Kendo a Kenjutsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w szermierce,moze byc z tego ciekawa dyskusja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dodal bym tylko rze iaido uczy jeszcze naprzyklad opanowania w rzyciu cierpliwosci, pokory, szacunku dla innych, kultury japonskiej, wrazliwosci i odwagi itp....
Napisano Ponad rok temu
tylko dodatek.Piszesz ze masz szybszy start majac wyzsza pozycje,zgoda,tylko ze nie zawsze i nie w kazdej sytuacji ja stosujesz...a co kiedy wejdziesz na krotki dystans kiedy nie mozesz manewrowac...uzywacie technik Tori?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
od gory..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dluzsza droge...Byly rozne odmiany katany,ale w iaijutsu cwiczysz tylko katana,choc spotkalem sie juz z tachi.A co do znaczenia tepej strony to wcale nie przesadzam,
bo im dluzej cwiczysz,im bardziej uczysz sie wyczuwac kazde skrecenie klingi przeciwnika tym bardziej szermierka staje sie wrafinowana i subtelna.Przestajesz sie bac wchodzic wprzeciwnika i tu zaczyna sie cala zabawa bo tylko techniki tori wchodza w gre w krotkim dystansie,zaczynasz uzywac tez rekojesci jako oreza.Zgadza sie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i jakos wolniej sie go nie wyciaga.Szybkosc zalezy od pracy saja a przede
wszystkim ciala,glownie bioder.W prawdzie Ritsuke Otake pisze ze najwazniejsza jest szybkosc.Tylko ze szybkosc mozna wycwiczyc,to sprawa fizyczna,ale co dystansem i przede wszystkim psychika?
Napisano Ponad rok temu
W obosiecznym mozesz sam sobie zrobic kuku jak cie przyprze przeciwnik do muru a co do teorii szybszego wyciagania miecza to nie ma tu glownia zadnego znaczenia,wystarczy spytac eksperta od chinskiego miecza.Owszem,przy chowaniu do sai tak.Poza tym im bardziej zakrzywione ostrze tym wolniejsze ciecie.Klinga pokonuje
dluzsza droge...Byly rozne odmiany katany,ale w iaijutsu cwiczysz tylko katana,choc spotkalem sie juz z tachi
kurde molka, benkei masz takie dziwne teorie, że mnie troche zatkało
Napisano Ponad rok temu
a co do teorii szybszego wyciagania miecza to nie ma tu glownia zadnego znaczenia,wystarczy spytac eksperta od chinskiego miecza.Owszem,przy chowaniu do sai tak.Poza tym im bardziej zakrzywione ostrze tym wolniejsze ciecie.Klinga pokonuje
dluzsza droge...Byly rozne odmiany katany,ale w iaijutsu cwiczysz tylko katana,choc spotkalem sie juz z tachi.A co do znaczenia tepej strony to wcale nie przesadzam,
bo im dluzej cwiczysz,im bardziej uczysz sie wyczuwac kazde skrecenie klingi przeciwnika tym bardziej szermierka staje sie wrafinowana i subtelna.Przestajesz sie bac wchodzic wprzeciwnika i tu zaczyna sie cala zabawa bo tylko techniki tori wchodza w gre w krotkim dystansie,zaczynasz uzywac tez rekojesci jako oreza.Zgadza sie?
dobra już mnie odetkało głównia nie ma znaczenia przy wyciągsaniu miecze, czyli co ? dla Ciebie koleś kosa może mieć 2 metry długości i wyciągniue sz ją tak smao szybko jak tą co 80 cm długości, czegoś tu nie kumam w Twoim rozumowaniu. Kto ci wmówił, że im bardziej zakrzywione ostrze tym wolniejsze, weź pod uwagę,m że miecz musi być wygodny w użyciu, wtedy wojownik będzie nim szybko machał i nie zmęczy się tak szybko, machałem już prostym mieczem i nie wyobrażam sobię , abym miał nim wygrać pojedynek iaijutsu z walką jeden na jeden czy to z gościem uzbrojonym w polska szabla czy to w katane nie śmiał bym marzyć, gościu by mnie zeżarł, no chyba że byłbym od niego lepszy, ale my gadamy o gościach mających porównywalne gabaryty. Zastanów się dlaczego bronie o zakrzywionej klindze wyparły bronie o prostej klindze, bo były wygodniejsze a co za tym idzie szybsze w użyciu. Blaszaki z prostym i mieczasmi znikają już począwszy od XV wieku, na wschodzie (Azja) jeszcze wcześniej, w niektórych krajach broń prosta i dwusieczna to był tylko epizod, kiedy broń jeszcze wyrobiano z brązu. Co do używania rękojeści w walce to żadna sensacja, o tym wiem dobrze.
Co do szermierki to też to wiem, bo z walką na pięsci, nogi i jezyki jest tak samo.
Napisano Ponad rok temu
krzywizny klingi to tak nie dokonca.Uzywalismy na treningu dwoch katan.
Jedna o bardzo zakrzywionej glowni druga o prostszej,takiej jak klasyczna katana.Ta z bardziej zakrzywiona byla zdecydowanie wolniejsza,JA MOWIE O WYCIAGANIU Z SAI A NIE O SZYBKOSCI PODCZAS WALKi.I nikt mi tego mowil,to moje wlasne doswiadczenie.No i nie mam na mysli prostej klingi,nigdzie o tym nie pisalem.Co do wypierania broni o zakrzywionym ostrzu inne..hmm..Wiesz, dlugi jeszcze czas byly palasze itp.
Co do wygody szabli to sie w pelni zgadzam,kazda bron przechodzi ewolucje.Nie rozumiem natomiast co miales na mysli mowiac ze nie mialbys szans z gosciem uzbrojonym w katana czy szable?szybkosc,wielkosc broni?A co do zmachania sie podczas walki,z pewnoscia wiesz ze bron dobiera sie do tak zeby swobodnie trzymac w jednej rece,to jedna z przyczyn dla ktorych wyparto ciezkie dworeczne bronie...A pozatym cala rzecz polega na tym zeby sie nie zmachac.
Zreszta zabardzo zabrnelismy w szczegoly dla platnerzy.Pozatym trudno
jest rozpatrywac taktyke i strategie,trudno o tym pisac bez praktyki.Dlatego zapraszam,jesli bedzie jakis pokaz Katori,moze wtedy
bedzie nam latwiej rozwiac wiele problemow.Z tego co pamietam interesowales sie ta szkola Katori Shinto Ryu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w groby skorzany pas czy cos metalowego to czy to przetnie?Kiedys byl chyba artykul ,pojedynek szabli na katana ale przyznam ze nie wczytywalem sie gleboko.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Polowanie
- Ponad rok temu
-
Szermierka - info
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie można pomachać mieczem?
- Ponad rok temu
-
Snajper - morderca
- Ponad rok temu
-
Yawara
- Ponad rok temu
-
O co pytac przy zakupie teleskopa?
- Ponad rok temu
-
2 proste pytanka
- Ponad rok temu
-
Co można nosić ze sobą na ulicy -osoby niepełnoletnie !
- Ponad rok temu
-
Bron krotka
- Ponad rok temu
-
USAF W ZATOCE PERSKIEJ
- Ponad rok temu