Dieta zgodna z grupą krwi
Napisano Ponad rok temu
W swojej książce pt.: „Jedz zgodnie ze swoja grupą krwi” przedstawia fundamentalną zależność między grupą krwi, a wyborem diety i stylu życia. Sedno powiązań między nimi opiera się na faktach, że grupy krwi (0, A, B, AB):
identyfikują człowieka równie pewnie jak DNA;
o wiele bardziej wpływają na tożsamość niż rasa, kultura czy geografia;
są drogowskazem do odpowiedniego jedzenia i stylu życia;
Kluczem do zrozumienia znaczenia grupy krwi jest historia ewolucji człowieka:
grupa krwi 0 jest najstarsza i towarzyszyła człowiekowi od chwili wzniesienia się na szczyt łańcucha pokarmowego. Charakteryzuje się silnym i agresywnym układem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia zarówno „przyjaciela” jak i „wroga”;
grupa A rozwinęła się w społeczności rolniczej, kiedy człowiek z roli myśliwego – zbieracza przeszedł na bardziej osiadły tryb życia. Pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego stylu życia i sposobu odżywiania, z osobowością bardziej przystosowaną do życia w dużych społecznościach;
grupa B wyłoniła się, kiedy ludzie migrowali na północ, w chłodniejsze, surowsze terytoria, powstała na skutek zlewania się i migracji z Afryki do Europy, Azji i obu Ameryk. Człowiek z tą grupą krwi jest asymilatorem, adaptującym się do nowych warunków klimatycznych i mieszania się populacji, reprezentujący naturalne dążenie do większej równowagi między napięciami psychicznymi a żądaniami układu odpornościowego.
grupa AB jest współczesną adaptacją, wynikiem przemieszania się zasadniczo odmiennych grup. Delikatny potomek rzadko występującego połączenia tolerancyjnej grupy krwi A z barbarzyńską wcześniej, ale bardziej zrównoważoną grupą B.
PLAN DLA GRUPY KRWI
Plan dla danej grupy krwi dostarcza podstawowych informacji na temat zdrowia i odżywiania. Nie jest on panaceum, ale drogą do otworzenia naturalnych funkcji ochronnych układu odpornościowego, właściwego ustawienia zegara metabolicznego i oczyszczenia krwi z niebezpiecznych i toksycznych związków.
Plan dietetyczny dla każdej grupy krwi obejmuje 16 grup żywności:
Mięso i drób.
Ryby i owoce morza.
Jaja i nabiał.
Oleje i tłuszcze.
Orzechy i pestki.
Fasolę i inne nasiona strączkowe.
Przetwory zbożowe.
Chleb i grzanki.
Ziarna i makarony.
Warzywa.
Owoce.
Soki i napoje.
Przyprawy.
Inne dodatki.
Herbatki ziołowe.
Używki.
Każda z tych grup dzieli żywność na 3 kategorie: wysoce wskazana (działa jak lekarstwo), obojętna (działa jak żywność) i taką, której trzeba unikać (działa jak trucizna).
Grupa 0: Myśliwy
Osoby posiadające tę grupę wykazują szczególną skłonność do chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy oraz do zaburzenia krzepnięcia krwi. Często męczy je zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy mają tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmęczenia. Osoby te to głównie zjadacze mięsa. Posiadają nadaktywny układ odpornościowy, są nietolerancyjne na adaptacje dietetyczne i środowiskowe, lepiej reagują na stres przy intensywnej aktywności fizycznej. Efektywny metabolizm jest im niezbędny, aby być szczupłym i pełnym energii.
PRODUKTY
Wysoce wskazane Unikać
Mięso i drób
baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona
bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny
Ryby i owoce morza
aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń
barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego
Jaja i nabiał
nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. OBOJĘTNE SĄ: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozarella, sojowy, mleko sojowe
chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera
Oleje i tłuszcze
olej z oliwek, olej z siemienia lnianego
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy
Orzechy i pestki
pestki dyni, orzech włoski
maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych
Fasola i inne strączkowe
fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko”
fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej
Przetwory zbożowe
brak, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety
kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi
Chleb i grzanki
chleb esseński, chleb ezechiela
angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba
Ziarna i makarony
nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0
białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk
Warzywa
boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty
awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy
Owoce
figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone
figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek
Soki i napoje
sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki
soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych
Przyprawy
curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka
cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii
Inne dodatki
z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek
ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych
Herbatki ziołowe
chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz
aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy
Używki woda gazowana
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych
PRODUKTY NIEWYMIENIONE SĄ OBOJĘTNE
Szczegóły: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”.
Grupa A: Rolnik
Pierwotnie Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z grupą krwi „0”, żywiący się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi liczby ludności towarzyszył spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi „0” musieli znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zaczęło spożywać pokarm roślinny. Zaczęła rozwijać się produkcja oparta na rolnictwie i uprawach. W ten sposób wykształciła się grupa krwi „A”, z genetycznym kodem roślinożercy.
Dla współczesnych posiadaczy grupy „A” odpowiednie odżywianie powinno być oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm).
Osoby posiadające taką grupę krwi wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego, ponieważ zbyt często nie potrafi on rozpoznać wroga co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Najczęściej występują tu candidosa (drożdżyca - grzybica) oraz w związku ze skłonnością do większego odkładania śluzu - wszelkie choroby dróg oddechowych m.in. częste przeziębienia, katary, oskrzela, zapalenia ucha środkowego, migdałków, zatoki a także choroby płuc i astma. Z chorób nowotworowych dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe.
Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie „A” częściej niż w innych typach grup krwi stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzycę. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego.
PRODUKTY
Wysoce wskazane Unikać
Mięso i drób
Najkorzystniejsza jest eliminacja
baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej
Ryby i owoce morza
dorsz, karp, łosoś, makrela, nawet żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. Ryby nie powinny być wędzone
barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab
Jaja i nabiał
mleko sojowe, ser sojowy; Obojętne: kefir, zsiadłe mleko
mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego
Oleje i tłuszcze
oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soi
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego
Orzechy i pestki
masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni
orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych
Fasola i inne strączkowe
czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone
fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej
Przetwory zbożowe amarant, gryka, kasza
kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków
Chleb i grzanki
chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe
angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno-pszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla
Ziarna i makarony
gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies
makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszennej
Warzywa
botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak
bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich
Owoce
ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina
bananów, mandarynek, mango, melonów, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru
Soki i napoje
sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną)
soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai
Przyprawy
czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari
kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny
Inne dodatki musztarda
ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire
Herbatki ziołowe
aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń
cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy
Używki
czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej
PRODUKTY NIEWYMIENIONE SĄ OBOJĘTNE
Szczegóły: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”.
Grupa B: Koczownik
Grupa „B” rozwinęła się kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich migracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych jak i zwierzęcych. Osoby grupą krwi „B” mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia, w tym także więcej mięsa niż osoby z grupą krwi „A”. Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów i kurczaków.
Silny, sprawnie działający system immunologiczny „koczowników” stawia opór groźnym chorobom typowym dla współczesnego życia. Jednak słabym ich punktem jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe - choroby autoimmunologiczne, alergia na mięso kurczaka (szczególnie pierś), gluten i kukurydzę, choroby nerek, cukrzyca, kamienie żółciowe, choroby układu krążenia, a przede wszystkim zawały, wylewy i udary oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, SM (stwardnienie rozsiane) oraz syndrom chronicznego zmęczenia.
PRODUKTY Wysoce wskazane Unikać
Mięso i drób baranina, dziczyzna, jagnię, królik bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny
Ryby i owoce morza aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string
Oleje i tłuszcze olej z oliwek oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola
Orzechy i pestki Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu
Fasola i inne strączkowe fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej
Przetwory zbożowe orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta
Chleb i grzanki chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba
Ziarna i makarony mąka z owsa, mąka ryżowa dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum
Warzywa bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu
Owoce ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru
Soki i napoje sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny soku pomidorowego
Przyprawy curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny
Inne dodatki Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup ketchupu
Herbatki ziołowe imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, tasznika pospolitego, kukurydzy
Używki zielona herbata coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej
PRODUKTY NIEWYMIENIONE SĄ OBOJĘTNE
Szczegóły: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”.
Grupa AB: Enigma
Grupa krwi „AB” jest najmłodszą z grup. Jest ona wynikiem połączenia genetycznego grupy „A” i „B”, co sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności. Czasami złożone antygeny tej grupy charakteryzują się właściwościami typu „A”, w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie „B”. Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości.
Większość żywności, która jest niewskazana w grupach „A” i „B”, jest na ogół również względnie zła dla grupy „AB”, ale istnieją od tej reguły wyjątki (np. pomidory).
Osoby z tą grupą krwi, by chronić swoje zdrowie wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego, ponieważ zbyt często nie potrafi on rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie „AB” stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę. Bardzo ważny problem zdrowotny to zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego, a także zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów tak jak w grupie „A”. Słabym punktem „Enigmy” jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary.
PRODUKTY
Wysoce wskazane Unikać
Mięso i drób
baranina, indyk, jagnię, królik
bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej
Ryby i owoce morza
tuńczyk, aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk
barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab
Jaja i nabiał
jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski
lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan
Oleje i tłuszcze olej z oliwek
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego
Orzechy i pestki
kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych
masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika
Fasola i inne strączkowe
fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona
fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku „czarne oczko”
Przetwory zbożowe
orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany
gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych
Chleb i grzanki
chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe bułek kukurydzianych
Ziarna i makarony
dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy
makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej
Warzywa
botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu
awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki
Owoce
ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina
bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru
Soki i napoje
sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej soku pomarańczowego
Przyprawy
curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka
allspice, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny
Inne dodatki
Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych
ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire
Herbatki ziołowe
echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń
aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy
Używki
kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną)
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych
PRODUKTY NIEWYMIENIONE SĄ OBOJĘTNE
Szczegóły: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”.
Tekst pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , gdzie jest więcej ciekawych przepisów
Osobiście polecam granolę, super płatki xD
Napisano Ponad rok temu
dieta zgoda z gr krwi była jakieś kilka lat temu wielkiem szałem...ale nie przyjeła sie tak znacznie jak inne, można oczywiście uwzględnić pewne niuanse w niej zawarte ale opieranie się na niej całkowicie nie ma wielkiego potwierdzenia .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
motywacja:
trening na brzuch:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego jest tak czczona? Bo generalnie medycyna posiada najwięcej statystyk prowadzonych do tej pory, wówczas nic innego nie wchodziło w grę. Ograniczenia były znaczne. Teraz przeróżnych badań chociażby rocznie z tytułu możliwości diagnostycznych wychodzi ponad 150 tysięcy.
Ciekawe za ile lat wyjdzie statystyka która będzie wszem i wobec dostępna z faktem, że po jakimś tam roku dane w konkretnych teoriach nie mają miejsca bytu.
Tak jak teraz odchodzi się powoli od szczepień choć dalej są promowane albo odchodzi się od farmakoterapii rakowej a konkretnie mówiąc o chemii.
Ian Sinclair np. to specjalista mówiący wyraźnie o szkodliwości szczepień i zatajania statystyk przez WHO (to tak nawiasem).
Więc wracając do teorii grupy krwi, to jest to doskonała ściąga jeśli chodzi o fakt - czego należałoby się wystrzegać w diecie. A fakt to co należałoby brać pod uwagę to już raczej się nie pokrywa. Środowisko i sposób przetwarzania żywności jest silniejszym czynnikiem wraz z czasem postępującym ma tutaj górę w działaniu.
Znajdę ciekawe statystyki odnośnie jakości owoców w składniki witamin to zamieszczę wraz ze źródłami informacyjnymi. Badania były wykonane w Europie w latach 90 XX wieku, wiec będą na tyle wiarygodne że już wówczas można było liczyć wiarygodność postępu czasu.
Chcę sprawdzić redukcje w porze zimowej i wpływ warunków na organizm. Zatem od 3 stycznia (poniedziałek) 2011 roku - REDUKCJA.
Dziennik podam na stronie.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Odżywki, trening, dieta - początkujący. |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Grupa Capoeiry w (okolicach) Tucholi |
CAPOEIRA |
|
|
||
Grupa Vortal Budo na endomondo |
ENDOMONDO |
|
|
||
Pomoc - Plan Treningowy, dieta |
Trening dla początkujących |
|
|
||
Zamykanie naczyn krwionosnych ? |
Inne sporty |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta online
- Ponad rok temu
-
Pomoc dieta
- Ponad rok temu
-
Pomoc w Diecie
- Ponad rok temu
-
Dietka do ocenki 65 Kg
- Ponad rok temu
-
Co jesc kiedy nie ma czasu?
- Ponad rok temu
-
Problem
- Ponad rok temu
-
Dieta do oceny i poprawy
- Ponad rok temu
-
kiedy co szamać?
- Ponad rok temu
-
jaki twarog
- Ponad rok temu
-
Dieta na mase
- Ponad rok temu