Aikido - Twardy styl ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W tamtych czasach cwiczyl sobie Gozo Shioda i to on po odejsciu zalozyl "twarda" szkole.
Napisano Ponad rok temu
O`Sensei za mlodu prowadzil "piekielne dojo" jego treningi byly cholernie ciezkie.
Znaczy sie mordował dziewice?
Satana...
Napisano Ponad rok temu
O`Sensei za mlodu prowadzil "piekielne dojo" jego treningi byly cholernie ciezkie. Technika rowniez sie roznila (byla krotsza i silniejsza).
W tamtych czasach cwiczyl sobie Gozo Shioda i to on po odejsciu zalozyl "twarda" szkole.
tiaaaa, no nie wiem...
z tego co ja widze to mientkie jest to aiki u Nagano Sensei, nie tak mientkie jak u Asai Sensei, ale do Sensei Kena z twardoscia daleko...
Napisano Ponad rok temu
:-)
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Co to jest twarde AIKIDO ? Jeśli wiecie coś na ten temat napiszcie. :bad-words:
........hmhm.....twarde wykonywanie technik jest charakterystyczne dla poczatkujacych co usiluja robic techniki skutecznie. Nie nalezy sie temu dziwic, maja malo techniki ale za to duzo zapalu. Ta zupelnie naturalna faza przechodzi nastepnie, w kolejna, gdzie tori wykonuje techniki miekko i skutecznie, ale za to uke laduje twardo i odczuwa techniki bolesnie.Ta druga faza nie zawsze jest osiagana, warunkiem jest bowiem cwiczenie u odpowiedniego instruktora.
KOlejna faza to wykonywanie techniki miekko a odczucia uke sa sympatyczne, a wszystko to przy zachowaniu doskonalej skutecznosci technik. Na ta faze trzeba miec ladnych pare latek ikkyo za pasem. I tylko niezwykle zadkie przypadki tam docieraja.
widze Tommy ze nie palasz miloscia do twardego aikido. Na pocieszenie powiem ci ze 95% aikido na swiecie to aikido flakowate, nawet nie usiluja robic twardego. Tak ze niebezpieczenstwa nie ma
Napisano Ponad rok temu
To proste.. koledzy ktorzy pisalei wczeniej wiedza dobrze,ze nie ma czegos takiego jak miekkie i twarde aikido. Te pojacia moga sie odnosic do kung-fu.
To ,ze ktos wykonuje techniki szybciej i pewniej, to nie znaczy ,ze robi twarde aikido. Nie. robi je na wyzszym poziomie. "Twarde aikido" to taki pierd ukuty w dawnych czasach.
Zdumiewajace.. a skad wiesz jakie aikido robi sie w Polsce? No tak.. jak sie jest za Wielka woda to tam jest "caly swiat" zrozumiale.Na pocieszenie powiem ci ze 95% aikido na swiecie to aikido flakowate, nawet nie usiluja robic twardego
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Wiesz Aiki, ja cwiczylem w roznych krajach aikido przez ostatnie parenascie latek, to troche mam pojecie jak ludzie na swiecie cwicza...a ty, gdzie cwiczyles? Tzn w Polsce konkretnie w jakim dojo cwiczysz? KOnkretnie jakie inne widziales?A w innych krajach, to gdzie cwiczyles? Bo jak nigdzie, to po co mi dupe trujesz?
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie ze twarde aikido nie znaczy lepsze aikido ale kazdy i tak przez ten okres twardosci musi przejsc jak chce cwiczyc na wysokim poziomie.
?
Aiki ma racje! Jeśli ktoś robi Aikido na twardo, tak jak Ty Szczepan, to to już nie jest Aikido.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jakie aikido robi Szczepan .Moim zdaniem podział na twarde i miękkie jest podziałem iluzorycznym.A uzależnienie , czy to jest aikido ,jest pomyłką. Sensei Tamura robi dosyć krótki ruch . I jak chce to robi to miękko . Ale potrafi to zrobić tak że uke pada jak ścięty .To co ,wtedy to nie jest już aikido?Zgadzam sie ze twarde aikido nie znaczy lepsze aikido ale kazdy i tak przez ten okres twardosci musi przejsc jak chce cwiczyc na wysokim poziomie.
?
Aiki ma racje! Jeśli ktoś robi Aikido na twardo, tak jak Ty Szczepan, to to już nie jest Aikido.
Silvio
Swietnym przykładem jest sensei Yamada i sensei Tamura. Mają zupełnie inny ruch . Sensei Yamada ma długi i obszerny .Sensei Tamura krótki i prawie ścinający z nóg. To który z nich robi aikido? A moze inaczej .Który z nich nie robi aikido?
Proponuję zrzucić klapki z oczu i poćwiczyć z każdym z nich .Jest taka możliwośc .Tylko trzeba się ruszyć .
Napisano Ponad rok temu
a ci do reszty....
Uslyszymy jakies przeprosiny Waldka ?Wysłany: Czw Paź 17, 2002 0:06
--------------------------------------------------------------------------------
tez sie do tego dopisze.. obsmiewanie Waldka nie jet w porzadku. tym bardziej ,ze gośc troche świata zwiedzil ( o czym moderator zapewne nie wie) .
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
za dlugie by wkleiac -ale pozostalo bez reakcji
no i na koniec perelka :
Wiesz Aiki, ja cwiczylem w roznych krajach aikido przez ostatnie parenascie latek, to troche mam pojecie jak ludzie na swiecie cwicza...a ty, gdzie cwiczyles? Tzn w Polsce konkretnie w jakim dojo cwiczysz? KOnkretnie jakie inne widziales?A w innych krajach, to gdzie cwiczyles? Bo jak nigdzie, to po co mi dupe trujesz?
Nie bede sie czepial tonu tego postu, choc zwykle moderator forum aikido zwyczjowo zamykal takie watki.
Wlasciwie powienieem przytoczyc to co pisalem kilka miesiecy temu na temat mojej kariery w aikido. Bylo sobie przeczytac.:-). Mze popytaj na jakim poziomie stal trening aikido na zlocie?Ja sie nie domagam od nikogo wgladu do ksiazeczki stazow i spowiadania sie z kim cwiczyl i wodke pil. Jezeli uznam ,ze interlokutor wie ode mnie wiecej bede chcial sie nauczyc. Nie udaje wiedzy - tak jak ty Szczepan. Uciekasz od konkretnych pytan, nie udzielasz odpowiedzi, a jezeli juz sa to są metne jak kaluza po burzy. A.. i kazda ucieczka od konkretnego pytania powoduje pojawienie sie kilku nowych watku majacych charakter bardziej kulturalno-oswiatowy niz jak to mowisz merytoryczny. Wyrwalem powyzej kilka takich pytan.. by nie byc goloslownym. Drazni mnie tez to,ze traktujesz ludzi ktorzy mieszkaja i trenuja w Pl per noga. Wielu z nich cwiczy krótko i nie ma doswadczenia. Wmowienie im czegokolwiek jest proste i latwe. Ze mna jest inaczej. Nie dam sobie wcisnac glupoty i natychmiast ja napiętnuje.
Masz wiec trudny orzech do zgryzienia.. albo mnie wyrzucisz , albo zaakceptujesz.Mowie o tym wprost bo juz mi sie nie chce ,czekac az odpowiesz na jakies z moich pytań.
Mam jakkolwiek nadzieje ,ze moja wiara w to,iz vortal Budo powstal po to,by rozmawiać na tematy zawodowy (w tym przypadku aikido) nie zostanie zachwiana.
howgh..
Aiki
Napisano Ponad rok temu
alez PawleD, ja nikomu nie mam zamiaru nic udowadniac, skad taki smieszny pomysl? Prosilem Aiki zeby mi zadal konkretne pytania co do mojej niewiedzy a ten mnie ciagle odsyla do archiwum.....jak kiedys nieslawny pan B. Nawet w kazdym nowym topicu o tym przynudza naprawde Aiki, zero kreatywnosci
No to skad smieszny pomysl ,ze ja mam cos udowadniac?
Jeszcze:
Jak kogoś zaboli jakiś jego grubiański tekst, potrafi powiedzieć:
"ach, Ty jesteś taki wrażliwy i tak łatwo się obrażasz"
A jak powiesz coś niewygodnego, słyszysz:
"myślałem że już wyrosłeś z takich argumentów"
Schopenhauer mógłby się od niego sporo nauczyć.
Silvio
Wybacz Silvio ,ze cie cytuje ale IMHO jest to akuratne BTW rozczulania sie Szczepana nade mna.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Mógłbyś przybliżyć na którym etapie Ty jesteś :wink:
A może twardość zależy od podłoża na jakim cwiczą (klepka - twarde, tatami - średnie, mata zapaśnicza - "miętkie")
S
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam jakkolwiek nadzieje ,ze moja wiara w to,iz vortal Budo powstal po to,by rozmawiać na tematy zawodowy (w tym przypadku aikido) nie zostanie zachwiana.
howgh..
Aiki
Tak jest , tematy zawodowe. Tak ze zejdz ze mnie osobiscie. Nie bede w ogole z toba dyskutowal na temat mojej osoby a takze co robie jako moderator.
Napisano Ponad rok temu
Drogi Szczepanie,
Mógłbyś przybliżyć na którym etapie Ty jesteś :wink:
To zalezy ile kawy wypije rano
Zreszta moze sie bedziesz mail okazje przekonac osobiscie jak w maju przyjade do Polski :wink:
A może twardość zależy od podłoża na jakim cwiczą (klepka - twarde, tatami - średnie, mata zapaśnicza - "miętkie")
S
aaacchh..chodzi ci o odczucia uke! a ja myslalem o tori 8)
Napisano Ponad rok temu
Jon snow - nowe tematy if you wish... juz pisze.
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co na scianie powinno wisieć?
- Ponad rok temu
-
Czy w Aikido powinny być pasy czy tylko stopnie ?
- Ponad rok temu
-
"Stara Baśń" też?
- Ponad rok temu
-
Poszukuje szkoły Aikido w Łodzi lub okolicach
- Ponad rok temu
-
zawody w zabrzu ?
- Ponad rok temu
-
Jak dlugo na czarny pas?
- Ponad rok temu
-
Magiczna technika K.Tohei
- Ponad rok temu
-
Czy PFA powinna zapraszac za kazdym razem innego shihana?
- Ponad rok temu
-
Akido - 3 wersje....
- Ponad rok temu
-
staz z NEBI VURAL'em ...
- Ponad rok temu