Dlaczego trenujący capoeirę NIE trzymają gardy
Napisano Ponad rok temu
1)nieładnie to wygląda
2)można łatwo "zarobić" w klatę z techniki obrotowej w roda
3)robiąc coś takiego na ulicy,karateka walnie was z pięści w klatę, judoka przewróci, taekwondoka zrobi yop chagi,itd.
Wiem,że to nie jest cechą capoeiry jako takiej(bo byłam na warsztatach Brazylijczyków i oni też zwracali uwagę na trzymanie rąk) tyle, że w capoeirze rzadko stosuję się techniki ręczne,a roda jest zwykle bezkontaktowa,więc ludzie po prostu nie zwracają na to uwagi.
Nie piszę tego,bo "trenuję taekwondo i wiem lepiej", ale ja też nie trzymałam gardy i zemściło się to na sparingach w tkd. A co Wy o tym sądzicie? Może w Waszych grupach zwraca się na to uwagę? PS.Jeśli zrobiłam błędy w portugalskich nazwach to przepraszam:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za Joannaz: w prawidlowo wykonywanej ginga rece powinny byc uniesione na wysokosci barkow i oslaniac glowe przed udzerzeniem.w ginga niektórzy trzymają rączki na np.wysokości tułowia
Przy kopnieciach rece rzeczywiscie sie "otwieraja", ale w taki sposob by nadal chronic.Po prostu przy armada i innych kopnięciach "otwierają się,tzn. ręce lecą im na boki.
Capoeira zawsze ladnie wgladanieładnie to wygląda
Po pierwsze to jak czesto stosuje sie jakies techniki zalezy od samego wykonujacego. Wachlarz technik recznych w capoeira jest na prawde duzy (galopante, palma, esqalada, forquinha [sorx za ew. bledy]). Po drugie to jak sie gra w roda zalezy od rytmu berimbau i usposobienia ludzi. Jezeli ktos lubi jogo duro to niech tak gra w kazdej roda.w capoeirze rzadko stosuję się techniki ręczne,a roda jest zwykle bezkontaktowa
Przechodzac jednak do sedna, faktycznie bardzo wazna jest praca rak w ginga i powinno sie caly czas pilnowac by rece nie opadaly, ani nie lataly jak u pajacyka. Nie wyrobienie u siebie takiego nawyku moze sie zle skonczyc. Gdy nie zdazymy zrobic uniku a na nasza glowke poleci kopniak pokroju martelo to tylko rece moga pomoc.
W mojej grupie zawsze instruktorzy zwracaja nam uwage zeby rece trzymac wysoko (choc czasem i im opadaja :wink: )
Pozdrowka!
P.S.: Joannaz: śliczne zdjęcie
Napisano Ponad rok temu
ps ładne naprawde ładne zdjęcie joannaz :*
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozatym w capoeira nie chodzi o bicie tylko o styl.
Naprawdę jest tyle technik ręcznych w capo?! Nam pokazali tylko jedną...Na następnym treningu poproszę trenera o wyjaśnienia
a poza tym nie zobaczysz przeciez wszystkich mozliwosci na jednym treningu i tak nie da sie ich wszystkich nauczyc od razu:)
Napisano Ponad rok temu
pozatym w capoeira nie chodzi o bicie tylko o styl.
w ten sposób robisz z capo balet. pamiętaj że capoeira ma wiele aspektów, nie zapominaj że to też sztuka walki. Gdy gra sie capoeira agresywnie to oczywiście że używa sie gardy!
Napisano Ponad rok temu
naprawde... po jednym treningu trudno poznac capo, a tym bardziej zauwazyc jakies za i przeciw. capo trzeba poznawac powoli, zaglebiac sie w nie:)
Napisano Ponad rok temu
popieram w 100% z Capoeirą jest jak z kobietą nalezy ją poznawać stopniowo ":)naprawde... po jednym treningu trudno poznac capo, a tym bardziej zauwazyc jakies za i przeciw. capo trzeba poznawac powoli, zaglebiac sie w nie:)
Napisano Ponad rok temu
1. nie tracic kontaktu wzrokowego z 2 grajacym
2. nie odwracac sie plecami
3. rece, lub 1 reka przy twarzy przy wszystkim co sie robi [ nie biore pod uwage akrobacji ]
no wiec przy ginga 1 reka jest caly czas przy twarzy, 2 ubezpiecza tyl i jest mniej wiecej kolo posladka w ten sposob nie ma szans na trafienie nas a to ze niektorzy zapominaja to ich pech...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
WSZYSCY(łącznie z trenerem) totalnie lekceważą sprawę ułożenia rąk przy kopnięciach(a i w jinga niektórzy trzymają rączki na np.wysokości tułowia)Po prostu przy armada i innych kopnięciach "otwierają się,tzn. ręce lecą im na boki.A wtedy:
Heh, no jak ktos zle robi ginga i zle wykonuje armada Raz w zyicu zle sie wychylilem, nie moglem jesc 3 dni Uwazajcie, Mestre Jacare ma zabojcze martelo, hue hue
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja do tej pory tego nie moge zrozumiec... ja wiem ze w roda kontaktu nie ma ale to nie zmienia faktu ze reka przy twarzy powinna byc zawsze:)
Jak to w Capoeira nie ma kontaktu???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ehh przyjdz i sam zobacz jak to wyglada albo lepiej przeczytaj moja wypowiedz: "hmm nio stary temat ale sie wypowiem bo mie az korci u nas przy kazdym kopnieciu, zejsciu do parteru obowiazuja 3 rzeczy:"Jeśli wy gracie capoeirę tak, że nie macie potrzeby trzymania rąk, to ciekawy jestem jak wygląda wasza ginga. To jest kaleczenie capoeiry."
1. nie tracic kontaktu wzrokowego z 2 grajacym
2. nie odwracac sie plecami
3. rece, lub 1 reka przy twarzy przy wszystkim co sie robi [ nie biore pod uwage akrobacji ]
no wiec przy ginga 1 reka jest caly czas przy twarzy, 2 ubezpiecza tyl i jest mniej wiecej kolo posladka w ten sposob nie ma szans na trafienie nas a to ze niektorzy zapominaja to ich pech... "
nastepna: " przynajmniej mnie tak zawsze wpajano i tak robie " coz tak bywa... o tych zasadach tez wiem bo wpisywalem je do tematu wlasnie o tych zasadach i sekwencjach mestre Bimba... nio wiec to chyba rozwialo Twoje watpliwosc i mam nadzieje ze Cie jush nie martf
w skrocie widzialem jak to robia inni na filmikach i tylko o to mi chodzilo, sam staram sie grac blisko i mam caly czas reke przy twarzy i kieruje sie zasada w.w tzn. nie tracic kontaktu wzrokowego z 2 grajacym, co do jogo duro jestem narazie za cienki i nie probuje wstawiac takich rzeczy cos jeszcze ? :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
techniki na talerzu
- Ponad rok temu
-
IMPREZA" FESTA BRASIL" 23.11 W WARSZAWIE
- Ponad rok temu
-
Planet Capoeira e-zine na papierze
- Ponad rok temu