korzystam na tym!
W innych klubach ktore tutaj znam robi sie judo nastawione tylko na rywalizacje sportowa i turnieje, czyli okrojona technika, duzo ogolnorozwojowki i cwiczen sprawnosciowych!
Pozdrawiam MH!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak swoją drogą to nawet bez treningów judo specjalnie samoobronie poświęconych jeśli się wklei w chodnik kogoś kto nie umie padać jakimś przyjemnym rzutem to i tak szczęśliwy nie będzie
Zgadzam sie 100% pare lat cwiczylem karate kyokushin (i troche tradycyjne) teraz zaczalem cwiczyc Judo (wspanialy sport i szuka walki zaluje ze nie zaczalem wiele lat temu od tego). Porownujac techniki to pare kopniec i technik recznych mozna przetrzymac natomiast prawidlowo wykonany rzut na chodnik raczej cienko widze klijenta. Tekze Judo jest samoobrona sama w sobie. A sportowy trening pomaga w uzyskaniu odpowiedniej szybkosci techniki i sily. Jak rzucisz na zawodach gosciem, ktory tez zna te same techniki to wydaje mi sie ze tym bardziej rzuci sie goscia, ktory nie zabardzo sie orientuje w tej dzialce.
Napisano Ponad rok temu
Przedtem trenowałem ju jitsu i wydaje mi się że tam było zdecydowanie więcej czegoś co można było nazwać samoobroną.
Prawde mówiąc chętnie bym wrócił do ju jitsu, no ale niestety nie ma narazie takiej możliwości:(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jak niektórzy przedmówcy stwierdzili już wyżej nawet ktoś kto tylko ćwiczy walkę sportową bez problemu obroni się przed nieuzbrojonym mało doświadczonym ulicznym bandytą. Każdy chyba naturalnie i instynktownie będzie bronił głowy chowając ją za rękami - a jeżeli trenuje się judo to także naturalnym będzie dążenie do zwarcia.
Mój kumpel z treningów został kiedyś wyzwany na "solo". Pierwszego strzała dostał w gębę ale był już w momencie wykonywania rzutu O-SOTO-GARI. Efekt: kumpel miał rozbitą wargę a koleś wyrwany bark. Tamten koleś był zwykłym oprychem - nie znał się na sztukach walki. A mój kolega nie ćwiczył samoobrony nigdy - cały czas trylko sportowe judo.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Źródło jest wiarygodne, ale aż nie chce się wierzyć ...
Wiecie dlaczego Pudzian siedział???
Każdy pewnie się domyśli, ze za pobicie.
Tylko w jakich okolicznościach ...
Pudzian dostał wpierdol od jakiegoś judoki (chyba byłego) ze Skierniewic
i pojechali tam we trzech i go pobili.
Wyobrażacie sobie spuścić wpierdol Pudzianowi??? :twisted:
Jeżeli jest ktoś ze Skierniewic kto może to potwierdzić to proszę
To tyle na temat przydatności judo :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Co do judo i samoobrony nawet ktos kto trenuje czyste judo bez jakis tam bajerow z samoobrony ma o wiele lepiej. Jak to ktos mi ladnie powiedzial lepiej miec rozbita warge i miec goscia uduszonego pod soba niz odwrotnie
Napisano Ponad rok temu
Co do judo i samoobrony nawet ktos kto trenuje czyste judo bez jakis tam bajerow z samoobrony ma o wiele lepiej. Jak to ktos mi ladnie powiedzial lepiej miec rozbita warge i miec goscia uduszonego pod soba niz odwrotnie
A moim zdaniem lepiej mieć gościa pod sobą bez rozbitej wargi
Napisano Ponad rok temu
A no właśnie. A może ktoś pochwali się jakimiś akcjami w których wykorzystał Judo do samoobrony? Ja jeszcze nie miałem żadnej takiej akcji. W sumie wogóle jeszcze nie miałem akcji żeby ktoś mnie zaczepił. Cóż Sanok to bardzo spokojne miasteczko.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
AZS KUL.......a że PL tam jest to jush pewnie zapomniałeś !!! OJ poćwiczymy chyba sobie niedługo jakieś techniki duszenia.....Na AZS KUL miałem ze 4-5 treningów poświęconych samoobronie, głownie było to podstawowe "chwyty" z jj.
Napisano Ponad rok temu
Mało osób potrafi sie zmobilizować. Przychodzą czasem, żeby sobie pogadać, po denerwowac kogoś itp. itd. U mnie niektórzy nawet nie znają histori, a czasem nawet nazewnictwa mimo że trenuja po kilka lat... :? 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Ty, flota?
Napisano Ponad rok temu
Witam
A no właśnie. A może ktoś pochwali się jakimiś akcjami w których wykorzystał Judo do samoobrony? Ja jeszcze nie miałem żadnej takiej akcji. W sumie wogóle jeszcze nie miałem akcji żeby ktoś mnie zaczepił. Cóż Sanok to bardzo spokojne miasteczko.
Pozdrowionka
Dwa razy O-soto i parę razy różne wersje O-goshi (z reguły harai, ale z reguły byłem na cyku i niezbyt pamiętam:))
Oczywiście zejścia do nóg są bardzo skuteczne, ale raz dostałem nokaut jak schopdziłem do nóg jednego typka noga drugiego:((
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kontry
- Ponad rok temu
-
turniej AON Rembertów
- Ponad rok temu
-
Okuri ashi harai w wykonaniu Vladimira Putina
- Ponad rok temu