dźwignie...
Napisano Ponad rok temu
To, że GS przywoził różne suweniry, breloczki, wyżej wspomniane mydła do kąpieli, kakuobi, hakamy, bokkeny, torby i rozdawał je ludziom za friko, wynikało tylko i wyłącznie z jego życzliwego charakteru i życzliwości dla Polaków. Postrzeganie tego jako jego wyrachowania jest bardzo tendencyjne i nie na miejscu.
czyżby zła energia, wynikająca z niewłaściwej praktyki ???
Napisano Ponad rok temu
Czasu szkoda.
Napisano Ponad rok temu
wtedy były inne czasy (lata osiemdziesiąte) i z pewnością nastawienie S. Savegnago było bardzo pozytywne w stosunku do Polaków (myślę, że się nie zmieniło do tej pory :wink: ).
Zresztą S. Savegnago podkreślał później wielokrotnie, że jak na początku przyjeżdzał do Polski widział ludzi szarych i zmęczonych, później to się zmieniło.....
Rzeczywiście myślę, że próba wyszukiwania się tu jakiegoś wyrachowania
rzeczywiście jest błędem.
Aiki,
ja nigdy nie miałem negatywnego nastawienia do S. Savegnago,
wydaje mi się, że to Ty wchodzisz na niebezpieczny grunt używając określeń energia pozytywna i negatywna.
Myślę, że ocena energi technik takich Nauczycieli nie leży w naszym (a, z pewnościa nie w moim :wink: ) zakresie. Jak napisałeś na stażu z S. Cognardem byłeś dawno - skąd więc twoje odczucia i to takie ?
S.
Napisano Ponad rok temu
Ikkyo- zolądek
Nikky-watroba
Sankyo- serce
Aiki
Napisano Ponad rok temu
a co działa na głowe
Myślę, że należy wziąść się do roboty
S.
Napisano Ponad rok temu
A takze cala reszta kotegaeshi, hijikime-osae itp.
)
Napisano Ponad rok temu
no.. i..? Zarzucanie mi niekonsekwencji to tak jakbys powiedzial,ze woda jest sucha..
Aiki
Napisano Ponad rok temu
jak widze.. watek sie ubumarl to by byc konsekwenty..mowilem ,ze napisze o dziwigniach .
Ikkyo- zolądek
Nikky-watroba
Sankyo- serce
To co pan piszesz panie aiki leży blizko prawdy, ale nią nie jest, ja Ci tego nie będę kładł przed nosek musisz sie tego jednak lepiej dowiedzieć, bo za kilka lat twoi uczniowie będą sie z ciebie smiąć, panie aiki.
Napisano Ponad rok temu
Garry.. moze tak przeczytaj dokladnie co napisalem w pierszym poscie tego watku ?
no.. i..? Zarzucanie mi niekonsekwencji to tak jakbys powiedzial,ze woda jest sucha..
Aiki
why, tez kiedys slyszalem te teorie. Dla przykladu yonkyo o którym nie wspomniales oddzialuje podobno na płuca. jesli je naciskamy od wewenętrznej strony przedramienia. Jesli od zenętrznej o ile dobrze pamietam na serce.
Nie jestem znachorem wiec traktuje to z przymrużeniem oka, stąd moje przyznam ironiczne pytanie odnosnie hijikime-osae. Byc moze uwierze z to co mówisz jak usłysze to od kompetentnej osoby, tymczasem z tego co mi wiadomo znachorem od medycyny naturalnej nie jestes.
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
jejku.. cos sie czepil.. pyalelem o ppierwsze try dzwignie.. Jasne ,z e yonkyo to pluca.. ale nie pytalem o to...
Działanie yonkyo na płuca jest raczej marginalne, podobnie jak na serce i jelita, ale głównym "jego" organem jest .......*, tutaj trzeba też by zastanowić sie w jaki sposób owe jonkyo działa na ten organ , rozpraszając jego energię, czy też ją wzmacniając, oraz jaka dzignia jest opozycyjna dla tej techniki i jej oddziaływania.
*szczegóły, jak wszystkim obecnym wiadomo, wyjaśniam wyłącznie na swoich treningach
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Misogi-no-gyo
- Ponad rok temu
-
Aikido - Twardy styl ?
- Ponad rok temu
-
Co na scianie powinno wisieć?
- Ponad rok temu
-
Czy w Aikido powinny być pasy czy tylko stopnie ?
- Ponad rok temu
-
"Stara Baśń" też?
- Ponad rok temu
-
Poszukuje szkoły Aikido w Łodzi lub okolicach
- Ponad rok temu
-
zawody w zabrzu ?
- Ponad rok temu
-
Jak dlugo na czarny pas?
- Ponad rok temu
-
Magiczna technika K.Tohei
- Ponad rok temu
-
Czy PFA powinna zapraszac za kazdym razem innego shihana?
- Ponad rok temu