Czy BJJ jest wogóle do pokonania przez inne sztuki walki?
Napisano Ponad rok temu
Guest_budo_kiełbasa_*
Napisano Ponad rok temu
szczerze mowiac licze na to , ze jak najdlozej polska bedzie pod wrazeniem Karate Kid'a - lepiej dla Nas czyz nie ?!
To my cwiczymy BJJ i my mozemy zaskoczyc
Lepiej dla nas ? z jednej strony tak, z drugiej nie. Jesli wiecej osob bedzie przychodzilo na treningi, bedzie wiecej pieniedzy w sensie ogolnym . Mozliwe bedzie orgaznizowanie seminariow , stazów i tym podobnych, a co za tym idzie poziom zawodniczy w Polsce bedzie lepszy . Wiekszy potencjal ekonomiczny Bjj Polsce napewno nie zaszkodzi, przeciwnie.
Jesli nawet duza ilosc osob zaczela by cwiczyc bjj w Polsce w krotkim czasie...powiedzmy roku, nie ujelo by to nabytej juz wiedzy, nam ludziom obecnie bjj trenującym. DO czego zmierzam ?
MAm wrazenie ze sporo osob na forum Budo niepotrzebnie obawia sie potencjalnej "konkurencji", przeciez aby byc dobrym trzeba cwiczyc lat kilka, nie wystarczy wpasc na trening raz czy dwa...
Heem ? mam racje ? papieros
Napisano Ponad rok temu
Wiec odpowiedz brzmi nie: czysty box, albo thai nie wygra z bjj. Czyste karate, taekwondo, kick, judo, itd. itp. tez nie wygra z bjj.
Dopiero gdy kilka styli jest zmieszanych, to szanse rosna, ale w starciu
"czysty na czysty" bjj prowadzi.
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
"Jak pokonać bjj?
Brazylijskie jiu jitsu dzięki zwycięstwom w klatkach szybko zyskało renomę niepokonanego stylu. Wydaje się jednak, że poszukiwania odpowiedzi na pytanie "Jak pokonać bjj?" zaczęły przynosić rezultaty"
Uważam że ten temat wzbudził wasze niezadowolenie z tego powodu że wielu z was trenuje BJJ. ( Może powinnienem ten temat umieścic na innym forum)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myśle że w krótce rozwinie się nowa sztuka walki złożona z BJJ, Sambo, zapasów i innych
Taka "styl" własciwie juz powstał , ale nie ma nazwy , jego jak na razie najwłasciwsza nazwą jest UFC lub PRIDE 8)
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Niewiem jak jest w Brazyli ,w Polsce box czy tez kick jest integralna czescia treningu .
Byc moze tak jest w wiekszosci sekcji - zwlaszcza tych prowadzonych przez Grzeska Jarzabka, w koncu bylego boksera i karateke - ale my np. cwiczymy tylko czyste BJJ.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zadajmy sobie lepiej pytanie jaka sztuka walki w swej czystej formie jest w stanie przewyższyć bjj moim zdaniem żadna i zaznczam ze w każdej hybrydzie sztuk walki jest bjj i to jest wystarczajacy dowód na to iz jest to najlepszy styl wariat
Napisano Ponad rok temu
Ok w takim razie sory ,te sekcje ktore ja znam wszystkie maja kick lub boks,i nimi sie sugerowalem.Niewiem jak jest w Brazyli ,w Polsce box czy tez kick jest integralna czescia treningu .
Byc moze tak jest w wiekszosci sekcji - zwlaszcza tych prowadzonych przez Grzeska Jarzabka, w koncu bylego boksera i karateke - ale my np. cwiczymy tylko czyste BJJ.
Napisano Ponad rok temu
co do tematu to jest taka jedna sztuka walki:" Nindzitsu Duck Raju" załozona przez : Jean-Claude Van Dame w "Krwawym Sporcie"
Pozdro dla ciotek z bjj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurde to juz chyba kawal roku a napewno tego forum, BJJ jest do pokonania przez kazdego kto tylko potrafi zapukac BJJ-mana zanim ten sciagnie go do parteru (potem oczywisci bezdyskusyjnie BJJ-rules).Czy BJJ jest wogóle do pokonania przez inne sztuki walki?
BJJ-man zeby nie skonczyc z zabkami w kieszeni musi przynajmniej umiec sie obronic w walce uderzanej przez min 2-3sek. i to bronic sie lepiej niz udezacz nawala. A jak widomo w walce uderzanej dominujaca role odgrywa inicjatywa i atak i ogolnie ofensywnosc jest bardziej skuteczna od defensywnosci. Nie spodziewm sie zeby czlowiek zajmujacy sie BJJ mial tyle czsu i sily zeby jeszcze trenowac walke uderzan na takim poziomie zeby sobie poradzic z czlekiem specjalicujazcym sie w nawalance. No chyba ze bjj bedzie wigóle lepszy, ale wtedy na co mu BJJ.
Napisano Ponad rok temu
BJJ-man zeby nie skonczyc z zabkami w kieszeni musi przynajmniej umiec sie obronic w walce uderzanej przez min 2-3sek. i to bronic sie lepiej niz udezacz nawala.
Nie sadze zeby musial sie bronic lepiej niz nawala uderzezacz nie sadze zeby mosla przynajmniej w polowie bronic sie tak jak nawala uderzacz.
Wystarczy spojrzec na Royca jego umiejtnosci walki w stojce byly mierna a juz napewno w porownai z uderzaczami z ktorymi walczyl i jakis nie mial z nimi problemu i nie mal zembow w kieszeni.
Napisano Ponad rok temu
Z 7 lat temu zobaczylem UFC. Chwytacze byli gora! Zaroponowali bowiem tym pierwszym szczegolna strategie. Zobacz wiec jak R. Gracie walczy z G.Gordeuo, mistrzem kyokushin, taja i savate. R. Gracie nie mial wowczas pojecia o wymianie ciosow. I zeby tego nie robic, chodzil pieknie na nogach i w odpowiednim, wybranym przez siebie czasie, skrocil dystans, (w tym bjj jest genialne), a reszta jest juz historia.
Z drugiej strony bjj jest do pokonania. Caly swiat bjj przez wiele lat probowal "ugryzc" Colemana, ktory nie dysponowal zadna wyrafinanowana technika. Ale w koncu przyszla i kryska na tego zapasnika. Tak jak przyjdzie na kazdego. Nie sadze jednak, zeby to oznaczalo, ze Colemna "ogra" znowu kilku dowolnych bjj-owcow! Bo na walke sklada sie troche wiecej, niz sie to z pozoru wydaje.
K_P
Napisano Ponad rok temu
No nie nazywajmy Minaotauro czystego Bjj-twoca z heringiem pokzal jak dobrze moze walczyc w stojce i z tego co slycszalm zamierz startowac w k-1.
Napisano Ponad rok temu
Royce to Royce to realnie sprawdzony mistrz i wogole uwazam ze jest swietny i podziwjam go za umiejetnosc bezkarnego wchodzenia w zwarcie
(chyba moglby on byc dobrym a napewno zdrowym boxerem )
ale ani ja ani ty nie powinnismy sie przezucac nazwiskami ludzi do poziomu ktorych nigdy sie nie zblizymy
(zreszta nawet jemu moze sie zdazyc zebrac centre w brodke, po ktorej zasnie-szansa na to jest moze 1%-ale zawsze jest)
Mnie interesuje cos blizej mojej d... a tu niestety troche inne rzeczy zdaja sie sprawdzac. Zreszta popros kiedys kumpla uderzacza o taki sprawdzian - ile razy na np50 wejdziesz do zwarcia nie dostajac kontry. Tylko rob to z czlowiekiem nie z BJJ - bo oni nawet jak swietnie udezaja maja juz nawyk, takiego przyjaznego dopasowanie sie do wchodzacych graplerow.
Sprobuj z kick-boxerem, lub chocby boxerem - jak osiagniesz 20% wejsc to niezlu bedziesz. Ja w wolnej walce, nawet z duzo slabszym ogolnie kolega jak stosuje wejscie "na sila" to tak na 80% obrywam
Napisano Ponad rok temu
Cos nie tak z tymi Twoimi wejsciami. Wybierasz niewlasciwy moment? Odkrywasz sie? Pchasz sie bezmyslnie? Bez zwodu? Przyspieszenia?Przemysl. Boruta powiedzialby Ci: - "idz na bjj". A ja dodam: "albo na zapasy w stylu wolnym".
Ja naprawde czesto ostatnio "wchodzilem" " na bokserow, karatekow kyokushin, czy kickbokserow, wsrod ktorych moze nie byli ludzie pokroju najwiekszych, co najwyzej mistrzowie Polski, aktorych wiekszosc kopie i uderza z sila konia. Prawie wszyscy duzo ciezsi ode mnie. Ale NIGDY zadnemu z nich nie udalo sie, tak mnie trafic, zeby to uniemozliwialo kontynuacje akcji, a przeciez NIE JESTEM SPECJALISTA od wejsc. Dopiero sie ucze i glownie sam. Za to garde jako tako umiem trzymac. Oczywiscie zawsze - na iles tam walk moze sie trafic, nawet przypadkowy cios konczacy, nawet z przedniej reki, ale to nie jest i nie bedzie regula. Malo tego - nikt sie w takim trafianiu nie wyspecjalizuje.
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moj ulubiony sparing-partner, wie na czym polega bjj, wie tez, jak zaczne kazdy sparing.... kazde wejscie konczy sie w ten sposob ze on odrzuca nogi i nawala mnie rekawicami po czaszce. Wiem, robie cos zle... kwestia czasu
Pozdrawiam - Clans
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bjj w Rowerze Blazeja
- Ponad rok temu
-
Rickson...Dziadek
Guest_budo_kiełbasa_* - Ponad rok temu
-
Skrętówki