atak jak?
Napisano Ponad rok temu
Gdy dochodzi do sytuacji rozładowania napięcia i już się skonczyly wszelkiego rodzaju bluzgi nastepuje przejscie do rekoczynow.
Jak to jest? Czekacie na atak, zaczynacie sami, moze cos innego ? podobnie jak randori... wymuszamy atak czy.. nie??
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Czekacie na atak, zaczynacie sami, moze cos innego ? podobnie jak randori... wymuszamy atak czy.. nie??
Dziadzia nauczał, że prawdziwą realizacją technik aikidowych jest Katsu Hayabi. Szerokość, a zarazem precyzja tego pojęcia powinna wyczerpać zatem wszelkie rozterki każdego aiki ... dowca :scatter:
Napisano Ponad rok temu
Fragmenty:
"&1 Jeśli jesteś sam, przejdź do &2, jeśli nie, &3"
"&2 Jeśli przeciwnik jest jeden &7, dwóch &8, trzech &9, więcej &10"
"&8 Jeśli są więksi i dobrze zbudowani &21, jeśli...|
"&21 Jeśli noszą dresy, mają połamane nosy, są kościści, rudzi i mają krtkie włosy &45, jeśli..."
))
itd.
Nie ma zasady uniwersalnej, chyba że się ją uogólnie tak, że przestanie nieść ze sobą praktyczną pomoc. Na przykład taką zasadą jest:
"Zachowuj się tak, byś jak najmniej ucierpiał"
:-D
Jest sytuacja, jest reakcja. Dopiero po sprawie jest czas na analizowanie i ocenę, czy zrobiło się dobrze, czy źle. A i tak bardzo możliwe, że ocena będzie błędna, ponieważ czas sama sytuacja minęła a nasze wspomnienia mogły ulec pewnym przeinaczeniom.
Sam kiedyś zadałem na liście pytanie z tej klasy, "czy należy pomóc, gdy kilku wandali zaczyna bić kogoś w tramwaju". Traz uważam takie pytanie za niedorzeczne. Zbyt wiele na decyzję składa się warunków danej sytuacji, by móc uogólnić.
Pozdr. Grey
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy to może komentarz do mojej pisaniny?czyli zjawisko znane jako "no answer"
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Dziadek zmienny byl ...z biegiem lat
Jestes propagatorem ostatnich lat tworczosci Dziadka?
Napisano Ponad rok temu
Kto tam pamieta co on mowil na poczatku
Napisano Ponad rok temu
to MM " uhumm.. oczekiwalem konkretow
To jest konkret na maxa, który tłumaczy generalną koncepcję aikido
Sorki Szczepan, że Ci się wcinam, ale ta koncepcja jest dla mnie oczywista i nie ma potrzeby bym spłycał ją swoimi interpretacjamia nie zdania " ze dziadek powiedzial" od tegop co on powiedzial jest Szczepan :-) ))
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Katsu Hayabi
Dzieki za dokladnie wyjasnienie.
nARa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O którą nazwe tobie chodzi ?KAŁGRATROT czy Katsu Hayabi ?Dobrzy ludzie co to z kolei za tajemnicza nazwa? Pierwszy raz w zyciu slysze...
Katsu Hayabi
nARa
Napisano Ponad rok temu
Dobrzy ludzie co to z kolei za tajemnicza nazwa? Pierwszy raz w zyciu slysze...Katsu Hayabi
W naszej szkole jest zwyczaj , nauczyciel od czasu do czasu na koniec treningu zapytuje "czy są jakieś pytania?". Jako, że nie jest grzecznie rozpytywać, czy rozmawiać podczas treningu, jest to jedyna okazja by rozwiać swoje wątpliwości u źródła. Mam nadzieję,że i u Was można zapytać nauczyciela o to, lub owo i wydaje mi się, że potraktujecie jego odpowiedź poważniej niż moje krętactwa, więc nie będę się fatygował i mącił Wam w głowach.
O internetowych korepetytoriach już kiedyś debatowaliśmy
Nie ma za co
Napisano Ponad rok temu
W naszej szkole jest zwyczaj , nauczyciel od czasu do czasu na koniec treningu zapytuje "czy są jakieś pytania?". Jako, że nie jest grzecznie rozpytywać, czy rozmawiać podczas treningu, jest to jedyna okazja by rozwiać swoje wątpliwości u źródła. Mam nadzieję,że i u Was można zapytać nauczyciela o to, lub owo i wydaje mi się, że potraktujecie jego odpowiedź poważniej niż moje krętactwa, więc nie będę się fatygował i mącił Wam w głowach.
O internetowych korepetytoriach już kiedyś debatowaliśmyDzieki za dokladnie wyjasnienie.
Nie ma za co
ale macie dobrze....nam nauczyciel nic nie wyjasnia, wiec dlatego sie pytam...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kryzys...
- Ponad rok temu
-
Przypadek 1 na 1000
- Ponad rok temu
-
siemka sensei ...
- Ponad rok temu