Jo w aikido
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Instruktorzy zpoza Hombu aikikai, jak Nishio, H.Kobayashi, Chiba, Kanai, Hikitsushi sensei opracowali swoje wlasne systemy cwiczenia broni, czesto na podstawie doswiadczen w innych SW (iaido,jodo,kenjutsu..itd..)
Napisano Ponad rok temu
Instruktorzy zpoza Hombu aikikai, jak Nishio, H.Kobayashi, Chiba, Kanai, Hikitsushi sensei opracowali swoje wlasne systemy cwiczenia broni, czesto na podstawie doswiadczen w innych SW (iaido,jodo,kenjutsu..itd..)
Jak zawsze ciekawie piszesz, ale oglądając taśmy z O`S zauważam wyraźną kontynuację z tym co nauczał np. H Kobayashi. Z pewnością są tu odczuwalne wpływy JODO... trudno się im jednak dziwić.
Napisano Ponad rok temu
Jak zawsze ciekawie piszesz, ale oglądając taśmy z O`S zauważam wyraźną kontynuację z tym co nauczał np. H Kobayashi. Z pewnością są tu odczuwalne wpływy JODO... trudno się im jednak dziwić.
Nie mysle ze istnieje jakakolwiek kontynuacja, a szczegolnie juz technik miecza czy jo.
Wynika to z tego ze Dziadek w ogole nie uczyl, nie mial zadnego systemu nauczania, zero podejscia pedagogiczneogo w nowoczesnym tego slowa znaczeniu. Jeszcze techniki bez broni to jeszcze, jakos tam sie jego uvczniowie na wieczornych kompletach douczali po cichu.......ale.... jesli chodzi o bron, to bez tego ani rusz.
Troche pokazal cwiczen dla Saito sensei w Iwamie(jak sie oglada zdjecia Saito sensei w owym czasie to byl to chudzina, chudzina......moze kazal mu to cwiczyc aby tezyzny fizycznej troche nabral?), ten to poukladal i posystematyzowal (co kompletnie odebralo temu jakikolwiek sens moim zdaniem) i to by bylo na tyle. W Hombu dojo w ogole broni nie uczyl i wsciekal sie jak probowali cos cwiczyc bo walili takie straszne badziewie..
Ze strony purytanskich mistrzow miecza Dziadek byl ostro krytykowany za swoje inne podejscie do broni. Sa powazne przypuszczenia ze uzywal broni do wyrazania swoich rytualow religijnych, a wiec znaczenie tych technik jako zdatnych do prawdziwego uzytku jest zadne. No ale niektorzy nadal uparcie mysla ze aikiken i aikijo to to cwiczenia prawdziwej broni :wink:
Dlatego sie z toba Marilyn M nie zgadzam, niestety.
Napisano Ponad rok temu
co to Nishio ??
bo Kobayashi to wiem..
Aiki
Sorry aiki, jakos umknal mi ten post..
Nishio sensei rozwinal swoj system cwiczenia broni w oparciu o iaido(musoshinden ryu) oraz jodo. Ciekawe jest ze tak to zaokraglil i poprzerabial ze nadaje sie do nauczania technik aikido, jako narzedzie pedagogiczne. Ale nie do walki.
Jednak to bardzo ciekawy system. Bardzo fachowo to gosciu cwiczy. W jego rekach to faktycznie bron, no ale on ma wysokie dany w karate, jodo, iaido i chyba kendo Jego uczniowie to jednak zupelnie co innego. Ponoc gdzies w Danii cwicza jego styl.
Napisano Ponad rok temu
Nie mysle ze istnieje jakakolwiek kontynuacja, a szczegolnie juz technik miecza czy jo.
Wynika to z tego ze Dziadek w ogole nie uczyl, nie mial zadnego systemu nauczania, zero podejscia pedagogiczneogo w nowoczesnym tego slowa znaczeniu. Jeszcze techniki bez broni to jeszcze, jakos tam sie jego uvczniowie na wieczornych kompletach douczali po cichu.......ale.... jesli chodzi o bron, to bez tego ani rusz..
Domyślam się, że jesteś tego zdania co twoi nauczyciele, ich opinia bierze się wyłącznie z ich subiektywnych spostrzeżeń, więc temu co muwisz wcale sie nie dziwię
.
No ale niektorzy nadal uparcie mysla ze aikiken i aikijo to to cwiczenia prawdziwej broni :wink:
Na shoho geiko nie praktykujemy z prawdziwą bronią, użycie drewna ma swoją symbolikę, o której mówił O`S, ale nie wszyscy to zauważyli i zapamiętali, a pózniej snuli różne teorie i miotają się do dziś
miło miDlatego sie z toba Marilyn M nie zgadzam, niestety
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Domyślam się, że jesteś tego zdania co twoi nauczyciele, ich opinia bierze się wyłącznie z ich subiektywnych spostrzeżeń, więc temu co muwisz wcale sie nie dziwię
nie ma zielonego pojecia co mysla na ten temat moi nauczyciele. U nas nikt na ten temat nie rozmawia. To sa moje subiektywne spostrzezenia oparte na wlasnych doswiadczeniach w cwiczeniu roznych styli aikido :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sensei Nishio -jak już Szczepan zauważył -miał dość wysokie stopnie w innych dziedzinach budo -judo, karate, iaido (7 dan Nihon Zendoku Iaido Renmei o ile pamiętam) -jednak z tego co wiem to Sensei Nishio ćwiczył Muso Jikiden, a nie Muso Shinden), jodo (Shinto Muso Ryu)...
Broń służy do uczenia aikido i w tym kierunku poszedł Sensei Nishio tworząc system nauczania. Podobne ruchy wykonuje się z mieczem, z jo i z pustymi rękami -oczywiście nie całkowicie identyczne, gdyż każda z broni różni się nieco od siebie, stąd też i szczegóły są nieco inne. Polecam zapoznanie się z Aikido Toho Iai -pierwsza technika o dwóch nazwach - Mae i Shohatto jest w zasadzie spotykana w każdej szkole iaido, choć szczegóły mogą być różne. Natomiast drugą nazwą drugiej techniki jest "Ikkyo". Występują dwa warianty nikyo -ai-hanmi i gyaku-hanmi, itd. Oczywiście wszystko wykonywane z mieczem.
Czy system poradziłby sobie w starciu z np. innym systemem miecza -nie wiem, ale raczej nie w tym celu został stworzony. Jednak jeśli ktoś chce równolegle trenować iaido, jodo, kendo, judo czy karate to wszystko będzie się ładnie przekładać na aikido.
Pozdrawiam
Grey Fox
PS Jeślim babola popełnił, uniżenie proszę o poprawienie mię :wink:
Napisano Ponad rok temu
Plik waży 396 mb...
Napisano Ponad rok temu
A w czym się przejawia ta kontynuacja, jestem bardzo ciekaw :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie ciekawe jest to, że uczniowie O'Sensei'a ucząc sie teoretycznie u niego stworzyli tak kosmicznie różne systemy jo i każdy z nich uważa siebie za kontynuatora. jestem ciekaw czy ktoś z nich ma, miał nauczyciela jodo i ćwiczył jakąś konkretną szkołę... ja tam nie wiem. na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Chiba Sensei opowiada o tym, że O'Sensei nie miał kompletnie żadnej metodyki prowadzenia zajęć i jedynie przez forme - nie nauczał, ale uprawiał przy nich swoja sztukę. co podpatrzyli to ich..., bardzo ciekawy wywiadzik.
Też mnie to zastanawiało, co więcej dotyczy to również przecież technik bez broni (tai-jitsu)- są tak rózne, u każdego z nauczycieli...
Teraz rozumiem, że uczenie konkretnych technik w jakiś ściśle określony spósób w wypadku dziadka byłoby kompletnie bez sensu, ponieważ nie działaja one dla tego, że są one zestawem następujących po sobie trików, nie są perfekcyjne w dosłownym tego słowa znaczeniu, co więcej są bardzo czesto byle jakie. Ueshiba równie dobrze mógłby wykonywać techniki karate, judo, czy jakiekolwiek inne i było dokładnie to samo, ponieważ ich duch, istota, Ki jest tym czego on nauczał - on po prostu uczy esencji budo, a nie jakichś tam określonych technik.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co to Nishio ??
bo Kobayashi to wiem..
Aiki
Sorry aiki, jakos umknal mi ten post..
Nishio sensei rozwinal swoj system cwiczenia broni w oparciu o iaido(musoshinden ryu) oraz jodo. Ciekawe jest ze tak to zaokraglil i poprzerabial ze nadaje sie do nauczania technik aikido, jako narzedzie pedagogiczne. Ale nie do walki.
Jednak to bardzo ciekawy system. Bardzo fachowo to gosciu cwiczy. W jego rekach to faktycznie bron, no ale on ma wysokie dany w karate, jodo, iaido i chyba kendo Jego uczniowie to jednak zupelnie co innego. Ponoc gdzies w Danii cwicza jego styl.
W Polsce też ćwiczą.
Skoro w rękach S. Nishio bya to faktycznie broń to znaczy, że nadaje się do walki co nie??
Jeśli chodzi o konfrontację to s. Hosoda zrobił nam jej namiastkę i myślę, że jest to coś więcej niż system metodyki do nauczania aikido.
Podstawową różnicą z jo jest pozycja początkowa, techniki są krótsze. Nie wykonujemy kata (numerowanych) z jo. Ćwiczymy boken jo lub ręka jo.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Że to niby jest ładne albo poprawne...?
Czytaj ze zrozumienieniem, ja napisałem, że to "przykładowa interpretacja"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych