Historia urazów w knockdown - moje doznania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Funakoshi potrafil kilkoma uderzeniami rozzsypac solidna makiware. Na treningach tez wielu naklepal. A co do walk poza dojo potrafil skutecznie unikac ciosow i to mu wysztarczalo, ani razu w zyciu nie dostal lomotu :wink:
Ale nie jestem tu, by sie z wami spierac, chcialbym sie czegos nauczyc i poznac kogos o podobnym nastawieniu do karate.
Napisano Ponad rok temu
A argument z makiwarą to już w ogóle jest nietrafiony -> od kiedy makiwara oddaje uderzenia ?
Napisano Ponad rok temu
zapisać się do niej na treningi ???
Napisano Ponad rok temu
Takak tylko dygresyjka.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sa liczne dowody, na to, ze funakoshi mial wiele sytuacji, w ktorych juz mial walczyc. w wieku 80 lat obezwladnil rabusia, jedna technika ( zlapal go za jajca tak, ze zemdlal z bolu) Kiedys tez zaatakowalo go 8 silaczy (co silowali sie na forse na reke). Obronil sie parasolka (blokowal ich uderzenia) Gdy ich tak zaskoczyl, zostawili go, skapowali sie, ze on cwiczy karate ( - Zostawmy, go. On chyba cwiczy karate !) - Takie sa fakty, ale wiem, ze nie da sie za bardzo sprawdzic, kto z nas ma racje...
Napisano Ponad rok temu
Nie liczne, tylko nieliczne.polecam wam ksiazke - autobiografie funakoshiego - Gichin Funakoshi - Moje Życie lub Trzech mistrzów Budo (Jigoro Kano, Gichin Funakoshi, Ueshiba (?).
Sa liczne dowody, na to, ze funakoshi mial wiele sytuacji, w ktorych juz mial walczyc. w wieku 80 lat obezwladnil rabusia, jedna technika ( zlapal go za jajca tak, ze zemdlal z bolu) Kiedys tez zaatakowalo go 8 silaczy (co silowali sie na forse na reke). Obronil sie parasolka (blokowal ich uderzenia) Gdy ich tak zaskoczyl, zostawili go, skapowali sie, ze on cwiczy karate ( - Zostawmy, go. On chyba cwiczy karate !) - Takie sa fakty, ale wiem, ze nie da sie za bardzo sprawdzic, kto z nas ma racje...
Poza tym parasolką nie blokował, tylko się zasłaniał z tyłu. A blokował normalnie.
Napisano Ponad rok temu
Kiedys tez zaatakowalo go 8 silaczy (co silowali sie na forse na reke). Obronil sie parasolka (blokowal ich uderzenia)
Nie, no kurde Kyrix :shocked!: bez urazy ale ile ty masz lat! Wez to przeczytaj na spokojnie... skup sie... wyobraz sobie taka sytuacje i odpowiedz sam sobie: czy to jest kurwa mozliwe? :nie:
Napisano Ponad rok temu
Obronil sie parasolka (blokowal ich uderzenia) Gdy ich tak zaskoczyl, zostawili go, skapowali sie, ze on cwiczy karate ( - Zostawmy, go. On chyba cwiczy karate !)
To jednak prawda, ze ponad polowa polakow ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. :wink:
Byl kiedys Takeda, co sie sprawdzal z kazdym i szukal rownego sobie. Kiedys sprawdzil sie z jakas zaloga statku (okolo 20 osob) Pokonal ich wszystkich, bo nie byli w stanie sie dobrze zorganizowac tak samo mogo byc w sytuacji z parasolka
Napisano Ponad rok temu
No tak tylko po co mu to jego karate byłoSa liczne dowody, na to, ze funakoshi mial wiele sytuacji, w ktorych juz mial walczyc. w wieku 80 lat obezwladnil rabusia, jedna technika ( zlapal go za jajca tak, ze zemdlal z bolu)
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam że odświeżam temat ale chcialem spytać gdzie podziały sie twoje jaja gdy nie bylo ich tam gdzie powinny przestraszonyKilkanaście razyw ogóle, a dwa nieszczęśliwe razy dostałem kopa w te no klejnoty rodzinne. Jakież było moje zdziwienie, gdy nie mogłem ich znaleźć tam gdzie być powinny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No właśnie dokładnie tak - tfu nie przyjemne doświadcznie i niezmienie bolesne. Trzeba trenować z profesjonalistami to się takie przypadki nie zdarzają.
bo trzeba miec jaja jak berety.... moherowe oczywiscie
Napisano Ponad rok temu
Trzeba tez nosić suspensor a tak nawiasem mówiąc to masz u mnie browara bo wyciagać jaja z jamy brzusznej to hard core ktory zwalił mnie z nóg 8ONo właśnie dokładnie tak - tfu nie przyjemne doświadcznie i niezmienie bolesne. Trzeba trenować z profesjonalistami to się takie przypadki nie zdarzają.
Napisano Ponad rok temu
Ale złamane nic nie miałem,jaja mam na miejscu więc wszystko jest narazie ok
Staram sie ćwiczyć z głową :wink:
Siła z wami
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Znikajacy topic
- Ponad rok temu
-
Wywiad z Jonem Blumingiem
- Ponad rok temu
-
Sztuka i walka
- Ponad rok temu
-
Wakacje?
- Ponad rok temu
-
Co to ma być ? Sezon wakacyjny czy jak ?
- Ponad rok temu
-
Bezpieczne ćwiczenie uderzeń łokciami
- Ponad rok temu
-
Fred " The Immortal Ettish - wywiad z lutego 2002
- Ponad rok temu
-
POLSKA FEDERACJA OKINAWA GOJU-RYU KARATE
- Ponad rok temu
-
Slawek zdemaskowany