Czy warto stosowac niskie bloki rekami (gedan barai)?
Napisano Ponad rok temu
Bardzo czesto jednak proby stosowania takich blokow w sparringu wytykano mi jako blad - bo odslaniaja glowe. Mowiono mi, ze nigdy nie powinno sie opuszczac gardy. Rzeczywiscie probujac w ten sposob blokowac obrywam, mimo ze blokujac w ten sposob staram sie pilnowac gornego poziomu druga reka..
Nie wiem czy to specyfika walki treningowej, a w zyciu blok sie sprawdza, czy tez powinno sie o nim zapomniec... Ale jesli do walki sie nie nadaje, to po co go cwiczyc tak intensywnie... Czemu by tak czesto wystepowal w przykladach roznych zastosowan?
Prosze o opinie.
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze moze i rzeczywiscie sie odslaniamy ale caly gips polega aby natychmiast wywalic kontre. Jedna z takich popularnych technik jest polaczenie gedan barai z podcieciem od razu. Grunt to nie zostawic zbyt wiele czasu na wykorzystanie przez przeciwnika tej luki. Zbijasz szybko przedramieniem i kontra.
Napisano Ponad rok temu
Bądzcie czujni
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
3mbri0n
Napisano Ponad rok temu
Dodatkowo finezyjny jak finezyjny ... mozna zrobic go zajebiscie dynamicznie jesli prace bioder masz dobra. Szybki skret nimi i reka trzaskajaca na zasadzie bicza nie tylko blokuje ale wrecz wymiata.
Napisano Ponad rok temu
Hmm.. 3mbri0n wiesz ja ci powiem , ze jak ktos zejdzie z linii strzalu i zastosuje gedan-barai jako uderzenie w staw lokciowy to to nie jest mile dla przeciwnika ... wiem kiedys mi ktos zrobil tak :?
Dodatkowo finezyjny jak finezyjny ... mozna zrobic go zajebiscie dynamicznie jesli prace bioder masz dobra. Szybki skret nimi i reka trzaskajaca na zasadzie bicza nie tylko blokuje ale wrecz wymiata.
mi go jakos nigdy w walce nie brakowalo, powiem wiecej-nie raz zastosowany moglby przyniesc mi wiecej szkod niz zyskow.
jak lubisz-stosuj. Dla mnie to strata czasu.
Pozdrawiam
3mbri0n
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
3mbri0n... nie tyla strata czasu co niebezpieczenstwo.. osoba.. nie doświadczona .. może nie zdążyć poprostu wykonac tej kontry .. czasami lepiej ... poprostu .. spokojnie .. walczyc do konca i stopniowo.. zmeczyc.. i zaskoczyc.. i .. koniec.. ale jezeli ktos jest na tyle doswiadczony to moze probowac.. i najprawdopodobniej mu sie to uda.. ale ja osobiscie uwazam ze lepiej .. blokowac nogi -nogi ręce-ręce.. a gdy jest wyzsze kopniecie to oczywiscie mozna .. rekami .. ..
strata czasu jaki jest konieczny by opanowac ten blok w stopniu pozwalajacym go wykorzystac w walce.
Pozdrawiam
3mbri0n
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba że masz duzo czasu ale ja tam wielkiej wagi do tego bloku nie przywiązuję za duzo roboty ,Życie ratują tylko proste rzeczy"
dokladnie...
Pzdr
3mbri0n
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ranking miejsc niebezpiecznych.
- Ponad rok temu
-
Bicie słabszych !!!!!!!!
- Ponad rok temu