Uderzenie w splot.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie co do przyjęcia uderzenia w splot słoneczny.
Trenuję mięśnie brzucha od dziecka ale kiedy dostaje trafny cios w splot to mnie zatyka (mięśnie nic nie dają)
Widziałem zawody w Karate i tam sporo przyjmuje się uderzeń na korpus.
Czy jest jakaś metoda na przyjęcie takiego ciosu, czy zwycazajnie nie można się dać trafić?
Napisano Ponad rok temu
Cóz, w czasie knockdownowych walki zawsze mierzy się gdzieś na splot (pomijając inne miejsca oczywiście w tej chwili). Sztuka aby nie przyjmować, a jak już to aby przyjmować na klatkę lub brzuch a nie na spocik. Czyste przyjęcie nawet niezbyt mocnej techniki na spot, właściwie powoduje knockdown w najlepszym razie.
Proponuję potrenować zasłony i odejścia
Napisano Ponad rok temu
Cześć
Mam pytanie co do przyjęcia uderzenia w splot słoneczny.
Trenuję mięśnie brzucha od dziecka ale kiedy dostaje trafny cios w splot to mnie zatyka (mięśnie nic nie dają)
Widziałem zawody w Karate i tam sporo przyjmuje się uderzeń na korpus.
Czy jest jakaś metoda na przyjęcie takiego ciosu, czy zwycazajnie nie można się dać trafić?
Cała sztuka przyjęcia takiego ciosu w splot sloneczny polega nie tylko na miesniach - choc te warto miec dosc mocne nawet jesli tak szczelnie nie kryja splotu.
Mozesz przyjac bardzo mocny strzal w splot, ale musisz starac sie wypuscic wczesniej powietrze. W walce jest to trudne, ale nie niemozliwe. Obrona przed uderzeniem w plot polega na laczeniu wszystkich elementow -bloki, zejscia i umiejetnego oddychania. Kiedy przyjmujesz cios w splot nabrawszy wczesniej full powietrza, moze to byc Twoj ostatni cios...
pozdrawiam,
pasjonat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ten "luz,luz,luz" to Twój kumpel może robić jak dostanie w splot i go przytka... wtedy na nic więcej nie człowieka nie stać
BTW niezły nick "Jajami o Mate"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka w knockdown?
- Ponad rok temu
-
Shidokan we Wrocławiu?
- Ponad rok temu
-
Rękawice w Kyokushin