Krav Maga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do "braku" uderzen - od dzis zaczal sie nam miesiac pod znakiem uderzen rekami. Wiec jak widac, uderzenia sie cwiczy. I parter rowniez. I obrone przed sprzetem. I przed kilkoma przeciwnikami. I cwiczy sie posiadanie oczu dookola glowy - walki w tlumie. Po ciemku. Na korytarzach.
KM naprawde jest wszechstronna.
Napisano Ponad rok temu
Wierzę Ci, Dedi. Być może zbyt uogólniłam w temacie uderzeń na KM - pisałam o swoich odczuciach i moja opinia jest taka, że na sekcji, gdzie ja chodziłam, było za mało nauki technik uderzeń kosztem ich zastosowań...Z powodów - jak wyżej - polecam KM. Jest systemem z założenia nstawionym na realną walkę i bardziej wszechstronnym , niż bjj. To, że na treningach niewiele czasu poswięca się na rozwijanie technik uderzeń i kopnięć, to mit, wywodzący się jeszecze od czasów Boruty (swoją drogą czasami ciekawie pisał), nie mający nic wspólnego z rzeczwistością. Zapewniam, że na treningach KM można się nauczyć i uderzać i kopać; są też zajęcia z parteru, na których każdy dobitnie się przekonuje, że na ulicy najlepiej w parter się nie pchać. Dlatego polecam Krav Maga.
Co do zajęć z parteru na KM - rzeczywiście, jest trochę parteru, ale jest to zupełnie inna walka w parterze niż BJJ. Celem walki w parterze w KM jest szybkie wydostanie się do pozycji stojącej.
Moim zdaniem istnieje jeszcze jedna zasadnicza różnica między tymi systemami - techniki BJJ są IMHO znacznie prostsze w wykonaniu i zazstosowaniu niż techniki KM, co dla mnie czyni BJJ pewniejszym systemem w zastosowaniach walki realnej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No właśnie, sama bym tak chodziła, gdyby nie ta cena za treningi Krav Maga - 120 zł za miesiąc, 2 x 1,5 h tygodniowo. To chyba najdroższe treningi w naszym mieście. Jednak uważam tą cenę za grubo zawyżoną.nie widze przeszkod, zeby to polaczyc.. jak tylko masz kase i czas..
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem istnieje jeszcze jedna zasadnicza różnica między tymi systemami - techniki BJJ są IMHO znacznie prostsze w wykonaniu i zazstosowaniu niż techniki KM, co dla mnie czyni BJJ pewniejszym systemem w zastosowaniach walki realnej.
No i tu jest wielki blad mangha bowiem:
1) KM w zalozeniu jest tak prosta by kazdy mogl nauczyc sie i zastosowac w walce. KM stworzono przeciez z mysla o sytuacji politycznej w Izraelu, tak by kazdy zolnierz czy to mezczyzna czy kobieta w wieku od 18 do 40 lat potrafil wykonac technike skutecznie. Oni nie mogli sobie pozwolic na komplikowanie walki wrecz, przeciez tego musialo sie uczyc pol tamtejszego spoleczenstwa, ludzie o bardzo zroznicowanych mozliwosciach psychofizycznych, nie mozna oczekiwac od 38 letniej kobiety ze bedzie wykonywac super skomplikowane techniki.
2) proste techniki, proste rozwiazania sprawdzaja sie w zyciu. Prosze wziazc pod uwage taki problem jak emocje doznawane w czasie zagrozenia : strach, bezsilnosc, agresja, wydziela sie adrenalina, nogi nam robia sie jak z waty, serce szybko bije, mdlosci, itd... . W czasie zagrozenia normalny czlowiek musi sobie poradzic nie tylko z zagrozeniem ale i z samym soba, z wlasnymi organizmem, w tej sytuacji TYLKO OBRONY PROSTE, zdaja egzamin
3) no i jak sie tak rozpisalem to dokoncze jeszcze czemu KM jest maksymalnie prosta. Miedzy innymi dlatego ze bazuje na odruchach instynktowych ( ktore czlowiek wykonuje bezwiednie w czasie sytuacji zagrozenia ) lekko zmodulowanych z natury prostych.
Miedzy innymi dlatego KM jest tak szybka w nauce, ale to inna bajka.
Czy stalo sie jasne ze KM nie jest skomplikowana? :splat: , z drugiej strony chcialbym zobaczyc te proste techniki bjj i prownac je do prostych technik KM pod wzgledem nie tylko skutecznosci ( bo tu sie mozemy spierac dzien caly i nikt nikogo nie przekona) ale i np: przyblizenia do naturalnych instynktownych reakcji. Ciekawe czy taka technika jest nurkowanie w nogi przeciwnika? poklon hmmm????????
Napisano Ponad rok temu
Ale techniki bjj się jeszcze nie opatrzyły i mogą zaskoczyć przeciwnika, zwłaszcza w parterze. Co do instyktownośći Krav, to jej słabością jest, że przeciwnik też instynktownie chroni w walce jaja i oczy. Atak Krav jest wymierzony w najlepiej bronione miejsca.Czy stalo sie jasne ze KM nie jest skomplikowana? :splat: , z drugiej strony chcialbym zobaczyc te proste techniki bjj i prownac je do prostych technik KM pod wzgledem nie tylko skutecznosci ( bo tu sie mozemy spierac dzien caly i nikt nikogo nie przekona) ale i np: przyblizenia do naturalnych instynktownych reakcji. Ciekawe czy taka technika jest nurkowanie w nogi przeciwnika? poklon hmmm????????
Napisano Ponad rok temu
Co do Izraela, to gdzieś czytałem, że tam KM uczy się już dzieci kilkuletnie, z tym, że zaczynają od technik zapaśniczych.
Co do założenia kravkowego, że lepiej jak najszybciej wyjść z parteru, niż w nim walczyć, to chyba oczywiste. Jak jest 1 na 1, to można się bawić w parter, ale jak już jest 2 na 1, to jest to zabawa mocno ryzykowna, chyba, że ktoś lubi mieć ślady obuwia w okolicach wyrostka sutkowatego
Napisano Ponad rok temu
Na własne oczy widziałem jak położył trzech odrobinę podpitych gości zadając 2 ciosy, reszta to były techniki judo/aikido, wyszedł z tego troszkę poturbowany... - prosił żebym sie nie wtrącał, a i ja szczerze mówiąc wcale nie miałęm na to ochoty bo w przeciwieństwie do niegto niecierpię się bić... Co jak co ale 3 gości to moim zdaniem niesamowity sprawdziań umiejętności i to że wyszedł z tego o własnych siłach to niemały szok ( bo przecież style chwytane są niby takie nieskuteczne na wielu ... jasne... ).
-Można powiedzieć że jego styl to lipa bo jednak troche oberwał ( było ich 3!! nie ma przecież stylu który miałby na przewagę liczebną jakiś sposób - o czym zresztą była dyskusja na budo )
- Gdyby goście byli lepsi to by sobie nie poradził ( jasne, bez dwóch zdań. Ale gdyby goście byli lepsi i współpracowali to nie poradziłby sobie pewnie Royce Gracie...Albo Lenox Lewis... )
Czytając to nie próbuj wnioskować że namawiam Cie jednak do BJJ. NIE! Mówię, sprawdź sekcję, trenera.. możesz lepiej nauczyć sie na BJJ, a może na Krav Madze.
A tak poza tym to choćbyś miał super-trenera w genialnej sekcji 10 razy w tygodniu... to nie nauczysz sie niczego bez odpowiedzniego wkładu pracy, bez odpowiedniego nastawienia, bez praktycznego podchodzenia do trenignów...
Napisano Ponad rok temu
Jak sam zuważyłeś instynktownie Jaja od zawsze, oczy - no cóż jestem okularnikiem, wiem co mogą zrobić odłamki szkła w gałce ocznej. Po prostu chronisz ryj, trzymając prawidłowo gardę i głowę chronisz oczy i krtań.Ciejkawe jak chronisz instynktownie jaja i oczy?
Na moje ulicy nie chodzą kowboje, a kiedyś facet chciał mi zgasic w oku papieroska.Kopnięcie w krocze jest stosunkowo ciężko wykonać, a 90% ludzi w ogóle nie spodzeiwa się ataku na oczy, bo są wychowani na westernach (i pochodnych), gdzie były tylko walki na pięści z zasatosowaqniem jedynie sygnalizowanych prostych i wolnych sierpowych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Km owszem, jako uzupelniajacy dodatek wymagajacy znajomosci podstaw i oddzielnego ksztalcenia sily/szybkosci etc. Jesli wybor wylacznie pomiedzy bjj a km, stanowczo to pierwsze. Opinia subiektywna.
Pozdrawiam
3mbri0n
Napisano Ponad rok temu
Km owszem, jako uzupelniajacy dodatek wymagajacy znajomosci podstaw i oddzielnego ksztalcenia sily/szybkosci etc. Jesli wybor wylacznie pomiedzy bjj a km, stanowczo to pierwsze. Opinia subiektywna.
Pozdrawiam
3mbri0n
to mnie zawsze intryguje, czemu KM moze byc tylko uzupelniajacym dodatkiem?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kilka technik samoobrony
- Ponad rok temu
-
Na ulicy.
- Ponad rok temu
-
Logo działu ULICA.
- Ponad rok temu