Teoria na egzaminie
Napisano Ponad rok temu
Jesli tak to z jakimi? Moze trochi sobie podyskutujemy na temat co ciekawszych
Napisano Ponad rok temu
No i widziałem egzamin z teroi technik. Opisać, pokazać. chyba najsensowniejsza rzecz jaką widziałem.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdałem jakoś.. ale teoria była najgorsza :wink:
PERUN
Napisano Ponad rok temu
W mojej obecnej sekcji nie spotkałam sie nigdy z teoria na egzaminie.
Napisano Ponad rok temu
wstęp teoretyczny: wykonywanie technik bez uke
praktyka: te same techniki z uke
od czasu do czasu co oznacza jakieś słówko ale to już chyba bez znaczenia na wynik egzaminu. Choć pewne rzeczy powinno się wiedzieć.
Pozdrawiam
Adam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
hm........... nie spotkałem sie z czyms takim "zielona naszywka" co to jest? :?
Napisano Ponad rok temu
egzaminy na zieloną naszywkę poprzedzał egzamin teoretyczny
hm........... nie spotkałem sie z czyms takim "zielona naszywka" co to jest? :?
Po wizycie sensei Ichimura w roku 1979 został opracowany trójstopniowy system szkolenia , który obowiązywał w polskim ruchu aikido - aikikai .Pierwszy stopień , czyli zielona naszywka , zawierał materiał w granicach 6 kyu ,drugi stopień (niebieska naszywka ) to było 5-3 kyu,trzeci (czarna naszywka) -3kyu- 1Dan .Kiedy szefem szkolenia ruchu aikido aikikai w Polsce był P. Borowski wprowadzono jeszcze jeden stopień szkolenia pomiędzy niebieską i czarną naszywką -brązową naszywkę .
Dopiero po uzyskaniu czarnej naszywki można było zdawać na stopnie Dan .
Ten system szkolenia został zmieniony w roku 1989.
Napisano Ponad rok temu
Sam zdawalem na coś zielonego.. już nie pamiętam pas czy naszywka.. może szelki.. Ech.. romantyzm tych czasów :-))))
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Zaciekawiłeś mnie aiki .W jakich to kręgach ci inni zdawali na kyu i dany ?To soma: no ak .. były ale tylko w pewnych kręgach. Inni zdawali na kyu i dany.(tych nie było wiele wtedy).
Sam zdawalem na coś zielonego.. już nie pamiętam pas czy naszywka.. może szelki.. Ech.. romantyzm tych czasów :-) )))
Aiki
p.s co to znaczy "no ak.."
Napisano Ponad rok temu
w pewnych kręgach = tor kolarski
Aiki
Napisano Ponad rok temu
spotkalem sie tylko raz z czyms takim, ale nie na aikido tutaj nigdy... choc moze i bylo by sensowne cos takiego wprowadzic - sa ludzie co nosza hakame a nie wiedza co znaczy te siedem zakladek
Napisano Ponad rok temu
Te pewne kręgi to bylo ok.40 klubow aikido w całej Polsce .no ak = no tak.. (literowka)
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Te pewne kręgi to bylo ok.40 klubow aikido w całej Polsce .no ak = no tak.. (literowka)
Aiki
Muszę się poprawić .Te 40 klubów to były kluby polskiego ruchu aikido aikikai uznających zwierzchnictwo M. Osińskiego a kluby związane z torem kolarskim (czyt. J Wysocki) - ok 3 -5 .
Napisano Ponad rok temu
Bo wszyscy poszli do Wysockiego..
Aiki
Ps smiesznie byl wytedy oj smiesznie.. jak napisalem do Osinskiego ,że jade do Anglii to mi odpisał,że mi rekomendacji nie da bo jestem z innej organizacji. Heh.. a jak Wysockiego wykluczyl i podpisał sie za zarząd. Chyba mu wstyd bylo podpisac własnym nazwiskiem..
itd. itp..
Napisano Ponad rok temu
Uhumm.. a potem je Osiński zawiesil i wykluczyl.. nieprawdaż?
Nie jest to prawda.Ciekawy jestem co masz na myśli pisząc "zawiesił i wykluczył" ? Kogo ,kiedy i skąd ?Sprecyzuj i jeśli mogę prosić to polemizujmy w oparciu o fakty a nie wielokropki .Kiedy J. Wysocki odszedł od ruchu aikido aikikai w 1981 wspierało jego w tym kilku instruktorów :A. i B.Walerczyk ,D.Rulewicz , K.Walczak , K.Nader (który pózniej wrocił do aikikai ) przy czym swoje sekcje prowadzili wtedy J.Wysocki na torze kolarskim ,D.Rulewicz - w Policach ,K. Nader w TKKF Pogodno. W tym czasie w Polsce istniało ok.40 klubów aikido -aikikai z tego w samym Szczecinie- 5.Bo wszyscy poszli do Wysockiego..
Wychodzi mi 3 z J.W. a 40 z M.Osińskim .
AikiPs smiesznie byl wytedy oj smiesznie.. jak napisalem do Osinskiego ,że jade do Anglii to mi odpisał,że mi rekomendacji nie da bo jestem z innej organizacji.
A w jakiej organizacji wtedy byłeś i który to był rok ?Heh.. a jak Wysockiego wykluczyl i podpisał sie za zarząd. Chyba mu wstyd bylo podpisac własnym nazwiskiemitd. itp..
J.Wysocki sam podjął decyzję o zerwaniu po tym jak nie wpuścił instruktorów na trening z sensei Ichimura .Co ciekawe ,powiedział sensei Ichimura , że instruktorzy i M. Osiński nie wzieli udziału w treningu gdyż lekceważą sensei Ichimura a tylko on - J.W - jest tym który sensei szanuje .Potem sensei Ichimura był w Polsce kilka razy ale nigdy u J.W .
Podobna sytuacja była kiedy przyjechał G. Walter z Berlina .Staż był przygotowany ale dzień wcześniej J. W. rozesłał członków swojej sekcji z informacją o zmianie miejsca tego stażu .Miejsce było ciekawe , gdyż szatnie były osmalone po pożarze .
Aiki chciałbyś aby ktoś tak Ciebie wystawiał do wiatru ?
Odbyło się zebranie instruktorów , wtedy to się nazywało OKIA (Ogólnopolski Krąg Instruktorów Aikido ), na którym podjęto decyzję o rozwiązaniu OKIA oraz o zawiązaniu Komitetu Założycielskiego Polskiego Stowarzyszenia Aikido - Aikikai .O tym jak się odbyło to zebranie i co tam wyprawiał J.W proszę spytać u zródła .Ja znam wersję od kilku uczestników zebrania oraz czytałem protokół z tego zebrania i wszystkie wersje się zgadzają .
A wiesz aiki , że w 1983 J.W postanowił wrócić do aikikai ?
Napisano Ponad rok temu
Bo wszyscy poszli do Wysockiego..
Aiki
Ps smiesznie byl wytedy oj smiesznie.. jak napisalem do Osinskiego ,że jade do Anglii to mi napisał,że nie da mi rekomendacji , bo jestem z innehj federacji..
Napisano Ponad rok temu
Bo wszyscy poszli do Wysockiego.. [/quote]
Prosiłem abyś sprecyzował .Brak wiedzy czy odwagi ?
[code=auto:0]Aiki
Ps smiesznie byl wytedy oj smiesznie.. jak napisalem do Osinskiego ,że jade do Anglii to mi napisał,że nie da mi rekomendacji , bo jestem z innehj federacji..[/quote]
Powtarzam pytanie : do jakiej organizacji należałeś?
Napisano Ponad rok temu
Co miałem na myśli? No coż.. MO zawiesił i Hoffmana, Kirmieli , Wysockiego, i nasz Lublin traktował po macoszemu.
co do ilości klubów hmm.. dyskusyjne... może i wtedy bylo 40 ( ??!!) klubów w Pl. Ale jak mówie na ogólnopolskim stażu u MO bylo 30 osob, więc co? Po jednej osobie z klubu? Nie kumam??
Poza ty, popatrz na stan obecny...
organizacja?? khem.. mam wstręt do organizcji. byłem kiedys w harcerzach.. ale krótko i to sie nie liczy.
A co do tego co bylo kiedys.. hmm.. czy ja wiem? Nie bylo mnie na żadnym zebraniu ( nie lubie!!) I nie wiem kto naprawde i z kim sie kłóćił. Mówie to co widziałem , i to co otrzymalem u źródła ( trzecie osoby mnie nie interesują).
W sumie.. widziałem to tak.. z jednej strony Aikikai - budujące jakies organizacje, stowarzyszenia, itp a z drugiej - Wysocki - ktory głównie zajmował sie treningami. Dla mnie wybór był prosty.
poza tym.. Soma, topik byl inny (sadze ,ze ktos się moze wqrzyć, bo ta dyskusja zierza donikąd) i mój nick pisze sie ( jak wszystkie nicki) z duże litery.
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tresura uke jak psow Pawlowa...
- Ponad rok temu
-
Kata z jo na prawą stronę
- Ponad rok temu
-
Emmei