Pozycja
Napisano Ponad rok temu
Dlaczrego u ciebie nie ma, to nie wiem.
Co do tego kto to wymyslil, to podejrzewam (zaznaczam, ze podejrzewam) ze o'sensej, ale juz nie rozwinal. Zrobil to wlasnie Kobaiashi
Napisano Ponad rok temu
To ze juz z pierwszym przemieszczeniem uzyskasz profil jest tu mniej istotne. Wazne jest ze pozycja poczatkowa jest frontalna - zupelnie inaczej niz w tachi.
Napisano Ponad rok temu
U mnie w suwari jest profil
Dlaczrego u ciebie nie ma, to nie wiem.
Być może dlatego, że sensei Kobayashi , jak i jego uczniowie tak nauczali ? Być może, oczywiście. Podobna rzecz jest także z kokyu ho, ale to są sytuacje czysto zadaniowe, kihony i nie można ich rozpatrywać z punktu widzenia pryncypiów pozycji wyjściowej.
Napisano Ponad rok temu
Jedyna pozycja frontalna jaka mi przychodzi do glowy. to przy ryote dori.
I wynika nie z pryncypiow, czy naszej nieudolnosci, a z inicjatywy atakujacego.
Mysle ponadto ze chodzi o to ,ze zasada mowi, zeby przyjmowac profil, a nie zeby miec profil.
Czyli na ile jest to mozliwe w skali o 0 do 100% przyjmujemy profil.
Napisano Ponad rok temu
W seiza przed ikkyo siedzimy profilem - Garry jakie ty aikido cwiczysz
Aikido? PAA - jesli o to pytasz. Co do tego profilu w seiza, to czy kokyu ho tez robicie w profilu?
I wynika nie z pryncypiow, czy naszej nieudolnosci, a z inicjatywy atakujacego.
Mysle ponadto ze chodzi o to ,ze zasada mowi, zeby przyjmowac profil, a nie zeby miec profil.
Czyli na ile jest to mozliwe w skali o 0 do 100% przyjmujemy profil.
Nie słyszałem tej zasady. Nie wiem czy przypadkiem przez róznice definicji nie zaglebiamy sie w zbyt wysoki poziom szczegółowości.
Napisano Ponad rok temu
Sensei Tamura cały czas powtarza , że aikido jest oparte na ruchu miecza.Czy należy rozróżnić aikido z mieczem i bez miecza?
Cwiczyłem na stażach z sensei Tamura,Yamada,Osawa,Suga,Sugano i miecz zawsze był przed Centrum.Były pewne różnice ale zasada była zachowana .Poza sensei Osawa(syn K.Osawa) Wszyscy oni byłi wieloletnimi uchi deshi O'sensei i chyba się nie mylą .
Napisano Ponad rok temu
to Garry - a co ja napisalem o ryote-dori???
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie aikido bardzo sie zmienilo od czasu gdy myslalem ze aikido to miecz. Miecz to miecz, a aikido to aikido. Sa pewne zbierznosci i pewne analogie, ale to dwie rozne zeczy..
to Garry - a co ja napisalem o ryote-dori???
Bardzo mi się podoba gdy ktoś podważa autorytet,wiedzę i doświadczenie
wieloletnich uchi deshi O'sensei zwłaszcza w aspekcie własnego ograniczonego doswiadczeniaw aikido .
Napisano Ponad rok temu
wieloletnich uchi deshi O'sensei zwłaszcza w aspekcie własnego ograniczonego doswiadczeniaw aikido .
Soma, nie zaslaniaj sie autorytetami, to latwizna. Przedstaw swoje argumenty, najlepiej z wlasnego doswiadczenia na macie :wink:
Smilu, zeby zrozumiec co aikido ma wspolnego z mieczem,najpierw trzeba sie nauczyc za ktory koniec trzyma sie miecz Nie, ogladanie obrazkow mieczy na internecie nie mozemy zaliczyc do nauki walki mieczem rotfl rotfl rotfl
Napisano Ponad rok temu
co do aikido a miecz to chyba oczywiste chociaz by ataki wszystkie wziete z miecza, taisabaki - tez, a co za tym idzie i techniki
Napisano Ponad rok temu
Pewnie że łatwizna . Moje doświadczenie mówi to samo.
Soma, nie zaslaniaj sie autorytetami, to latwizna. Przedstaw swoje argumenty, najlepiej z wlasnego doswiadczenia na macie :wink:
Napisano Ponad rok temu
To ciekawe ... ale dobrze, że nam o tym mówisz.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe rzeczy piszecie -front czy profil?
Sensei Tamura cały czas powtarza , że aikido jest oparte na ruchu miecza.Czy należy rozróżnić aikido z mieczem i bez miecza?.
Sprecyzuj, czy to był argument za, przeciw, czy za obiema na raz.
Napisano Ponad rok temu
Za a nawet przeciw . :wink:Ciekawe rzeczy piszecie -front czy profil?
Sensei Tamura cały czas powtarza , że aikido jest oparte na ruchu miecza.Czy należy rozróżnić aikido z mieczem i bez miecza?.
Sprecyzuj, czy to był argument za, przeciw, czy za obiema na raz.
Sensei Tamura bardzo często pokazując techniki interpretuje je na bazie miecza .Mówi , że nie powinno się rozdzielać aikido z mieczem i aikido bez miecza .
Napisano Ponad rok temu
Tia, a atakujący zawsze grzecznie podchodził z przodu i jeszcze najpierw się ukłonił, bo przecież etykieta obowiązuje. Dopiero potem napastnik walił mieczem czy czymś tam w łeb.wedlug mnie suwari waza ma pozycje frontalna bo tak sie siedziala za czasow O' senseia i moze nadal sie siedzi w japoni pijac herbatke wiec obrona rozpoczyna sie wlasnie od tego momentu
Napisano Ponad rok temu
Mówi , że nie powinno się rozdzielać aikido z mieczem i aikido bez miecza .
Z pewnością to jakiś argument, jednak w dalszym ciągu nie rozumiem za czym/ w twoim rozumieniu odnośnie preferencji pozycji/
że się jeszczeraz zacytujęSprecyzuj, czy to był argument za, przeciw, czy za obiema na raz.
Napisano Ponad rok temu
To MM - nie skumalem ???
Napisano Ponad rok temu
To MM - nie skumalem ???
Ciekawe rzeczy piszecie -front czy profil?
Pytanie jest oczywiste, czy te argumenty są za profilem, za frontalną pozycją, czy może dowodzą inszych rozwiązań
Napisano Ponad rok temu
Żyję,żyjęSoma, żyjesz jeszcze ?
Ja nie rozdzielam aikido z mieczem i aikido bez miecza .Aikido jest oparte na ruchu miecza .
Sensei Tamura rozpoczyna ruch w pozycji frontalnej .W trakcie trwania ruchu , gdy następują przemieszczenia , pozycja ulega zmianom.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SKIN DO GG
- Ponad rok temu
-
Buła przy kotegaeshi
- Ponad rok temu
-
Kokyu nage
- Ponad rok temu
-
Tomiki Aikido
- Ponad rok temu
-
Stopnie
- Ponad rok temu
-
'Sztandarowa technika'
- Ponad rok temu
-
Shudokan Aikido?
- Ponad rok temu
-
...aikido to przede wszystkim filozofia życia :-))
- Ponad rok temu
-
dyskusja
- Ponad rok temu
-
pytanie do warszawiakow
- Ponad rok temu