Szkolenie ochroniarzy
Napisano Ponad rok temu
Na co ukierunkowane jest takie szkolenie? Czy instruktor zdaje sobie sprawe, ze w 90% techniki beda sluzyly zlej sprawie, no bo czy ktos widzial jeszcze ochroniarza-niesadyste?
Ostatnio puszszali u nas w lokalnej telewizji reportaz o tym, jak sie traktuje klientöw w polskich supermarketach. Horror! Moja noga nigdy wiecej by w takim sklepie nie postanela.
Bujin
Napisano Ponad rok temu
Latwo Ci przychodzi obrazanie ludzi, ktorych nigdy na oczy nie widziales, Bujin.
<
Nie wiem, czy po takim wstepie zechce sie im odpowiadac.
<
Ochroniarze sa pewnie rozni, ale dla wiekszosci twoja opinia jest krzywdzaca.
Ale odpisuje z innego powodu. Ciekawe w Twoim poscie jest to, jak latwo jeden program w telewizji "zaprogramowal" twoja opinie o calej grupie zawodowej - tak skutecznie, ze postanowiles publicznie obrazac jej przedstawicieli.
Tak przy okazji, czy w waszej telewizji nie pokazali kto i jak szkoli owych "polskich ochroniarzy"?
Osobiscie chcialbym zobaczyc program o obcokrajowcach, tych z "Zachodu", pracujacych w Polsce oraz praktykach zachodnich firm w naszym kraju. Akurat Niemcom wiele tu zarzucic sie nie da, ale wielu z nich (tzn. specjalistow i managerow z Zachodu) prezentuje wprost zenujace wzory zachowan (i ogolnie zawodowy poziom). Nie wymieniam tu szczegolnie zasluzonych narodowosci, bo ktos moglby slusznie poczuc sie urazony.
Mysle, ze taki program bylby rownie ciekawy, a jego wartosc edukacyjna pewnie byla by wieksza.
Napisano Ponad rok temu
Życzę Ci Bujin abyś na swej drodze spotykał tylko ludzi poważnie traktujących swój zawód - i nie chodzi mi wyłącznie o ochroniarzy.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
No dobra Bujin ..pracowalem jako ochoniarz i nie tylko kilka lat i jestem tepy. A ze mam doktorat to juz inna sprawa, ale powiedz mi czy jak juz zrobie i ten drugi doktorat to bede mogl do ciebie mowic "Moj wielce czcigodny i madry Miszczu" ??? wstydz sie ...tepych osilköw z agencji ochrony (niech sie czuja urazeni, a co mi tam).
TAk sie sklada ze z polskich ochroniarzy ktorych znam, to kilku akurat robi 2 lub 3 fakultet w dziedzinach mocno naukowo- teoretycznych (typu fizyka ultra niskich temperatur) a jako ochroniarze sobie dorabiaja dla zabawy (czyt. dla frajdy) i zeby miec ubezpieczenie spoleczno-zdrowotne i inne takie pierdolki (maja dochody z pracy naukowej).
A z zagranicznych, oprocz tepakow z podlych dyskotek, wiekszosc z nich to ludzie po studiach prawniczych (lub podobnych), specjalisci MA na dosc dobrym poziomie, strzelcy na b. wyskim poziomie, profesnalisci w kazdym calu, oferujacy swe uslugi za dosc duze pieniadze .. ale naprawde tylko 1 czy 2 razy zdarzyli im sie siegnac po bron ...w pozostalych przypadkach ZAPOBIEGALI lub neutralizowali zagroznie dla chronionej osoby w inne sposob. Noo tak ale to sa tepaki .... rotfl
A co do filmow - wiesz ze Rambo strzelal tak ze ze PI razy oko w magazynka 20 naboi oddawal 200-300 strzalow ... A zolnierze AK byli kiedys w filmach przedstawiani jako imperialistyczna swolocz i bandyci ... no to na tyle co do filmow
Napisano Ponad rok temu
No dobra Bujin ..pracowalem jako ochoniarz i nie tylko kilka lat i jestem tepy. A ze mam doktorat to juz inna sprawa, ale powiedz mi czy jak juz zrobie i ten drugi doktorat to bede mogl do ciebie mowic "Moj wielce czcigodny i madry Miszczu" ??? wstydz sie ...tepych osilköw z agencji ochrony (niech sie czuja urazeni, a co mi tam).
TAk sie sklada ze z polskich ochroniarzy ktorych znam, to kilku akurat robi 2 lub 3 fakultet w dziedzinach mocno naukowo- teoretycznych (typu fizyka ultra niskich temperatur) a jako ochroniarze sobie dorabiaja dla zabawy (czyt. dla frajdy) i zeby miec ubezpieczenie spoleczno-zdrowotne i inne takie pierdolki (maja dochody z pracy naukowej).
A z zagranicznych, oprocz tepakow z podlych dyskotek, wiekszosc z nich to ludzie po studiach prawniczych (lub podobnych), specjalisci MA na dosc dobrym poziomie, strzelcy na b. wyskim poziomie, profesnalisci w kazdym calu, oferujacy swe uslugi za dosc duze pieniadze .. ale naprawde tylko 1 czy 2 razy zdarzyli im sie siegnac po bron ...w pozostalych przypadkach ZAPOBIEGALI lub neutralizowali zagroznie dla chronionej osoby w inne sposob. Noo tak ale to sa tepaki .... rotfl
A co do filmow - wiesz ze Rambo strzelal tak ze ze PI razy oko w magazynka 20 naboi oddawal 200-300 strzalow ... A zolnierze AK byli kiedys w filmach przedstawiani jako imperialistyczna swolocz i bandyci ... no to na tyle co do filmow
Dziekuje za odpowiedz. Namieszalem nieco, choc swiadomie. Jesli poczuliscie sie obrazeni jako ochroniarze, to dobrze.
Wasze doktoraty, hm, to Wasza prywatna sprawa. A ilu profesorow tepakow jest...ale to juz zupelnie inna historia.
Moze zaszlo nieporozumienie- jesli jestescie profesjonalnymi bodyguardami, nie o Was mowilem. Mialem na mysli ochroniarzy imprez masowych, supermarketow, etc. A co do reportazu (niestety nie nagralem go), to byc moze nie byl zbyt obiektywny, niemniej pewne fakty w nim poklazane mialy miejsce.
Na marginesie- miec 3 fakultety i pracowac jako ochroniarz... nie swiadczy to dobrze o psychice takiego delikwenta.
Napisano Ponad rok temu
A może dla odmiany podyskutujemy o uczciwych i nieskazitelnych prawnikach?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście Bujin - według Ciebie ochroniarz swoją edukację powinien kończyć na zerówce.
A może dla odmiany podyskutujemy o uczciwych i nieskazitelnych prawnikach?
Pozdrawiam.
To Pyton: Zadziwiajaco celna uwaga, jak na ochroniarza. Rowniez pozdrawiam.
To all:
Dlaczego nikt nie odpowiedzial na moje pytania?
Czym rozni sie szkolenie MA ochroniarzy od normalnego treningu np. ju-jitsu?
Napisano Ponad rok temu
Gratuluję taktu i ogłady.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
To all:
Dlaczego nikt nie odpowiedzial na moje pytania?
Czym rozni sie szkolenie MA ochroniarzy od normalnego treningu np. ju-jitsu?
Po takim wstępie zdziwiłbym się, gdyby ktoś chciałby z tobą dyskutować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A przy oklazji, ilu ochroniarzy potrzeba do wkrecenia zarowki?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na marginesie- miec 3 fakultety i pracowac jako ochroniarz... nie swiadczy to dobrze o psychice takiego delikwenta.[/quote"]
CZYTAJ Z MOICH UST - dla frajdy bo bawi ich taka praca, i dla ubezpieczenia spoleczno - zdrowotnego.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem ochroniarzem ani specjalista od ochrony, wiec traktujcie moja wypowiedz jako opinie laika.
Wydaje mi sie, ze wymaganie od kazdego policjanta, ochroniarza czy zolnierza by byl ekspertem walki wrecz to lekka przesada. Nawet komandosi (przynajmniej niektorzy) nie spelniaja tego warunku.
Wydaje mi sie, ze ochroniarz powinien miec wyglad (tak by wydajac polecenia nie denerwowal duzo wiekszych od siebie), przytomny umysl, znac cel swej pracy, nie panikowac w sytuacjach kryzysowych, miec jakas intuicje pomagajaca w negocjacjach i sterowaniu zachowaniem ludzi.
Ze spraw technicznych to chyba musi byc wytrzymaly, znac kilka technik transportowych i ogolnie nie dac sobie zrobic zbyt duzej krzywdy. Najwazniejsza jest chyba umiejetna wspolpraca w grupie i wiedza co robic w roznych sytuacjach. Inne umiejetnosci to bonus - dobrze jak sa, ale ich brak nie moze byc powodem do orzeczenia: "Ty to sie nie nadajesz do ochrony, bo nie trenujesz wschodnich sztuk walki". Nawet swietne umiejetnosci w walce wrecz nie gwarantuja, ze czlowiek nadaje sie do ochrony.
Oczywiscie powyzsze odnosi sie do ochrony imprez, ale zgaduje ze w ochronie osob tez bardziej sie ceni refleks, szybkosc podejmowania decyzji i umiejetnosc celnego strzelania niz najbardziej finezyjne umiejetnosci walki wrecz.
Nie ma co sie chyba nabijac z policjantow czy ochroniarzy, ze kalecza techniki (choc to troche obciach z ich strony, mimo wszystko) dopoki fachowo wykonuja swoje obowiazki.
Nie wiem co tam Bujin zobaczyl w tej telewizji, ale pewnie pracownikow ochrony niefachowo wykonujacych swoja prace, mozliwe ze wprost lamiacych prawo. Byc moze dalo by sie duzo zarzucic przygotowaniu zawodowemu pracownikow ochrony w Polsce, ale to chyba wykracza poza temat forum. A takich pracownikow ochrony po prostu podac do sadu.
Ja tam bym chetnie poczytal szczegolowo o ochroniarskiej taktyce jakby sie komus chcialo o tym napisac...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
- sytuacja kiedy spokojnie stoję z kumplem przy barze czekając na piwo a 120 kg osiłek specjalnie sę wpycha między nas odpychając od baru i czekając na naszą reakcję,
- wychodzę z dyskoteki i widzę dwóch kolesi którzy tarzają się po ziemi a ochroniarze im kibicują
- sytuacje gdzie dresiarze używali ochroniarzy do wyprowadzania z dyskoteki kolesi którzy im podpadli
mojego znajomego ochroniarze ze znanej radomskiej agencji chcieli zmusić do podpisania pewnej umowy,
- a raz widziałem jak w sklepie młody ochroniarz srał w gacie na widok pijanego olbrzyma który po prostu był głośny
parę razy też widziałem jak zachowali się poprawnie - ochroniarz 30 kg cięższy od studencika po prostu wyniósł go w duszeniu .
znaczna większość ochroniarzy (tych których spotkałem)to chłopaki, którzy po prostu dorabiali przy imprezach, stacjach benzynowych często studenci, i chcieli tylko swoje odstać za 3 zł za godzinę , np ode mnie z akademickiej sekcji kicka kilku chłopaków stało,oni mieli mieć pojęcie o chwytach? mogą zrobić krzywdę z braku zimnej krwi i umiejętności a także oceny sytuacji
a część to faktycznie tępe sterydy, które upokarzają mniejszych i słabszych - czyli odbicie społeczeństwa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jeszcze raz o nożu w samoobronie
- Ponad rok temu
-
Anatolij Taras z Minska bialoruskiego
- Ponad rok temu
-
Sens nauczania kombat w armii.
- Ponad rok temu
-
Staz
- Ponad rok temu
-
Walka nożem
- Ponad rok temu
-
male pomieszczenia
- Ponad rok temu
-
grzeczni chopcy z US Army
- Ponad rok temu
-
Systemy Combat w Polsce
- Ponad rok temu
-
KM - teoria i praktyka
- Ponad rok temu
-
Wejscie w nogi vs. Sistema (WAR czytasz?)
- Ponad rok temu