Trenuje BJJ bo jest to ciekawa metoda walki. Daje niesamowite możliwości
np: kontakt z przeciwnikiem,
8O kontakt z przeciwnikiem?
w BJJ widzę ile umiem (dobra technika powinna być wykonana bez wysiłku) jeśli po walce umieram ze zmęczenia znaczy to, że przede mną długa droga.
Dluga droga do czego? Przeciez w Kick boxingu droga zdecydowanie krotsza i skuteczniejsza, czy nie?
Niemniej jeżeli chcsz być skuteczny musisz być wszechstronny, a to oznacza uzupełnianie wiedzy w innych dziedzinach sztuk walki.
Nie zgadzam sie z Toba. Nigdy cwiczac amatorsko nie bedziesz wszechstronny. Wszechstronni moga byc zaowodowcy, poteznie zbudowani, cwiczacy 7 dni w tygodniu, na specjalnych dietach, srodkach wspomagajacych, stosujacy przekrojowe treningi, majacy dobrych trenerow itd.
My zwykli zjadacze chleba nigdy nie bedziemy wszechstronni. Jesli dobrze opanujemy chociaz jeden sport/system walki to bedzie juz wielki sukces, ktory i tak udaje sie niewielu osobom.
Jest takie powiedzenie, ten kto sie zna na wszystkim, nie zna sie de facto na niczym... powiedzenie to mozna rownie dobrze stosowac do sztuk walki...
Dziwia mnie gdybania co tam polaczyc thai+bjj+sambo+krav itd. itp. nie ma szans AMATORSKO cwiczac robic z siebie super fightera, bo takim nigdy sie nie staniemy.
Za duzo ogladania UFC i PRIDE (tak jak kiedys Karate Kida
I kiedy zgodzimy sie z powyzszym przychodzi pora na stawienie sobie glownego pytania: Jesli jestem przecietnym czlowiekiem, dysponuje przecietnym czasem, ktory moge poswiecic na trening, jaka sztuka/system walki okaze sie dla mnie najodpowiedniejszy? W jakim postepy bede najszybsze, a efekty najpewnijsze? Jaki zapewni mi pewnosc siebie i przewage nad przecietnym przeciwnikiem...
I na te pytania odpowiedz jest jedna: BJJ
Nikt i nic tego nie zmieni.
Nie zapominajmy, ze wiekszosc ludzi to nie fighterzy mierzacy 190cm i wazacy 100kg. Dla przecietnie zbudowanego czlowieka Bjj jest jesynym rozsadnym wyborem, jedynym dajacym mu szanse w konfrontacji ze znacznie ciezszym i silniejszym przeciwnikiem.
Tylko w Bjj zdazaja sie przypadki gdzie zawodnicy lekkich kategorii wagowych wygrywaja w kategorii open....
az nie mam sily pisac o kolejnych zaletach Bjj