Kasa a aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie o tym samym pomyślałem moim zdaniem powinniśmy pójść dalej, uczeń nie powinien wogóle płacić a nauczyciel za to powinien dopłacać uczniowi za to że go trenuje, wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem, mało tego od czasu do czasu aby zmobilizować uczniów trener powinien dawać łapówki, a co reszta na to?Ponieważ w jednym z tematów forum pojawiły się rozważania dotyczące wysokości opłat za treningi może nie powinno się pobierać opłat za treningi a tylko na pokrycie kosztów związanych z wynajmem Dojo?
Napisano Ponad rok temu
Niebezpieczny pomysł A co z tymi co mają liczne sekcje?Kredyty ?skoczekWłaśnie o tym samym pomyślałem moim zdaniem powinniśmy pójść dalej, uczeń nie powinien wogóle płacić a nauczyciel za to powinien dopłacać uczniowi za to że go trenuje, wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem, mało tego od czasu do czasu aby zmobilizować uczniów trener powinien dawać łapówki, a co reszta na to?Ponieważ w jednym z tematów forum pojawiły się rozważania dotyczące wysokości opłat za treningi może nie powinno się pobierać opłat za treningi a tylko na pokrycie kosztów związanych z wynajmem Dojo?
Napisano Ponad rok temu
ee tam zmieniasz sekcję i idziesz do tego kto więcej ci zapłaci za to że trenujesz...Niebezpieczny pomysł A co z tymi co mają liczne sekcje?Kredyty ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ w jednym z tematów forum pojawiły się rozważania dotyczące wysokości opłat za treningi może nie powinno się pobierać opłat za treningi a tylko na pokrycie kosztów związanych z wynajmem Dojo?
Miałem kiedyś podobny dylemat, czy za treningi Aikido powinno sie żądać opłaty. I dzisiaj myślę, że jeśli ludzie nie zapłacą, to nie szanują.
Kiedy ktoś płaci 200 zł za treningi BJJ w Warszawie to jest codziennie na treningu. I uważam że to ma sens.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Poza tym, wazne jest zeby nie tracil wiezi z rzeczywistoscia, a jak ma jakas prace to uczestniczy w innym kregu spolecznym, co znakomicie wzbogaca osobowosc i zapobiega roznym odchylom. Juz nie mowie o osiagnieciu przez to pewnej waznej stabilnosci.
no, sam juz nie wiem...
Napisano Ponad rok temu
Mialem kiedys prace taka od 7-15, a potem zajecia od 6-22...
Mialem oczywiscie wtedy mnustwo kregow spolecznych w ktorych przebywalem, mialem swietna wiez z rzeczywistoscia i po pewnym czasie tylko odchyly...
no, sam juz chyba nie wiesz....
Napisano Ponad rok temu
Jezeli sensei ma prace (oprocz prowadzenia dojo) to kiedy ma znalesc czas na rodzine dom a moze powinien zrezygnowac z tego wszystkiego,zyc w celibacie na czesc takiej sztuki jaka jest aikido
Napisano Ponad rok temu
mam pytanie :
Jezeli sensei ma prace (oprocz prowadzenia dojo) to kiedy ma znalesc czas na rodzine dom a moze powinien zrezygnowac z tego wszystkiego,zyc w celibacie na czesc takiej sztuki jaka jest aikido
wiesz M_IKA, Dziadek zawsze powtarzal ze aikido to oczyszczanie czyli w poprawnej polszczyznie misogi, w zwiazku z tym rozne wyrzeczenia stanowia normalna czesc cwiczenia. Jak ktos nie chce nie musi byc instrukotrem, przymusu NIET. Niech spedza czas na lonie......rodziny 8)
Juz nie mowie o tym, ze trzeba sie nauczyc dobrej organizacji czasu i dyscypliny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam pytanie :
Znam dwoch nauczycieli Aikido, którzy poświęcili się temu całkowicie. To jest ich jedyna praca, nie mają rodzin, żyją skromnie.
U mnie budzi to duży szacunek do tych ludzi.
W ogóle celibat budzi u mnie duży szacunek i myślę że kiedyś sam tak zrobię.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Jak zaczynałem prowadzenie zajęć za pieniądze ustaliłem reguły i jeśli ktoś je łamie wywalam z Dojo nie patrząc ,że mogę stracić "płatnika" .Ale z drugiej strony, jak instruktor nie ma wlasnej kasy zeby placic za oplaty dojo, to kompletnie uzaleznia sie od uczniow, nawet podswiadomie. I nie moze cwiczyc tego co chce, szczegolnie jak treningi sa bardzo wymagajace i ciezkie......
W przypadku sekcji dziecięcej są ustalone kary za złamanie reguł lub przewinienia i dotyczy to także prowadzącego.I co ciekawe ,rodzice też to akceptują . Pomimo tak "drakońskich" reguł musiałem odmówić kilka razy przyjęcia do grupy z powodu braku miejsca.
Czasem straszę starszą grupę że wprowadzę te reguły do ich grupy.
Przez wiele lat prowadziłem codziennie zajęcia równolegle z moją pracą zawodową wspierany przez moją rodzinę .Gdyby nie to że ćwiczą ze mną nie wyobrażam sobie aby ktoś mógł to zaakceptować .W końcu sytuacja zmusiła mnie aby zacząć prowadzić zajęcia za pieniądze i dzięki temu mam więcej czasu dla moich ludzi i dla mojej rodziny.Poza tym, wazne jest zeby nie tracil wiezi z rzeczywistoscia, a jak ma jakas prace to uczestniczy w innym kregu spolecznym, co znakomicie wzbogaca osobowosc i zapobiega roznym odchylom. Juz nie mowie o osiagnieciu przez to pewnej waznej stabilnosci.
no, sam juz nie wiem...
Paradoksem dla mnie jest że M.Osiński , który stworzył aikido w Polsce ,teraz nie ćwiczy gdyż nie wyobrażał sobie prowadzenia aikido za pieniądze.Teraz ma on swoją pracę zawodową a ćwiczący aikido o nim powoli zapominają.
Napisano Ponad rok temu
W ogóle celibat budzi u mnie duży szacunek i myślę że kiedyś sam tak zrobię.
Silvio
Silvio, nie rób tego. Ludzkość straciłaby sporo dobrych genów. A ty sporo dobrej zabawy :-)
Napisano Ponad rok temu
Powiem więcej, nie dość że w celibacie to powinien jeżdzić po Polsce i dawać za darmo staże, wspomagać starszych i biednych, no wiecie bycie nauczycielem ma do czegoś zobowiązuje...mam pytanie :
Napisano Ponad rok temu
( z drugiej strony kazdy placi czym moze, :wink: ,mam na mysli tylko niewinna prace fizyczna-mycie nog sensei'a itp., pieniadze sa w porzadku) rotfl rotfl
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
top ten
- Ponad rok temu
-
Polecam
- Ponad rok temu
-
fokushidoin i shidoin
- Ponad rok temu
-
Rozgrzewka
- Ponad rok temu
-
hakama
- Ponad rok temu
-
Dlaczego trenujesz aikido?
- Ponad rok temu
-
Czy atmosfera pracy w dojo jest odpowiednia?
- Ponad rok temu
-
Trening na Warszawskich Polach Mokotowskich
- Ponad rok temu
-
Aikido tak zupełnie szczerze
- Ponad rok temu
-
pijaństwo aikidockie... z cyklu opowieści fiodka
- Ponad rok temu