Zadyma w kolejce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dalsza dyskusja na priva, jeśli sobie życzysz. Nie na forum.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może skm wydaje się komus stabilne i jadące równo, ale autobus strasznie rzuca i każde wejście z kosą moze byc letalne (wg mnie w 90%, ale nie jestem specem), tak samo długie kopnięcia i derzenia - mam wrazenie, ze nie dojda do celu...
drechy a sterydy itp. .... tak sie własnie składa, ze dostałem od dwóch gosci, za to, że spojrzałem się na ich discmana - jednemu złamałem(albo bardzo silnie uderzyłem w) nos głową - efekt był praktycznie zaden...
pozdrawiam z zyczeniami, by watek był czysto teoretyczny
ptys
Napisano Ponad rok temu
Nie ma to jak rozwazania.
Couggar co ty mowisz... cwiczyc odruchy w wyobrazni?
Taaa... wybacz chyba odruch wymiotny.
Napisano Ponad rok temu
Właśnie o to chodzi, żeby wymiotnego nie było. To się nazywa trening mentalny, może się przydać. Cudów nie ma, od myślenia nie zrobisz obrotówki z wyskoku, ale palec w oko bez zbrzydzenia wetknąć możesz.Couggar co ty mowisz... cwiczyc odruchy w wyobrazni?
Taaa... wybacz chyba odruch wymiotny.
"Najpotężniejszą bronią jest ludzki umysł" :roll:
Napisano Ponad rok temu
Czlowiek nie wszytskich reakcji uczy sie mentalnie. Oswajanie sie z czyms co budzi strach, ma sens jesli jest poparte pozniej rzeczywistym obcowaniem z bodzcem awersyjnym.
Innymi slowy mentalnie trenujesz sie w warunkach sporego komfortu psychicznego - w odpowiadajacych Ci warunkach.
Wtedy kiedy pojawia sie stress, zagrozenie, strach a nawet panika nie pomagaja zbytnio mentalnie wyrobione reakcje, bo obrazowo mowiac masz spore szanse zapomniec ze sie na nie mentalnie uodparniales.
Napisano Ponad rok temu
sama doszłas do wniosków (cześciowo) których błędność początkowo mi zarzuciłas..;-)
wtedy własnie tj.w sytuacji kryzysowej maja ujawnic sie zdrowe i przemyslane działania wręcz odruchowe- wycwiczone w sytuacji bezstresowej...np.
policjanci ( i nie tylko) wielokrotnie ćwicza wejście do pomieszczenia chciaz wiedzą że nic im wtedy nie grozi i...ćwiczą je nawet na papierze!! nie tylko w praktyce...
dalej
w agencjach ochrony ludkowie wielokrotnie ogladaja filmy z interwencjami a potem godzinami analizują zachowania sie ludzi w tych sytuacjiach i mysląc o reakcji na takie zdarzenie wyrabiaja w sobie podswiadomie reagowanie takie jakie sobie zprogramują..
są sytuacjie które cięzko zasymulować ale zobacz temat w dziale ulica "zzycia codziennego kierowcy"...chodzi o przemyślenie swojej reakcji na konkretne zdarzenie po to by reagować własciwie i adekwatnie do posiadanych umiejetności i sprzetu a nie dopiero na ulicy myslec co robic albo działac zupełnie odruchowo co nie zawsze znaczy dobrze.
złych odruchów nalezy sie pozbywać i tu odgrywa role trening psychologiczny a nie tylko fizyczny.
poza tym to co mówisz o reakcji stresowej nie sprawdza sie jeżli dobrze się przygotujesz do reakcji...jezeli wielokrotnie wyobrażamy sobie jakąs sytuacje np.jestes w banku i ktoś wyciaga pistolet i terroryzuje kasjerkę to po pewnym czasie analizowania tej sytuacji zaczyna wydawac ci sie ona normalna i nawet podswiadomie chcesz żeby sie zdarzyła bo wiesz co wtedy zrobisz i sie jej nie boisz..
tak samo jest ze strzeleniem do człowieka..są ludzie którzy niegdy nie strzela bo nie sa do tego przygotowani a sa tacy którzy to zropbią bez zastanowienia bo...już z tym sie oswoili,z mysla że moga zabić bo przemysleli już za i przeciw...
żołnierza poddaje sie ostremu treningowi psychicznemu np.poprzez to że każe mu sie strzelac do manekina człowieka a nie do tarczy..
reasumując:fizycznie możesz byc supersprawna ale jesli boisz sie uderzyć to na co ci ta fizyka???jesli wiesz że najskuteczniejsze jest uderzenia w szczękę a masz odruch kopania w tyłek to na co ci taki odruch..musisz go zmienic w swim umysle.
Napisano Ponad rok temu
telex reaguje siedzenie w samochodzie na napastnika który idzie z wyraznym zamiarem zrobienia mu krzywdy--gdyby przetrenował swoje zachowanie w wyobrazni to nie popełniłby błedu wiary w dobre zakończenie tego zdarzenia.a taki błąd może kosztować bardzo dużo (albo nic).to z tematu a którym wspomniałem wczesniej.
Napisano Ponad rok temu
Jasniej prosze, nie musze rozumiec wszystkiegosama doszłas do wniosków (cześciowo) których błędność początkowo mi zarzuciłas..
wielokrotnie ćwicza wejście do pomieszczenia chciaz wiedzą że nic im wtedy nie grozi
O ta roznice mi chodzićwiczą je nawet na papierze!! nie tylko w praktyce...
Czekam na rozwinicie tego zdaniazłych odruchów nalezy sie pozbywać i tu odgrywa role trening psychologiczny a nie tylko fizyczny.
Napisano Ponad rok temu
Zdaje się, że to nie ma nic z wyrabianiem odruchów (bo niby jak), ale z kwestiami taktyki. Oglądając film nie zaprogramujesz sobie reakcji na np. atak rozwścieczonego pijanego gościa.bravo.Tafia...
sama doszłas do wniosków (cześciowo) których błędność początkowo mi zarzuciłas..;-)
wtedy własnie tj.w sytuacji kryzysowej maja ujawnic sie zdrowe i przemyslane działania wręcz odruchowe- wycwiczone w sytuacji bezstresowej...np.
policjanci ( i nie tylko) wielokrotnie ćwicza wejście do pomieszczenia chciaz wiedzą że nic im wtedy nie grozi i...ćwiczą je nawet na papierze!! nie tylko w praktyce...
dalej
w agencjach ochrony ludkowie wielokrotnie ogladaja filmy z interwencjami a potem godzinami analizują zachowania sie ludzi w tych sytuacjiach i mysląc o reakcji na takie zdarzenie wyrabiaja w sobie podswiadomie reagowanie takie jakie sobie zprogramują..
Napisano Ponad rok temu
wiesz..żeby wygrac to najpierw musisz wszystko zaplanować..jesli plan jest dobry to wszystko się uda..chyba że wystąpią nieprzewidziane okoliczności..i wtedy potrzebne jest myślenie kreatywne i umijętności..zauważ , że wszystkie akcjie grup specjalnych ( anie ma tu różnicy z pojedynczym człowiekiem) sa analizowane.planowane.przemyślane,przetrenowane na sucho i dopiero wykonywane.
zwróc uwage na przymiotnik: przemyslane i planowane.
czy ty masz algorytm postrepowanie z pijanym agresywnym gościem??wiesz jakbys sie zachował w róznych konfiguracjach jego dzieaania???masz wariant a,b,c i d???
Napisano Ponad rok temu
To co mowisz ma swoje racje i rzeczywiscie pomaga, ale samo nie wystraczy.
Czlowiek nie wszytskich reakcji uczy sie mentalnie. Oswajanie sie z czyms co budzi strach, ma sens jesli jest poparte pozniej rzeczywistym obcowaniem z bodzcem awersyjnym.
.
a wiec przyznajesz rację częsciowo..;-)..ma sens..nawet jak sie nie obcuje z bodźcem awersyjnym bo to już daje iles tam procent sukcesu..a jak sie obcuje z bodźcem awersyjnym to jest już za pózno..chyba że to bodziec awersyjny udawany;-)..czyli mniej awersyjny..;-)
Napisano Ponad rok temu
Wybacz, ale straszne bzdury piszesz. Mylisz naukę odruchów z planowaniem i taktyką. Przestań trollować.slaszysz..a własnie , że sobie zaprogramuję...potem to juz kwestia przygotowania do akcji..fizycznego i sprzętowego..
wiesz..żeby wygrac to najpierw musisz wszystko zaplanować..jesli plan jest dobry to wszystko się uda..chyba że wystąpią nieprzewidziane okoliczności..i wtedy potrzebne jest myślenie kreatywne i umijętności..zauważ , że wszystkie akcjie grup specjalnych ( anie ma tu różnicy z pojedynczym człowiekiem) sa analizowane.planowane.przemyślane,przetrenowane na sucho i dopiero wykonywane.
zwróc uwage na przymiotnik: przemyslane i planowane.
czy ty masz algorytm postrepowanie z pijanym agresywnym gościem??wiesz jakbys sie zachował w róznych konfiguracjach jego dzieaania???masz wariant a,b,c i d???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nauka odruchu>>>widze broń w reku przeciwnika od razu wyciagam swoją,przeładowuje i strzelam mierząc w klatke piersiową..czy ty to masz wrodzone??bo ja sie tego troche musiałem nauczyć..i mam juz ten odruch..proste??podac więcej przykładów..?
Napisano Ponad rok temu
Czy sugerujesz ze to co robisz nie jest odruchem?
A uczyles sie tego mentalnie?
A strzeliles czy tylko mierzyles?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
w obronie kopanego..."na każdy temat"
- Ponad rok temu
-
wysadzony z auta