Tu musze Cie Tomasz zasmucic - Jarek ma zupelna racje.
Najwieksza sila kopniecia (szczegolnie technik okreznych) bierze sie z pracy biodrem, zwiazanej z jego energicznym wyrzucaniem w przod. CZyli mowimy o typowej dla np. Thai boxu (czy Shidokanu takze) mechaniki kopniec.
ja nie mowilem o okreznych kopnieciach tylko o mae geri bo jak rozumiem od tego zaczela sie dyskusja, ale moze zle zrozumialem mnie w kazdym razie chodzi o nie otwieranie biodra przy mae geri
Przy tak kopiacym przeciwniku nie mysli sie o tym aby kopnac go w krocze, a wylacznie o tym aby przetrwac kopniecie uzywajac blokow czy pracy na nogach.
i tu Cie zaskocze w przypadku okreznego kopniecia (w japonskim mawashi) na glowe typu tajowego to wystarczy wejsc do przodu w czasie wykonywania kopniecia przez przeciwnika z ciosem prostym np ale musi byc koniecznie z krokiem i to samo jezeli chodzi o lowkick
a wiesz kto mnie tego nauczyl? Tajlandczyk co sie za nim uczylem na uniwerku chinskigo prawie dwa lata temu
w wersji niesportowej przy kopnieciu na glowe do mozna bylo wejsc do przodu pakujac sie w krocze kopiacego
pozdrawiam
tomek