Wtedy ksaizki mieli tylko bogaci. My musielismy sie zadowalac marnej jakosci fotokopia z fotokopii z ksiazki...,To były czasy, kiedy ludzie trenowali sztuki walki na podstawie książek...
Sparingi w aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wychodzi na to że nieudolne naśladownictwo z obrazków i przekazów kogoś kto widział albo zna kogoś kto widział, leży u podwalin naszych "mistrzów" i "przekazu" jaki mamy. No nie dziwota że wyszła popelina.Wtedy ksaizki mieli tylko bogaci. My musielismy sie zadowalac marnej jakosci fotokopia z fotokopii z ksiazki...,To były czasy, kiedy ludzie trenowali sztuki walki na podstawie książek...
Napisano Ponad rok temu
Czy to było pejoratywne...?Pomysł, że aikido opiera się na całkowitej współpracy między uke i tori ( w której to uke musi sie dostosować do tori zamiast odwrotnie ) narodził się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, głównie w głowach shihanów z Hombu Dojo...
Napisano Ponad rok temu
@ Randal - Eee... u kolegi taki płaski dowód logiczny? Wszak inne SW w większości tez zaczynały w Polsce od słabych kserokopii (choćby karate, kung-fu, ale wiele innych również) - neta nie było, świat raczej nie stał otworem. Ot, taki etap rozwojowy.
Zatem wniosek nie bardzo zgodny z prawdą chyba, ze rozciągniemy to na całą sferę SW w PRL/RP.
Napisano Ponad rok temu
Może w tym zarzucie chodzi o to, że książki to przeszłość, a współczesna większość uczy się z jutjubów, rapidów, torrentów i internetów.Wszak inne SW w większości tez zaczynały w Polsce od słabych kserokopii (choćby karate, kung-fu, ale wiele innych również) - neta nie było, świat raczej nie stał otworem. Ot, taki etap rozwojowy.
Napisano Ponad rok temu
Prawda, pewnie dlatego taka popelina wyszła.Wszak inne SW w większości tez zaczynały w Polsce od słabych kserokopii (choćby karate, kung-fu, ale wiele innych również)
Napisano Ponad rok temu
Smailu, Tak naprawdę nie napisałeś jeszcze na czym polegają te Twoje sparingi, więc nie wiem, czy ja się łapię.
mamy juz kilka rodzajow cwiczenia
dziele je puki co na dwie grupy podstawowe - sparingi z partnerem uderzajacym i z chwytajacym, nie laczymy narazie tych dwoch elementow oraz nie dodajemy walki w parterze.
byc moze dojdziemy do polaczenia tych elementow, narazie nie
sparingi dziele na zadaniowe (proste i zlozone) oraz na wolne, te narazie dosc rzadko
zadaniowe to np takie pokierowanie cwiczeniem zeby udao sie zrobic jedna z dwoch zadanych technik, gdzie cwiczacy maja zadane np po dwie rozne techniki do wykonania i sa oczywiscie rownoczesnie uke i tori
obrazowo - Franek ma zrobic kotegaehi lub iriminage, a Zdzisiek ikkyo lub koshinage.
albo Franek ma przewrocic Zdziska trzymajac go za ubranie, a zdzisiej ma wykonac nikyo lub jakis rzut... jesli sa ataki uderzane to takze mozna stosowac takie obrony, wiec akcja atemi vs atemi lub atemi vs rzut - tutaj glownie koncentrujemy sie na kontroli dystansu i timingu
Napisano Ponad rok temu
Z podobnych sparingów zrezygnowalem z powodów, które najlepiej zobrazują poniższe filmy. Przedstawiają tzw. Toshu Randori (TR) w Tomiki aikido. Na przestrzeni kilkudziesięciu lat rozwoju tego stylu, TR raz występowało w formie zawodów, innym razem rezygnowano z tej formy rywalizacji, koncentrując się na tanto randori. Powodem była podobno zbyt duża liczba kontuzji. Wg mnie problemem jest zbyt mała ilość technik aikido możliwych do zastosowania w tego typu konfrontacji. Przykładowo, jeżeli uda Ci się obejść uke za plecy aby wykonać irimi nage, ale nie zdołasz uzyskać kontroli nad jego głową/szyją, to on pochyli sie do przodu, jak zapaśnik, i znajdziesz się w martwym punkcie. Aby kontynuować walkę będziesz musiał wykonać np. zapaśniczy tylny suples albo znane w BJJ obalenie w tył przez nogę ( rear takedown ). Nie są to jednak techniki aikido.Czyli będziesz miał do wyboru: albo przerwanie akcji i powrót do pozycji wyjściowej ( wznowienie walki ), albo stopniowe dodawanie technik zapełniających te taktyczne luki/dziury. W efekcie liczba technik dodanych przekroczy liczbę klasycznych technik aikido, aż w pewnym momencie wyjdzie Ci z tego jakaś forma grapplingu, bardzo podobna do istniejących już zapasów czy SF.zadaniowe to np takie pokierowanie cwiczeniem zeby udao sie zrobic jedna z dwoch zadanych technik, gdzie cwiczacy maja zadane np po dwie rozne techniki do wykonania i sa oczywiscie rownoczesnie uke i tori
Alternatywą jest pozostanie przy klasycznych technikach aikido, ale wtedy będzie ono jak gra w kółko i krzyżyk w porównaniu z grą w szachy.
Myślę, że właśnie dlatego Kenji Tomiki skoncentrował się na tanto randori.
A oto rzeczone filmiki:
1) toshiu randori w sparingu treningowym
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2) toshiu randori w zawodach
Napisano Ponad rok temu
Ale to jest problem tylko przy założeniu, że aikido to worek z technikami, i to zwykle bardzo mały worek, np. worek Gościa to tylko 12 technik. Ile technik jest w worku Akahigego? Już wiemy, że nie ma w tym worku technik aikido na obalenie kogoś pochylonego i stojącego do nas tyłem. Kuriozalny przykład taktycznej dziury - atakujący wypięty do nas tyłem. (Jakie to szczęście, że zapasy i BJJ zawierają wyrafinowane techniki, pozwalające się obronić przed atakującym z tak niebezpiecznej pozycji.) 8)(...) Wg mnie problemem jest zbyt mała ilość technik aikido możliwych do zastosowania w tego typu konfrontacji. (...) np. zapaśniczy tylny suples albo znane w BJJ obalenie w tył przez nogę ( rear takedown ). Nie są to jednak techniki aikido. (...) albo stopniowe dodawanie technik zapełniających te taktyczne luki/dziury. W efekcie liczba technik dodanych przekroczy liczbę klasycznych technik aikido
Napisano Ponad rok temu
Prorock,Kuriozalny przykład taktycznej dziury - atakujący wypięty do nas tyłem.
Kuriozalny dla kogoś, kto nie rozumie, o czym mówię ( chyba, że tak sobie tylko żartujesz).
To, czy aikido jest workiem z technikami, czy zbiorem ogólnych zasad jest przedmiotem nieustających sporów. Przecież jeżeli do aikido wprowadzisz parter, to usłyszysz, że to już nie bedzie aikido. To, o czym pisze Gość jest prawdą. Na całym świecie ćwiczy się te dwanaście ( powiedzmy - do dwudziestu ) technik w kombinacjach z kilkunastoma sformalizowanymi atakami. One stanowią treść treningów, programów szkolenia, wymagań egzaminacyjnych, itp.
A tu przykład sytuacji, o której mówiłem, czyli "niegroźny" przeciwnik, pochylony do przodu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
...oraz to samo w walce, zakończone złamaniem ( zwichnięciem ) ręki ( od 3:12):
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SzacunI gdzie tu sens? Powinien dostać kopa w nery i strzał w potylicę...
Napisano Ponad rok temu
tak jak pisalem wczesniej, zadaniem moim jest nie osiagniecie jakiejsc skutecznosci w walce, ale nauczenie sie aplikacji uczonych na treningu technik aikidockich.Z podobnych sparingów zrezygnowalem..
jakakolwiek skutecznosci w jakiejkolwiek walce nie upatruje w jakiejkolwiek stylowosci, dlatego nie widze problemu czy to jeszcze aikido czy juz nie
dopuki jednak pracujemy na konkretnych technikach stylowych to szukamy mozliwosci ich aplikacji, taki trening odkrywa takze np luki w technikach i koncepcjach danego stylu
Napisano Ponad rok temu
I gdzie tu sens? Powinien dostać kopa w nery i strzał w potylicę...
Bo ubezpieczal druga reke przed dociagnieciem klucza do konca. Jakby ja puscil aby probowac walic w potylice to Sakuraba bu mu ja polamal.
Napisano Ponad rok temu
typowa aikidocka mądrość, jaką można usłyszeć nieraz na treningachI gdzie tu sens? Powinien dostać kopa w nery i strzał w potylicę...
ot, takie teoretyzowanie co i jak w realnej walce robić
Napisano Ponad rok temu
Nie kolego, to nie jest aikidocka mądrość. To są fakty.typowa aikidocka mądrość, jaką można usłyszeć nieraz na treningachI gdzie tu sens? Powinien dostać kopa w nery i strzał w potylicę...
Wiadomo ze jesli walczysz w zawodach to są pewne zasady. Jesli walczysz na ulicy to nie patrzysz że tego nie mozna i ze niedozwolone. Zdayło mi sie walczyć "ulicznie" i wtedy sie czlowiek nie zastanawia w co walic. Rypie w to co odsłonięte . I czasami tym co masz pod ręką...
Napisano Ponad rok temu
Zakładające, że przeciwnik będzie tak grzecznie stał pochylony do nas tyłem i nie będzie przeszkadzał. Zresztą dobra, nieważne, bo zaczynamy odchodzić od tego od czego się zaczęło - mianowicie jak sobie poradzić w walce sparingowej, po nieudanym iriminage, z przeciwnikiem który stoi do nas tyłem i pochylony - bo jak pokazano, może on stanowić zagrożenie.Nie kolego, to nie jest aikidocka mądrość. To są fakty.typowa aikidocka mądrość, jaką można usłyszeć nieraz na treningachI gdzie tu sens? Powinien dostać kopa w nery i strzał w potylicę...
:wink:
Napisano Ponad rok temu
chyba ze chcecie robic cos ala iriminage ura krecone dwa metry do okola
ja takich technik nie robie wogole...
Napisano Ponad rok temu
Ta pozycja nie mieści się w kontekście tego co bym robił po nieudanym iriminage....oraz to samo w walce, zakończone złamaniem ( zwichnięciem ) ręki ( od 3:12):
Napisano Ponad rok temu
Na jakiej, kuźwa, ulicy? Nawet przykładowa walka Renzo i Saku nie odbywała się przecież na ulicy. Temat jest o sparingu jako formie przyswajania sobie określonych umiejętności - aplikacji technik.Jesli walczysz na ulicy...
Bo niewidzenie oczywistych spraw to taka aikidocka przypadłość. :wink:ja nie widze powodu zeby po nieduadnym iriminage byc wogole w takiej pozycji...
Smailu, poćwiczysz trochę to brazylijskie jiu jitsu, w tym różne przeprowadzki w stójce, to zobaczysz, o czym mówię. A mówię, przypominam, o żywym, przeszkadzającym przeciwniku, który zachowuje się jak chce, a nie jak mu każą.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poland Aikido Yudansha
- Ponad rok temu
-
Poland Aikido Weblinks
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
Boston pozdrawia
- Ponad rok temu
-
Aikido dzisiaj 1 - 5 (powrót do przeszłości)
- Ponad rok temu
-
Dzieciaczki i aikido
- Ponad rok temu
-
Jak kto kce niech weryfikuje
- Ponad rok temu
-
Steven raz jeszcze i nie tylko on
- Ponad rok temu
-
Jak sprawdzić wiarygodność tytułu ?