Sparingi w aikido
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem że obojgu Panom skończyły się jakiekolwiek argumetny (nie żebyśmy kiedyś jakieś rzeczowe widzieli) i wobec bezsilności przedmiotowej staracie się uratować resztki złudzeń co się dają z bitwy w całości wynieść?
PS. najbardziej mnie śmieszy że owo "potykanie" się o "kanty i platony" jest codziennym udziałem każdego, nie ma praktycznie myśli i poglądu którego ktoś onegdaj nie wypowiedział czy spisał. Niemniej każdy wzdraga się przed przyznaniem że jest możliwe że jego wizja świata i trzon moralny zawiera się w widzimisię jakiegoś gościa żyjącego XXX lat temu.
Napisano Ponad rok temu
Pragmatyzm - system filozoficzny, którego podstawowym elementem jest pragmatyczna teoria prawdy, uzależniająca prawdziwość tez od praktycznych skutków, przyjmująca praktyczność za kryterium prawdy. Pragmatyzm przyjmuje wynikające z przyjmowania tez skutki i ich użyteczność za kryterium prawdy.
Potocznie pragmatyzmem nazywana jest także postawa, polegająca na realistycznej ocenie rzeczywistości, liczeniu się z konkretnymi możliwościami i podejmowaniu działań, które gwarantują skuteczność.
Utylitaryzm (łacińskie utilis - użyteczny) – postawa zwana też filozofią zdrowego rozsądku, kierunek etyki zapoczątkowany w XVIII wieku, wg którego najwyższym dobrem jest pożytek jednostki lub społeczeństwa, a celem wszelkiego działania powinno być „największe szczęście największej liczby ludzi".
W potocznym znaczeniu utylitaryzm to dążenie do osiągania celów praktycznych, materialnych.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść.PS. najbardziej mnie śmieszy że owo "potykanie" się o "kanty i platony" jest codziennym udziałem każdego, nie ma praktycznie myśli i poglądu którego ktoś onegdaj nie wypowiedział czy spisał. Niemniej każdy wzdraga się przed przyznaniem że jest możliwe że jego wizja świata i trzon moralny zawiera się w widzimisię jakiegoś gościa żyjącego XXX lat temu.
Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.
Napisano Ponad rok temu
I tam, nie moja bajka. Do pochwy ciekawiej...Klękaj do miecza
Napisano Ponad rok temu
pod warunkiem ze za duzo bykow nie nasadzeZ waszej trójcy, to jeszcze kolegę Smile'a da się z przyjemnością poczytać,...
Napisano Ponad rok temu
Randallu jawisz się na tym forum swoisty purysta intelektualny a tu tymczasem taki kwiatek:Klękaj do miecza
Rozumiem że obojgu Panom skończyły się jakiekolwiek argumetny (nie żebyśmy kiedyś jakieś rzeczowe widzieli) i wobec bezsilności przedmiotowej staracie się uratować resztki złudzeń co się dają z bitwy w całości wynieść?
"obojgu Panom" - chyba chcąc nie chcąc stworzyłeś oksymorona , a mam cichą nadzieję, że chodziło o "obu Panów".
Może za dużo Smaila czytasz... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pa. Wymiękam :roll: Przynajmniej na jakis czas.
To juz przechodzi nawet moje cierpliwe pojęcie.
LOL. Doooopieeeero?? :roll: 8)
Napisano Ponad rok temu
Ale by nie zawierało zawoalowanej sugestii.I tam, nie moja bajka. Do pochwy ciekawiej...Klękaj do miecza
Tia, obojgu dziękuję za uwagę tak bywa jak się po treningu mocne browarki walnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poland Aikido Yudansha
- Ponad rok temu
-
Poland Aikido Weblinks
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
Boston pozdrawia
- Ponad rok temu
-
Aikido dzisiaj 1 - 5 (powrót do przeszłości)
- Ponad rok temu
-
Dzieciaczki i aikido
- Ponad rok temu
-
Jak kto kce niech weryfikuje
- Ponad rok temu
-
Steven raz jeszcze i nie tylko on
- Ponad rok temu
-
Jak sprawdzić wiarygodność tytułu ?