qrcze cos tu obserwuje ze kazdy co cwiczeyl aikido przestawil sie na bjj dziwne
wcale nie takie dziwne 8) ja tez sie przestawilem, po roku
powody wiadome
Napisano Ponad rok temu
qrcze cos tu obserwuje ze kazdy co cwiczeyl aikido przestawil sie na bjj dziwne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sam sie nad tym zastanawiałem. Być może jest to spodowodane tym przełomem w popularnosci BJJ, który nastąpił po rozgromieniu wszystkich przez R.Gracie w UFC. Teraz najlepsi zawodnicy MMA uzupełniają stójke BJJ. Wiec ludzie "koszując" BJJ przy tym zostają. 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może zobaczyli , że w judo skutecznosc na tamte czasy nie pozwalała dominować nad innymi. Pozatym żaden judoka nie pokonywał uderzaczy wiec, aikidocy zostawali przy swoim..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... Przecież jeśli aikido jest takie nieskuteczne i osoby te szukały sparringów etc w treningu, to przecież nawet jak w naszym kraju nie było BJJ, to przecież było judo, jujutsu, zapasy, style w miarę podobne do BJJ. Więc czemu dopiero pojawienie się BJJ w naszym kraju zmobilizowało ich do zmiany stylu?
Może pokrótce o sobie. Najpierw ćwiczyłem judo – kilka lat. Później zmieniłem styl na aikido. Dlaczego, ponieważ judo wydawało mi się tylko sportem. Myślałem, że aikido jest o wiele skuteczniejsze. Naczytałem się o wyczynach Ueshiby (twórca aikido). Dodam, że to był przełom lat 80-tych - 90-tych (zmiana stylu). Nie było wtedy jeszcze turniejów UFC. Teraz bawię się w muay thai i BJJ.... ale dziwi mnie, czemu akurat ludzie z aikido poprzechodzili na BJJ oraz czemu zawiedzeni aikido nie przeszli np. na judo jeszcze zanim BJJ ukazało się w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dobre.... jeżeli jakaś technika nie wychodziła, to tłumaczenie senseia było następujące: źle cię złapał, albo złapał nie tą ręką co trzeba, albo powinien złapać trochę wyżej i trzymać tak mocno jak tylko da radę, a ja sobie myślałem: ale skąd jakiś drech będzie wiedział, jak ma złapać?...
Nobel jak Ci się uda. poklon poklon poklon poklon poklon... połączę Krav Magę z aikido...
Aikido Kobayashiego to tak jakby najpóźniejsza wersja aikido. Jest tam więcej ruchów okrężnych (bodajże meguri) niż w Aikikai. Jest ona bardzo efektywna, ale na pewno nie brutalna. Co do „realności” nie wypowiadam się.... ćwiczyłem w sekcji Aikido Kobayashi, trener reklamował ją jako najbardziej brutalną i efektywną odmianę aikido. [...] czy rzeczywiście pośród różnych szkoł aikido ta jest taka "realna"?
Ktoś zna odpowiedź?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam na forum i gratuluje wyboru sztuki i zdecydowaniem ale zostaw stare kotletyw spokoju
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest temat ponadczasowy i nawet 1 osoba mozewiele razy sie wpisac za kazdym razem podajac inny powod swojej zmiany 8)
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu