...nie robiąc krzywdy.
Napisano Ponad rok temu
Tak się tylko martwię... czy czasem lada moment nie zaczniesz szukać literówek na stronie... Bo dyskusja z "jak bić, żeby nie zabić" przeniosła się do poziomu "co tu jeszcze zrobić, żeby wbić szpilę w Hoenkai".
Wracając do tematu - ".... nie robiąc krzywdy"
Tak sobie pomyślałem ostatnio, bo temat cały czas chodzi mi trochę po głowie, że uderzane MA dały mi właśnie to narzędzie do rozwiązywania konfliktów bez agresji. I zorientowałem się również, że właśnie to Paweł pisał w swoich postach (chyba wariat ).
Otóż z kilku sytuacji w których wszystko wskazywało na to że krew powinna się polać, wyszedłem cały i zdrowy - a przeciwnicy niedraśnięci.
Świadomość tego, że jeśli ktoś wyciągnie w moją stronę łapki to ja mu bez cienia wahania zrobię duże kuku szybciej niż zdąży mrugnąć oczami daje ogromną wygodę prowadzenia z przeciwnikiem rozmowy. Rozmowy bez strachu i paniki, za to z wyraźnym celem - uspokoić, "uśpić", przekonać przeciwnika do zaniechania agresji... I jestem jednego w 100% pewien. Całkowicie bezkontaktowe rozwiązanie konfliktu jest najlepszą metodą na zakończenie walki bez niszczenia przeciwnika. Zakończenie walki zanim pomysł o jej rozpoczęciu na dobre zakiełkuje w głowie agresora. Tyle, że nie wyobrażam sobie tego bez głęboko siedzącego mojej w (pod?)świadomości przekonania, że jak już się coś zacznie, to to nie ja jestem ten co ma problemy
Idąc tym tropem - przekonanie takie znacznie chyba łatwiej nabywa się ćwicząc stosunkowo proste, "niszczycielskie" techniki, do efektywnego zastosowania których nie potrzeba 30 lat treningów oraz przeżycia oświecenia
Mam nadzieję że dyskusja przestanie tym samym być off-topiczna...
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Wychodzicie z blednego zalozenia ze techniki aikido sa trudne.
Pne sa wrecz banalnie proste...
Trudnosc polega jedynie na odnalezieniu tej prostoty.
Napisano Ponad rok temu
Tak zakręconej argumentacji to jeszcze nie widziałem.Wychodzicie z blednego zalozenia ze techniki aikido sa trudne.
Pne sa wrecz banalnie proste...
Trudnosc polega jedynie na odnalezieniu tej prostoty.
Medytacji na ten temat się oddam... :lying:
Napisano Ponad rok temu
Tak się tylko martwię... czy czasem lada moment nie zaczniesz szukać literówek na stronie... Bo dyskusja z "jak bić, żeby nie zabić" przeniosła się do poziomu "co tu jeszcze zrobić, żeby wbić szpilę w Hoenkai".
no to przez chwile honekai poczulo sie tak jak aikido czuje sie od lat wysmiewane ponizane a my w cieniu rosniemy w sile
przylaczam sie do medytacji co dwoch oto nie jeden
Napisano Ponad rok temu
:-)
OsKaR - jesli aikido jest publicznie ponizane i osmieszane, to jest to wylacznie Twoj problem, z ktorym nie mamy nic wspolnego. Wspolczuje, ale nie moge pomoc. Opcja A- zmien styl na taki, z ktorego sie nie smieja, opcja B - wlicz ten smiech w koszty i trenuj dalej. Ufam, ze to wciaz Ci wyjdzie ponizej tych 85 zloty na miesiac (z nas w Warszawie
jak sie smieja, to zwykle niedlugo).
No dobra, pozdrawiam. Tymczasowo koncze przegladac ten watek.
Pawel Drozdziak
Szkola Walki Wrecz Hoenkai
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no to przez chwile honekai poczulo sie tak jak aikido czuje sie od lat wysmiewane ponizane a my w cieniu rosniemy w sile
przylaczam sie do medytacji co dwoch oto nie jeden
Oskar, rób swoje i nie przejmuj się, ze ktoś ewentualnie wyśmiewa Aikido. Moja siostra bardzo mnie skrytykowała, że przestałem trenować Aikido na rzecz BJJ + Boks. Olga nie ma pojęcia o sztukach walki, ale rosła w dumę, kiedy wiele osób wyrażało swój autentyczny szacunek, jak mówiła im "mój brat trenuje Aikido". Więc ostatnio powiedziała mi niezadowolona "trenowałeś to piekne Aikido a teraz co - trenujesz bijatykę!"
A co do medytacji, to tak jak Slaszysz powiedzial mistrz Yoda w Gwiezdnych Wojnach.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
słuszne jedynie i debest.........
za pużno dla mnie po ciężkim wysiłku na składne myslenie, nie jestem w stanie jasno sie wysłowić................................................ehh
jest baaardzo puzno i nie ... do końca.....życie jest piękne....na wakacjach.................puźną nocą..............................
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
) A jedyny kontakt z aikido moi rodzice mieli poprzez kasety wideo ze stażów, które czasem oglądam."Tylko uważaj". "Spokojnie, przecież ćwiczę sztuki walki (żart)"
"Taaak... ale to takie... taneczne, a nie prawdziwa walka (z politowaniem)"
Z drugiej strony mój przyszły szwagier przez cały czas strzela mi na poważnie teksty:
Gdy opowiadam o tym, jak nie zdążyłem się uchylić przed sierpem (już dwa razy), nie wierzy mi."A nie poszedł byś do antyterroru?"
"Ja?! A niby czemu?"
"No, ćwiczysz aikido, przyjeliby Cię z otwartymi ramionami."
off-topic
HOENKAI
No więc oglądałem stronę. Tekst bardzo mi się spodobał. Filmiki zupełnie nie. Ale mimo wszystko zamiast ferować wyroki poszedłem i poćwiczyłem (dzięki uprzejmości Pawła "Mogę pooglądać? - Tak. A masz ubranko? - Mam. - No to właź.")
Miałem styczność z wieloma SW i stylami. Hoenkai to dość standartowy mix - jak dla mnie tego rodzaju mixy najlepiej sprawdzają się w samoobronie. Za to nie nadają się do zastosowań specjalistycznych: pod zawody ze stałymi regułami, pod zakładanie dźwigni aikidokom, pod rzucanie judoków, pod grappling z bjjowcami. Zawsze mix będzie słabszy w danej dziedzinie niż system zorientowany głównie na nią. To sprawa poświęcenia odpowiedniego czasu. Zaletą jest to, że adept mixu może stosować w walce z judoką to, czego ten nie zna (uderzenia, bjjowe techniki), a sam zdaje sobie sprawę z tego, co judoka może mu zaserwować.
GRUPA PAWŁA
Ogólnie spodobało mi się, ale ma kilka przyziemnych minusów (m.in. mała salka, świeża grupa). Nie wymieniam tutaj listy, bo to zupełny off-topic.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Prawdziwe Aiki
- Ponad rok temu
-
Rodzaje broni w Aikido
- Ponad rok temu
-
Ostra broń
- Ponad rok temu
-
Jo!!!
- Ponad rok temu
-
Najlepsza technika??
- Ponad rok temu
-
Jak często powinien odbywać się Zlot Aikido-Forum?
- Ponad rok temu
-
Pozycja
- Ponad rok temu
-
SKIN DO GG
- Ponad rok temu
-
Buła przy kotegaeshi
- Ponad rok temu
-
Kokyu nage