Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przynależność do organizacji - wady i zalety

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przynależność do organizacji - wady i zalety
Zaproponuję dość kontrowersyjny temat...
Co sądzicie o przynależności danego klubu do jakiejś organizacji stylowej (krajowej bądź międzynarodowej)?

Według mnie sprawa przedstawia się tak:
Zalety:
- integracja środowiska (wspólne seminaria, turnieje, wyjazdy)
- większe możliwości, jeśli chodzi o finansowanie różnych przedsięwzięć (szkolenia, zawody, obozy sportowe)

Wady:
- spory o władzę i pieniądze
- rozłamy na skutek różnych nieporozumień
- w niektórych przypadkach niewielki zysk z płaconych składek (dużo się płaci, a mało dostaje) - pieniądze dostają tylko wybrani
- często górę bierze sport, a za sportem idą duże pieniądze...
- ogólnie za dużo polityki i gadania, a za mało ćwiczenia.

Dobrym rozwiązaniem mogą być nie tyle organizacje na zasadach związków sportowych, ale raczej stowarzyszenia non-profit, w których ludzie zajmują się wspólnie poszerzaniem wiedzy na temat danej sztuki walki i nie czerpią z tego dochodów, a nie organizowaniem wielkich turniejów i wszystkiego tego, co związane jest z pieniędzmi.

Aha i co sądzicie o przynależności do jakichś organizacji bez pośrednictwa krajowego związku (nie zawsze jest taka możliwość)?
  • 0

budo_dieselp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 463 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Przynależność do organizacji - wady i zalety
zapomnieles jeszcze o bardzo waznej zalecie - eliminacja oszustow i innych takich - niestety coraz wiecej organizacji nie wywiazyje sie z tego
  • 0

budo_sventevith
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Organizacje zawsze byly i beda poniewaz jedne czlowiek nie jest wstanie niczego wiekszego dokonac wiec ludzie lacza sie w grupy. A co do przepychanek na szczeblach wladzy to normalne tak jest natura czlowieka.
  • 0

budo_oprych
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam

Zaproponuję dość kontrowersyjny temat...
Co sądzicie o przynależności danego klubu do jakiejś organizacji stylowej (krajowej bądź międzynarodowej)?

Jesli dobrze rozumiem Twoje pytanie.
Chodzi Ci o to, czy to dobrze, że np. LKS Ceramik nalezy do PZZ ?

Myśle, że takie pytanie jest bezcelowe, gdyz jest tylko jedna odpowiedź tak.
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jesli dobrze rozumiem Twoje pytanie.
Chodzi Ci o to, czy to dobrze, że np. LKS Ceramik nalezy do PZZ ?

Nie wiem co to jest LKS Ceramik, ani PZZ :)
Chociaż ..... PZZ = Polski Związek Zapaśniczy ?

Myśle, że takie pytanie jest bezcelowe, gdyz jest tylko jedna odpowiedź tak.

Pytanie nie jest bezcelowe i nie ma na nie jednej odpowiedzi. Chodziło mi o to, czy lepiej pozostać niezrzeszonym, czy gdzieś się "podłączyć" - wady i zalety takiego rozwiązania.
  • 0

budo_mangha
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 241 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem potrzeba sprawnej organizacji jest bezdyskusyjna. To wszystko, co napisałeś, jest OK, ale jak wyobrażasz sobie rozwój sportu bez organizacji? Wizja chaosu mi nie leży.
Pieniądze? - wszędzie mogą być problemem. Rozłam? - nie zawsze występuje, przykładów w Polsce i na świecie jest wiele - piłka nożna, koszykówka. Spróbuj sobie teraz wyobrazić, że nie ma w Polsce żadnej organizacji piłkarskiej, albo lekkoatletycznej, albo MKOL-u.
Fakty są takie, że współcześnie nie ma sportu bez organizacji.
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

He, he - w tym problem, że ja nigdzie nie pisałem o sporcie :)
Co do sportu - niech sobie organizacje będą. Ale w MA?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W takim razie najpierw wypadaloby zdefiniowac jaka aktywnosc fizyczna zalicza sie do MA a jaka do sportu, nie?
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tego pytania się obawiałem :D
Bo czy np. judo to sport czy MA?

To może tak: chodziło mi o organizacje, które nie zajmują się wyłącznie organizowaniem zawodów.
  • 0

budo_mangha
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 241 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tego pytania się obawiałem :D
Bo czy np. judo to sport czy MA?

To może tak: chodziło mi o organizacje, które nie zajmują się wyłącznie organizowaniem zawodów.

Coś mi się wydaje, że pogubiłeś się w tym. Sztuki walki to sport. Judo to sport, karate to sport, boks to sport i tak dalej. MA ma się do sportu tak, jak wino do alkoholu. :D
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Im są starsze tym lepsze, w przeciwieństwie do np. piwa? :) :) :)
A tak poważniej, to z tym stawianiem znaku równości między sportem a MA to bym się chwilę wstrzymał... Bo choć w MA mamy elementy czysto sportowe (w końcu też ruch, prawda?), to jest też wiele "niesportowych" :) Szczególnie w zakresie rywalizacji/starcia z przeciwnikiem ;)

Próbowałem ostatnio coś poczytać o Teorii Sportów Walki, pożyczyłem sobie od Mojej Kasi jakiś AWFowy podręcznik... Czytać się co prawda tego nijak nie dało, ale nawet tam było wyraźne rozgraniczenie pomiędzy SPORTAMI walki i SZTUKAMI walki. No to skoro spece od sportu stawiają tu granicę, to i z "naszej" strony powinno być ją widać :) Ja to bym raczej powiedział, że są to dwa zbiory z pewną częścią wspólną... a wino niestety w całości mieści się w szufladzie "alkohol"

Co zaś do przynależności do organizacji to ja się okropnie do tego zjawiska zraziłem. (Red Tiger :( ), jednak uczyć się całkiem samemu trochę jakby nie idzie.

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Coś mi się wydaje, że pogubiłeś się w tym. Sztuki walki to sport. Judo to sport, karate to sport, boks to sport i tak dalej. MA ma się do sportu tak, jak wino do alkoholu. :D

Pogubiłem się, bo to temat rzeka :cry:
Dla mnie sport to przede wszystkim rywalizacja. A nie każdego to interesuje.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Litosci Mangha!! a jablka to jest to samo co pomarancze :( no przeciez i to owoce i to owoce...
  • 0

budo_mangha
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 241 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pogubiłem się, bo to temat rzeka

No pewnie :) Dlatego pojawiło się już kilka odpowiedzi :D :D

Dla mnie sport to przede wszystkim rywalizacja. A nie każdego to interesuje.

Masz rację, nie każdego, ale o innych dyscyplinach można powiedzić to samo, np. ludzie uprawiają jakiś sport dla zdrowia i dobrego samopoczucia :D , a nie dla rywalizacji :D :D

Litosci Mangha!! a jablka to jest to samo co pomarancze no przeciez i to owoce i to owoce...

Hę? Nie załapałam Twoich tekstów, sory.
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pierwsze pytanie to po co nam organizacja w sztukach walki ? Jest po to aby okazać na uznanie za to co osiągamy, móc skonfrontować się z innymi wyznawcami takiej samej ideologii, zorganizaować wspólne życie, obozy zawody. Organizacja to form wspólnoty, która ma z zasady coś adeptom dostarczać a nie zabierać.
Organizacja w naszych czasach to jednak często coś co kształtuje reguły, reguły poddawane cieżkim próbom, loobingowi itp. Rozgrywa się za drzwiami każdej organizacji walka o władzę wpływy i pieniądze. Właściwie organizacji dla organizaji prawie nie ma. Wszędzie gdzieś puka kasa do wzięcia bądź oddania.

A sport, sport to znowu pieniądze sponsorzy, dofinansowania i znowu ta sama bajka, buduje się organizację, lobby komu dać a komu nie dać. Tworzy się ograniczenia, przepisy ustalenia i w taki to sposób jednych się faworyzuje a innych eliminuje. Nic nowego.

Wg mnie jeżeli organizacja służy po pierwsze adeptowi MA i łączy różnych ludzi i poglądy ma prawo istnienia, jeżeli dzieli i służy sama sobie albo nieliczne grupie ludzi ciągnących określone profity to to już jest organizaja ale mafijna.
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wg mnie jeżeli organizacja służy po pierwsze adeptowi MA i łączy różnych ludzi i poglądy ma prawo istnienia, jeżeli dzieli i służy sama sobie albo nieliczne grupie ludzi ciągnących określone profity to to już jest organizaja ale mafijna.

Jarek, pisz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. :wink: Przecież takich organizacji jest mnóstwo. :)
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A Ty myślisz, że ja o tym nie wiem :)
Oni też, ale jak mafia staje się ustawodawcą to przestaje być mafią a staje się ogólnie szanowaną organizacją :)
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli nie możesz kogoś pokonać, przyłącz się do niego! :wink: :lol:
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Taaa, sure albo znajdź popleczników i załóż inna organizację :)
  • 0

budo_oprych
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak na marginesie
PZZ - Polski Związek Zapaśniczy
LKS Ceramik - mój klub

Uważam, że powinny istnieć organizacje/związki, coprawda na trochę innych zasadacj niż teraz, ale ich funkcjonowanie jest uzasadnione.

Ja trenowałem bo lubiłem, ale sprawdzenie swoich możliwości na macie było dla mnie czymś fajnym, a każdy związek może je organizowac, powinien opiekować się młodymi, szczególnie uzdolnionymi,...
Gdyby nie one, znacznie trudniej byłoby organizować jakieś turnieje, zgrupowania itp.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025